Μ. Χαρακόπουλος: Αποθαρρύνουν τους αγρότες να συνεταιρισθούν

«Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στη δεκαετία του ’80 αλώθηκαν από τον κομματισμό και μετατράπηκαν σε εστίες κακοδιαχείρισης και σκανδάλων. Από τους 7.500 συνεταιρισμούς, ελάχιστοι είναι οι ενεργοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι οργανώσεις -σφραγίδες, που λειτουργούν ως μηχανισμός εκλογής για την αναπαραγωγή ενός φαύλου συστήματος» τόνισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο των συνεταιρισμών.

Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής:

Η εξυγίανση των συνεταιρισμών είναι στόχος στον οποίο κανείς δεν μπορεί να διαφωνεί. Τη θέση αυτή διακηρύττει η κυβέρνηση ότι υπηρετεί με το παρόν νομοσχέδιο. Είναι όμως έτσι; Στην καλύτερη των περιπτώσεων πρόκειται για ένα μετέωρο και ατελέσφορο βήμα.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται αβεβαιότητα και ανασφάλεια στους αγρότες που θα τους αποθαρρύνει να συνεταιρισθούν. Δεν υπάρχει η γενναία ρύθμιση των οφειλών και της υποθηκευμένης περιουσίας των ΑΣ και ΕΑΣ, έτσι ώστε οι νέοι ΑΣ να ξεκινήσουν από νέα αφετηρία.

Διαφωνούμε με τον καταναγκαστικό χαρακτήρα και την κρατική παρέμβαση σε θέματα που μπορούν να ρυθμιστούν από τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των ΑΣ. Ουσιαστικά βιάζεται η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι.

Η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της βουλής σημειώνει χαρακτηριστικά: «μολονότι η μετατροπή ή η συγχώνευση των ΕΑΣ γίνεται με απόφαση των ΓΣ, δεν αποφασίζεται ελευθέρως, αφού η επιλογή της μη μετατροπής ή συγχώνευσης συνεπάγεται τη διαγραφή της συγκεκριμένης οργάνωσης από το Μητρώο και την αναγκαστική εκκαθάρισή της».  

Είναι αναγκαία η επαναφορά του εποπτικού συμβουλίου στους ΑΣ. Ήταν λάθος η κατάργησή του τη δεκαετία του ’80. Την πληρώσαμε ακριβά.

Λάθος είναι και η κατάργηση του λογαριασμού για τη χορήγηση υποτροφιών σε παιδιά αγροτών που πέρναγαν σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ με αντικείμενο τον αγροδιατροφικό τομέα. Προσωπικά πιστεύω ότι ο συνδικαλισμός για να είναι ανεξάρτητος δεν θα πρέπει να είναι κρατικοδίαιτος. Σεις εξακολουθείτε να χρηματοδοτείται της ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΑΣΕ που ελάχιστα εκπροσωπούν τους αγρότες.

Επειδή πολλά λέγονται και ψιθυρίζονται, θα πρέπει να επεκταθεί το πόθεν έσχες και στα μέλη των ΔΣ των συνεταιριστικών οργανώσεων και στους συγγενείς τους μέχρι πρώτου βαθμού».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ