Συμμόρφωση ή σφράγισμα για το σφαγείο Τυρνάβου – Λάρισας

Ευρεία σύσκεψη στο χώρο της διαδημοτικής επιχείρησης σφαγείων Τυρνάβου – Λάρισας με τη συμμετοχή των εργαζομένων, των εκδοροσφαγέων της διοίκησης της επιχείρησης και κτηνιάτρων της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε σήμερα μετά την απόφαση της διεύθυνσης Κτηνιατρικής να προχωρήσει σε τριήμερο λουκέτο των σφαγείων μέχρι και την Παρασκευή εξαιτίας παρατυπιών που διαπίστωσαν κτηνίατροι το προηγούμενο διάστημα στη λειτουργία της επιχείρησης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Κτηνιατρικής κ. Γκουντέλας κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία σφαγής, να σεβαστούν την ισχύουσα νομοθεσία, τους κανόνες που διέπουν σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις με πιστοποιητικό HACCP και τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να παραμένουν ανοικτοί οι ψυκτικοί θάλαμοι που μάλιστα χρησιμοποιούνται από συγκεκριμένους εμπόρους, υπογραμμίζοντας ότι πέραν της αρμοδιότητας της κτηνιατρικής το θέμα αφορά και τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι η μη συμμόρφωση στις οδηγίες των κτηνιάτρων και μη σεβασμός των υποχρεώσεων από την πλευρά της επιχείρησης και των εργαζομένων συνεπάγεται οριστικό κλείσιμο του σφαγείου, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την οικονομία της περιοχής. Αλλά όπως υπογράμμισε αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα ευθύνεται η κτηνιατρική υπηρεσία, αλλά οι εμπλεκόμενοι στη λειτουργία του σφαγείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τριήμερο προειδοποιητικό κλείσιμο των σφαγείων έγινε εξαιτίας παρατυπιών στη λειτουργία του οι οποίες διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησαν κτηνίατροι της υπηρεσίας. Οι κτηνίατροι διαπίστωσαν μη σωστή σήμανση καταλληλότητας των σφαγίων, αφού σφάγια που προέρχονταν από άλλες χώρες σφραγίζονταν στη σκέπη όταν απαιτείται να σφραγιστούν σε σημεία που υπάρχει κρέας, βρήκαν στους χώρους σφαγής σφράγισης και αποθήκευσης άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τις εργασίες που εκτελούνται στο σφαγείο με αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι κανόνες υγιεινής του σχεδίου HACCP της επιχείρησης, βρήκαν ξεκλείδωτους τους ψυκτικούς θαλάμους που θα έπρεπε να είναι κλειδωμένοι από τον αρμόδιο υπάλληλο, ανακάλυψαν αφαιρούμενα υλικά ειδικού κινδύνου (σπλήνες χωρίς να έχουν χρωματιστεί με τις κατάλληλες χρωστικές και τέλος διαπίστωσαν μη επαρκής διασφάλιση της ιχνηλασημότητας των σφαγίων έως την αποχώρησή τους από το σφαγείο.  

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ