Τη σκυτάλη από τους δασκάλους του νομού παρέλαβαν το μεσημέρι της Τετάρτης και οι καθηγητές, οι οποίοι στο πλαίσιο της Ημέρας Πανελλαδικής Δράσης για την Παιδεία, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.
Με κεντρικό σύνθημα «δεν θα περάσει η περαιτέρω υποβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου» οι καθηγητές περιέγραψαν πολιτικές κοροϊδίας, ενώ διεκδικούν σειρά αιτημάτων όπως αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5%, μαζικούς και μόνιμους διορισμούς, αναπληρωτές κλπ.
ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Σε υπόμνημα που επέδωσαν αναφέρονται τα εξής:
“Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. ν. Λάρισας αποφάσισε την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016, ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας (Μανδηλαρά 23) και ώρα 13:00, με κύρια αιτήματα :
Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5%
Μαζικούς μόνιμους διορισμούς – Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας
Κανένας αναπληρωτής δεν περισσεύει
Κατάργηση του Ν. 3848/2010
Δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς
Ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ
Ο Υπουργός Παιδείας μετά την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ασκεί και στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Ακολουθώντας πιστά τις μνημονιακές πολιτικές προχωρά στην περικοπή ωρολογίου προγράμματος του Γυμνασίου κατά 3 ώρες ανά τμήμα. Μάλιστα, η περικοπή των διδακτικών ωρών βαπτίζεται μείωση της κούρασης των μαθητών και όχι μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και μείωση του κόστους. Άλλωστε, η μείωση ωραρίου κατά 3 ώρες ανά τμήμα Γυμνασίου (14565) ισοδυναμεί με 2.500 θέσεις εργασίας που χάνονται από τα σχολεία και αν προστεθούν και οι 600 θέσεις που χάνονται από την κατάργηση του 3ωρου της εργαστηριακής απασχόλησης των ειδικοτήτων ΠΕ04 και ΠΕ19-20, αντιλαμβανόμαστε τι περικοπές θα γίνουν.
Ερώτημα:
θα ανακουφιστούν οι μαθητές αν μειωθεί το πρόγραμμα ή θα υποβαθμιστεί η παρεχόμενη εκπαίδευση;
Υπάρχει κάποια παιδαγωγική αιτιολόγηση για ό,τι γίνεται;
Υπάρχει κάποια παιδαγωγική αιτιολόγηση για τον αριθμό των ωρών που πρέπει να είναι οι μαθητές στο σχολείο ή απλά γίνεται διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού;
Τα μαθήματα με ποιό προγραμματισμό κόβονται ; Με ποιά κριτήρια ένα μάθημα θεωρείται ήσσονος σημασίας, που αυτόματα οδηγεί στην υποβάθμισή του σε συνδυασμό και με την μη εξέταση του;
Όλα τα παραπάνω είναι απαράδεκτα και ανεπίτρεπτα για την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία και γι΄ αυτό σας καλούμε μαζί με όλους τους συναδέλφους , μαθητές και γονείς να αγωνιστούμε ώστε ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ η περαιτέρω υποβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου.
Ο Αγώνας για τη στήριξη του δημόσιου σχολείου συνεχίζεται.
Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους κλιμακώνεται.
Οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται διαλύοντας την παιδεία, τα κοινωνικά αγαθά και τις ζωές των ανθρώπων πρέπει να ανατραπούν”.
Ε.Π.