Τα κινούμενα σχέδια που χαρακτηρίζονται από γρήγορους ρυθμούς, βλάπτουν την ικανότητα των νηπίων να συγκεντρώνονται, αλλά και να επιλύουν προβλήματα με βάση τη λογική. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα, υπονομεύουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους…
Τετράχρονα παιδιά που παρακολούθησαν κινούμενες εικόνες με γρήγορες αλλαγές σκηνών, όπως το δημοφιλές καρτούν Μπομπ ο Σφουγγαράκης, είχαν πολύ χειρότερη επίδοση στην επίλυση προβλημάτων και στα τεστ προσοχής από τα τετράχρονα που παρακολούθησαν κινούμενες εικόνες με πιο αργές αλλαγές σκηνών.
Οι ψυχολόγοι που ηγήθηκαν της έρευνας πιστεύουν ότι η παρακολούθηση κινούμενων εικόνων με συνεχείς αλλαγές υπερφορτώνουν τον εγκέφαλο των μικρών παιδιών
Η Δρ Angeline Lillard, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, είπε ότι ενώ τα πειράματά της έδειξαν χειρότερη απόδοση αμέσως μετά την προβολή των κινούμενων σχεδίων, τα ευρήματα της υποστηρίζουν άλλες μελέτες που βρήκαν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
«Τα αποτελέσματά μας συμφωνούν με άλλες έρευνες που δείχνουν μακροπρόθεσμους αρνητικούς συσχετισμούς μεταξύ της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας και την προσοχή,» εξήγησε ο Δρ Lillard, της οποίας η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Pediatrics.
«Με δεδομένη τη δημοτικότητα ορισμένων γρήγορων κινούμενων σχεδίων στα μικρά παιδιά, είναι σημαντικό οι γονείς να είναι ενήμεροι για την πιθανότητα χαμηλότερου επιπέδου της εκτελεστικής λειτουργίας του εγκεφάλου τους, τουλάχιστον αμέσως μόλις δουν τέτοια καρτούν».