ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Χ.Α.

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την προσωρινή μετεγκατάσταση προσφύγων απ’ τον καταυλισμό του Κουτσόχερο στο στρατόπεδο Ζιώγα του Κυψελοχωρίου, αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τεράστια ευθύνη για το συνεχιζόμενο δράμα των προσφύγων που αναγκάζονται να περιφέρονται από στρατόπεδο σε στρατόπεδο σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες. Επίσης ευθύνες βαραίνουν και την Τοπική Διοίκηση, δήμους και περιφέρεια. Αρνούνται να αναδείξουν τις αιτίες του προβλήματος, αρνούνται να αντιμετωπίσουν τους πρόσφυγες με βάση όλα τα δικαιώματα που θα πρέπει να έχουν. Επίσης με τη στάση τους δίνουν το έδαφος στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χ.Α. να καλλιεργήσει ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις, να εκμεταλλευτεί ανησυχίες που καλοπροαίρετα εγείρουν κάτοικοι στις περιοχές που στήνονται προσφυγικοί καταυλισμοί.

Η Χ.Α. προσπάθησε να δημιουργήσει «κίνημα αγανακτισμένων κατοίκων» για τη ματαίωση προσωρινής μετεγκατάστασης προσφύγων απ’ το Κουτσόχερο και επιχείρησε να κάνει τραμπούκικη εμφάνιση στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Ακολούθησε ερώτηση του βουλευτή της Ηλιόπουλου στη Βουλή γι’ αυτό το θέμα.

Καλούμε όλες τις λαϊκές οικογένειες να μην ξεχνάνε ποια είναι πραγματικά η Χ.Α. Είναι αυτοί που ευθύνονται για δολοφονίες (π.χ. Φύσσα) και επιθέσεις όχι μόνο σε μετανάστες και πρόσφυγες αλλά και σε Έλληνες εργάτες και αγωνιστές, όπως για παράδειγμα στους εργάτες του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Είναι αυτοί που στη Βουλή συνεχώς ζητάνε προνόμια και διευκολύνσεις για τους ολιγάρχες και κυρίως για τους εφοπλιστές, είναι αυτοί που στήνουν δουλεμπορικά γραφεία για να στέλνουν εργάτες με 18€ τη μέρα στους καπιταλιστές. Είναι που στήνουν τάγματα εφόδου, σαν γνήσιοι απόγονοι και εκφραστές των Ναζί, για να χτυπάνε το εργατικό λαϊκό κίνημα.

Τα ψέματά τους δεν πρέπει να παρασύρουν λαϊκές συνειδήσεις.

Λένε ότι δεν υπάρχουν πρόσφυγες αλλά λαθρομετανάστες, όταν οι ιμπεριαλιστές Αμερικάνοι, Ευρωπαίοι, Ρώσοι μακελεύουν το λαό της Συρίας αλλά και άλλους για να διασφαλίσουν κέρδη στα μονοπώλιά τους, όπως αυτά που δραστηριοπούνται στο πετρέλαιο, στους αγωγούς μεταφοράς ενέργειες, κ.λπ. Αθωώνουν με τον πιο αισχρό τρόπο τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους αμφισβητώντας τη μεγαλύτερη συνέπειά τους, τα εκατομμύρια νεκρών και προσφύγων.

Μας λένε ότι δίνονται λεφτά για τους πρόσφυγες ενώ αυτά θα μπορούσαν να δοθούν σε Έλληνες ανέργους. Ψέματα, γιατί τα όποια χρήματα δίνονται απ’ την ΕΕ και την κυβέρνηση δίνονται μόνο με ένα στόχο, να επιτευχθεί ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα στα πλαίσια της συμφωνίας Ελλάδας-ΕΕ-Τουρκίας. Δεν τα δίνουν για ανθρωπιστικούς λόγους, δεν είναι χρήματα που σε διαφορετική περίπτωση θα τα έδιναν σε Έλληνες εργαζόμενους. Δεν είναι ζήτημα διαχείρισης και μοιρασιάς χρημάτων. Για τη λαϊκή οικογένεια ανεξάρτητα απ’ το αν υπάρχουν ή όχι πρόσφυγες και μετανάστες, η στόχευσή τους είναι να την τσακίσουν, να της αφαιρέσουν κάθε κατακτημένο δικαίωμα, κάθε δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Αποσιωπούν ότι για την κατάσταση των λαϊκών οικογενειών και των προσφύγων-μεταναστών η αιτία είναι κοινή, ο εχθρός είναι ένας. Είναι τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών και μονοπωλιακών ομίλων, είναι το καπιταλιστικό σύστημα που δε διαχωρίζουν εργάτες και λαούς με βάση χρώμα, θρησκεία, γλώσσα αλλά τους βλέπουν όλους σαν φτηνή εργατική δύναμη που θα γεννά γι’ αυτούς υπεραξία-κέρδη.

Οι Χρυσαυγίτες προσπαθούν να μας πείσουν ότι έχουμε να κάνουμε με εγκληματίες, ληστές, βιαστές και όχι ανθρώπους που ο πόλεμος τους ανάγκασε στην προσφυγιά, στην ανάγκη να βρουν διέξοδο να επιβιώσουν. Πάλι ψέματα γιατί από πουθενά δεν αποδεικνύεται ότι περισσότερα εγκλήματα γίνονται από αλλοδαπούς και πολύ περισσότερο από πρόσφυγες σε σχέση με τους Έλληνες πολίτες. Άλλωστε το ίδιο δηλητήριο προσπάθησαν να ρίξουν και στους κατοίκους της Μάνδρας πριν 3 μήνες. Αλήθεια πόσα εγκλήματα και βιασμοί έγιναν στη Μάνδρα από τους πρόσφυγες;

Οι Έλληνες δεν έχουν να φοβούνται απ’ τους πρόσφυγες. Έχουν να φοβούνται απ’ τη Χ.Α. που θα τη βρίσκουν απέναντί τους σε κάθε αγώνα ενάντια στο σύστημα, γιατί αποτελεί το μαντρόσκυλο του συστήματος και δεν πρέπει να παρασύρεται κανένας.

Το ΚΚΕ όχι μόνο στέκεται αλληλέγγυο και συμπαραστάτης στους πρόσφυγες. Είναι το Κόμμα που παλεύει πραγματικά πρώτα απ’ όλα για να λείψουν οι αιτίες της προσφυγιάς. Ζητά να έχουν το δικαίωμα οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες που θέλουν, γιατί κανένας τους δε θέλει να εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Να τους δίνεται η δυνατότητα να φεύγουν απευθείας απ’ τις χώρες πρώτης υποδοχής (π.χ. Ιορδανία, Λίβανος, Τουρκία) καθώς και σε όσους βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά. Γι΄ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να καταργηθούν όλες οι πρόσφατες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί καθώς και οι συνθήκες Σένγκεν, Δουβλίνου. Κατάργηση της FRONTEX και όλων των Νατοϊκών και Ευρωενωσιακών κατασταλτικών μηχανισμών. Να φύγει το ΝΑΤΟ απ’ το Αιγαίο, που αυτή τη στιγμή προετοιμάζουν νέο ματοκύλισμα στη Λιβύη. Να κλείσουν οι Νατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα και η χώρα μας να μην παράσχει καμιά διευκόλυνση, να μην έχει καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Οι πρόσφυγες όσο καιρό είναι στη χώρα μας να αντιμετωπιστούν με όλα τα δικαιώματα που τους αναλογούν, να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, σίτισης, στέγασης, περίθαλψης, κ.λπ. με ευθύνη του κράτους χωρίς τη μεσολάβηση ΜΚΟ.

Έχουμε χαιρετίσει το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης και βοήθειας που εκφράζεται απ’ τον ελληνικό λαό στους πρόσφυγες. Οι κομμουνιστές θα συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε σ’ αυτή την προσπάθεια. Όμως δε φτάνει από μόνο του το όποιο κίνημα αλληλεγγύης, αν αυτό δε συνοδεύεται απ’ τη διεκδίκηση λύσεων στο πρόβλημα. Δε φτάνει να βλέπουμε μόνο την ανθρωπιστική πλευρά και να αποσιωπούμε τις αιτίες των πολέμων, να βάζουμε στόχους πάλης και διεκδίκησης που θα συγκρούονται με τις κυβερνήσεις και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, να αναδεικνύουμε το ρόλο και την ευθύνη τους. Δε φτάνει μόνο η ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα, η συμπόνοια, η φιλανθρωπία. Η ίδια η κυβέρνηση, η ΕΕ δεν ενοχλούνται και ίσα-ίσα ενισχύουν τέτοιες δράσης αρκεί να μην παίρνουν πολιτικό περιεχόμενο, να μην μπαίνει στο στόχαστρο η πολιτική τους. Ο αγώνας για τους πρόσφυγες αντικειμενικά πρέπει να είναι αγώνας ενιαίος και δεμένος με τον αγώνα της ελληνικής εργατιάς, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολουμένων. Χρειάζεται να είναι υπόθεση πάλης του εργατικού ταξικού κινήματος, της λαϊκής συμμαχίας. Να είναι αγώνας πολιτικός. Αυτό το κίνημα θα απομονώνει και θα χτυπά αποφασιστικά τη Χ.Α., το μίσος και τη διχόνοια που σπέρνει στις λαϊκές οικογένειες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ