ΓΡΑΦΕΙ Ο Κωνσταντίνος Κούτσικος
Συντονιστής της ΠΚ Λάρισας των Οικολόγων Πράσινων
Η πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων στη Θεσσαλία, έχουν πρόβλημα στην προώθησή τους. Μοναδική διέξοδος από ό,τι φαίνεται είναι η παραγωγή προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας. Τέτοιες προσπάθειες γίνονται στον τομέα της βιολογικής γεωργίας, σε προϊόντα με αντικαρκινική δράση, σε προϊόντα ονομασίας προέλευσης (κατσικάκι – αρνάκι Ελασσόνας) κ.α. Οι προσπάθειες αυτές όμως υποσκάπτονται από κοντόφθαλμες ενέργειες που ρυπαίνουν το νερό και τη θεσσαλική γη στην οποία θέλουμε να παραχθούν τα προϊόντα ποιότητας.
Πρόσφατα (2/8/11) ως Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας διαμαρτυρηθήκαμε για την ανεξέλεγκτη συγκέντρωση και διάθεση κτηνοτροφικών αποβλήτων σε ρέμα, στην περιοχή της Ελασσόνας, με επιστολή μας στις αρμόδιες υπηρεσίες. Τα κτηνοτροφικά απόβλητα συγκεντρώνονται πίσω από ένα χωμάτινο φράγμα στο ρέμα με αποτέλεσμα να διηθούνται στον υπόγειο ορίζοντα ή να παίρνουν τον δρόμο τους προς τον Τιταρήσιο. Η μόνη υπηρεσία που μας απάντησε ήταν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος λέγοντάς μας ότι διαβίβασε την καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες και περιμένει απάντηση. Εμείς ακόμη όμως δεν έχουμε πάρει απάντηση.
Τις προηγούμενες ημέρες επισκεφθήκαμε των οικισμό του Μελισσοχωρίου όπου διαπιστώσαμε ότι στις όχθες των καναλιών καθώς και στο κανάλι που οδηγεί το νερό στην Κάρλα, υπάρχουν σωροί από άδεια μπουκάλια φυτοφαρμάκων. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος να μεταφερθούν τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων στο επιφανειακό και υπόγειο νερό, να εισαχθούν στη διατροφική αλυσίδα και τέλος να συγκεντρωθούν στην Κάρλα όπου θέλουμε να γίνει η επανασύσταση του βιότοπου. Τα περισσότερα μπουκάλια έχουν το απαγορευτικό σήμα, ότι δεν πρέπει να διατεθούν στο περιβάλλον, ότι είναι επικίνδυνα για τα πουλιά και τα ψάρια και ότι είναι ύποπτα για καρκινογένεση.
Διερωτόμαστε αν υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση σε αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα και καταγγέλλουμε την ανεπάρκεια των αρχών ελέγχου που με την ανοχή τους, το πρόβλημα γίνεται οξύτατο, σε κάθε καλλιεργητική περίοδο.
Με βάση το παραπάνω επανερχόμαστε στις αρμόδιες υπηρεσίες για να μας απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:
– εάν οι αγρότες έχουν εκπαιδευτεί στη διαχείριση των επικινδύνων υπολειμμάτων στις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων;
– εάν γίνετε έλεγχος, για τη σωστή διαχείριση των άδειων συσκευασιών, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων;
– εάν εφαρμόζονται οι ποινές που προβλέπονται από τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής;
– εάν οι αρμόδιες αρχές συγκεντρώνουν τις άδειες συσκευασίες από κοινόχρηστους χώρους σε τακτά χρονικά διαστήματα;