ΤΟΞΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

Τεράστιους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και της Νίκαιας εγκυμονεί η καύση των ελαστικών που ήταν αποθηκευμένα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης που καίγεται από χθες το μεσημέρι από πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Ο καπνός από αυτή την τεράστια φωτιά είχε καλύψει μεγάλα κομμάτια της Λάρισας και της Νίκαιας, σημαίνοντας συναγερμό, αφού  η καύση των ελαστικών εκλύει στον ατμόσφαιρα πολύ επικίνδυνες ουσίες για την υγεία των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από την καύση μεγάλης ποσότητας ελαστικών εκλύονται ρύποι που μπορεί να περιλαμβάνουν βαρέα μέταλλα καθώς και τις εξαιρετικά τοξικές διοξίνες. Οι τελευταίες μπορούν να περάσουν από το περιβάλλον, στην τροφική αλυσίδα και τελικά στον ανθρώπινο οργανισμό και μάλιστα σε συγκεντρώσεις πολλαπλάσιες της αρχικής.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι φωτιές αυτού του τύπου είναι εξαιρετικά δύσκολα να σβήσουν, και είναι γνωστό ότι από ανάλογες εμπειρίες χρειάστηκαν μήνες έως και… χρόνια για να σταματήσουν να εκλύουν τον επικίνδυνο καπνό.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω θα πρέπει άμεσα οι τοπικές αρχές να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία μετρήσεων για τη μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και να εκδώσουν οδηγίες για την προστασία των πολιτών από το νέφος που μπορεί να είναι ήδη τοξικό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ