ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

Τουλάχιστον 18.500 μόρια θα χρειαστούν φέτος για το ξεκλείδωμα της τελευταίας σε βάσεις ιατρικής σχολής, ενώ στις νομικές σχολές της χώρας η είσοδος θα απαιτεί τουλάχιστον 17.500 μόρια.
Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων για την κλιμάκωση των μορίων εισαγωγής των υποψηφίων που διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Από την Τρίτη, εξάλλου, όσοι υποψήφιοι συμμετείχαν στα ειδικά μαθήματα μπορούν να αναζητήσουν τις βαθμολογίες τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr.

Και τα στατιστικά στοιχεία των μορίων επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις οι οποίες έχουν ώς τώρα διατυπωθεί για την πορεία των φετινών βάσεων που θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται βουτιά των βάσεων στις παιδαγωγικές σχολές, πτώση στις οικονομικές, εκπλήξεις στις πολυτεχνικές, άνοδος στις ιατρικές και αυξομειώσεις στις νομικές και φιλολογικές σχολές.

Στις ιατρικές σχολές, οι φετινοί εισακτέοι θα είναι συνολικά 1.055. Αυτό σημαίνει ότι η βάση της τελευταίας σχολής θα είναι τουλάχιστον 18.500 μόρια και άρα θα έχουμε άνοδο βάσεων σε σύγκριση με πέρυσι που η Ιατρική Αλεξανδρούπολης απαιτούσε 18.174 μόρια. Αυτό, δεδομένου ότι στο 3ο Πεδίο των Επιστημών Υγείας οι υποψήφιοι που έπιασαν πάνω από τα μόρια αυτά είναι συνολικά 1.422 άτομα και καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αριστούχοι του 3ου Πεδίου δηλώνουν ιατρικές σχολές στις πρώτες τους προτιμήσεις, θα καλύψουν όλες τις προσφερόμενες θέσεις των ιατρικών και θα περισσέψουν και 367 για τις άλλες υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου.

Αντίστοιχα, οι νομικές σχολές, τις οποίες προτιμούν επίσης κατά συντριπτική πλειοψηφία οι αριστούχοι του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, προσφέρουν φέτος συνολικά 1.220 θέσεις. Δεδομένου ότι 1.786 υποψήφιοι έπιασαν πάνω από 17.500 μόρια στο 1ο Πεδίο, μπορεί κανείς με βεβαιότητα να συμπεράνει ότι από εκεί θα ξεκινά και η βάση τους. Συνεπώς επιβεβαιώνονται οι μικροδιαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι που η Νομική Κομοτηνής «άνοιγε» με 17.546 μόρια.

Εκτός αυτών, τα νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους πέντε υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών δεν κατάφερε να πιάσει ούτε 7.000 μόρια (με άριστα τα 20.000). Συγκεκριμένα, από τους 100.005 υποψηφίους όλων των Ομάδων Προσανατολισμού και Επιστημονικών Πεδίων 19.863 δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα 7.000 μόρια. Αντίθετα, οι αριστούχοι με πάνω από 19.500 μόρια ήταν μόλις 55 άτομα! Ακόμα 703 υποψήφιοι έπιασαν 19.000-19.500 μόρια και 1.767 από 18.500 ώς 19.000 μόρια.

Τέλος, επιβεβαιώνεται και η πρόβλεψη για ελεύθερη πτώση των βάσεων στις παιδαγωγικές σχολές του 4ου Πεδίου Επιστημών της Εκπαίδευσης, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι από την Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής που το δήλωσαν έπιασαν σε ποσοστό 66,27% λιγότερα από 10.000 μόρια. Αντίστοιχα, οι υποψήφιοι από την Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών που δήλωσαν παιδαγωγικά έπεσαν κάτω από τη βάση των 10.000 μορίων σε ποσοστό 50,5% και οι υποψήφιοι της Ομάδας Θετικών Σπουδών «πάτωσαν» σε ποσοστό 49,12%. Ανάλογη πτώση αναμένεται και στις οικονομικές σχολές.

Τα μηχανογραφικά

Λήγει την ερχόμενη Παρασκευή η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων και το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε μια μετονομασία πανεπιστημιακού τμήματος.

Πρόκειται για το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης με έδρα τα Χανιά (κωδ. 331) που μετονομάζεται σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Επίσης, το μετονομαζόμενο τμήμα εξομοιώνεται με τα ομότιτλα τμήματα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κάτι που ενδιαφέρει τους δικαιούχους μετεγγραφής.

Εξάλλου, το Τμήμα Ραδιολογίας – Ακτινολογίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας (κωδ. 627) μετονομάζεται σε Τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας, χωρίς μεταβολή γνωστικού αντικειμένου.

Δεδομένου ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής Μηχανογραφικών, επισημαίνεται ότι δεν θα υπάρξει αυτή τη στιγμή τροποποίηση της ονομασίας των εν λόγω τμημάτων τόσο στην ηλεκτρονική εφαρμογή όσο και στα υποδείγματα Μηχανογραφικών Δελτίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που βρίσκονται αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Οι τροποποιήσεις θα πραγματοποιηθούν μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των Μηχανογραφικών και πριν από την έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Νίκος Μάστορας – in.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ