Πρόταση για τη συμμετοχή και ιδιωτών στην προσπάθεια αξιοποίησης του κτήματος Πολυδενδρίου καταθέτει ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού Κ. Μπαργιώτας με δεδομένη την απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχετική του ερώτηση, σύμφωνα με την οποία στην παρούσα φάση το κράτος δεν έχει χρήματα για την αξιοποίησή του.
Σε ανακοίνωσή του ο κ. Μπαργιώτας αναφέρει:
Με την από 17/2/2016 υπ. αριθμ. 3251 ερώτηση μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέδειξα το θέμα της εγκατάλειψης του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Πολυδένδρι Λάρισας.
Το υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης δήλωσε αναρμόδιο να απαντήσει, αν και υπεύθυνο για την διαχείριση του Κτήματος, και με παρέπεμψε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Με την από 2/6/2016/αρ.πρωτ 318 απάντηση, θεωρούν – και το Υπουργείο αλλά και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση – ότι το μόνο πρόβλημα της διαχείρισης του Κτήματος, είναι η έλλειψη πόρων λόγω της οικονομικής κρίσης και ότι αν υπήρχαν αυτοί, όλα θα λειτουργούσαν στην εντέλεια.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης «το ζήτημα της αξιοποίησης[…]του Βασιλικού Κτήματος Πολυδενδρίου είναι η εξεύρεση πιστώσεων εν μέσω οικονομική δυσκολίας και όχι ο φορέας διαχείρισής του». Είναι μια αντίστοιχη λογική με αυτή που επικρατεί και στην Υγεία, όπου και εκεί, η πολιτική ηγεσία θεωρεί ότι οι χρηματικοί πόροι είναι το μόνο που χρειάζεται, χωρίς να απαιτείται καμία βαθύτερη και ουσιαστικότερη αλλαγή.
Η τοπική δασική υπηρεσία κάνει όντως το καλύτερο που μπορεί με τα λιγοστά μέσα που έχει στη διάθεσή της, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία που θα επιτρέψουν η εργασία τους να έχει κάποιο αντίκρισμα. Η εποχή του παντοδύναμου κράτους που μπορούσε να δίνει απλόχερα χρήματα έχει περάσει και πρέπει να πάρουμε παράδειγμα από χώρες που αξιοποιούν τουριστικά στο έπακρο την πολιτιστική τους κληρονομιά, όπως η Ιταλία και η Αυστρία και έχουν προχωρήσει στην ανάμιξη των ιδιωτών στα μεγάλα Μουσεία τους.