Φόβοι για ηφαιστειακή έκρηξη χειρότερη από την περσινή

Ένα ηφαίστειο της Ισλανδίας που μπορεί να έχει πιο καταστροφικές συνέπειες από αυτό που παρέλυσε την εναέρια κυκλοφορία πέρυσι, μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, οι ειδικοί προειδοποιούν. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν νευρικά τους «θορύβους» που κάνει το Katla, ένα ηφαίστειο στο νότιο άκρο της Ισλανδίας, οι οποίοι  θα μπορούσαν να προειδοποιούν ότι μια έκρηξη είναι προ των πυλών…

Το Katla είναι ένα πολύ μεγαλύτερο ηφαίστειο από το Eyjafjallajokul, έκρηξη του οποίου το 2010 κόστισε στις αεροπορικές εταιρείες £ 1.27δις.
Το Katla έχει μεγαλύτερο θάλαμο μάγματος από το Eyjafjallajokul. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του, το 1918, συνεχίστηκε περισσότερο από ένα μήνα, μετατρέποντας την ημέρα σε νύχτα, στερώντας από τις καλλιέργειες το φως του ήλιου και προκαλώντας το θάνατο αρκετών ζώων. Η έκρηξη προκάλεσε το λιώσιμο κάποιων από τα φύλλα πάγου που καλύπτουν το Katla, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι γύρω γεωργικές εκτάσεις από έναν χείμαρρο νερού που σύμφωνα με υπολογισμούς ήταν τόσο φαρδύς όσο και ο Αμαζόνιος.

«Σίγουρα δείχνει σημάδια ανησυχίας», δήλωσε ο Piall Einarsson, καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι το Eyjafjallajokul ήταν «μικρό», παρά τις επιπτώσεις του.

Οι ομάδες των σεισμολόγων και οι γεωλόγοι του Πανεπιστημίου εργάζονται τώρα με αξιωματούχους για την προετοιμασία των γύρω κοινοτήτων όπως το Vik, μια μικρή πόλη περίπου 300 ατόμων.
Οι αξιωματούχοι έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο εκκένωσης, αν και πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να έχουν λιγότερο από μία ώρα για να εκκενώσουν την περιοχή από τη στιγμή που εκραγεί το ηφαίστειο.

Περισσότερα:dailymail

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ