Αποκαλείται και το «αρχαιότερο επάγγελμα» και μάλλον όχι άδικα, μιας και η πορνεία υπάρχει χιλιάδες χρόνια τώρα. Ανεξαρτήτως εάν εξασκούταν για χρηματικά οφέλη, για προστασία ή σαν μια μορφή ανταλλαγής, γυναίκες αλλά και άντρες βρέθηκαν να πουλούν το κορμί τους, σχεδόν από την αρχή του πολιτισμού.
Ανά τους αιώνες, κάμποσες γυναίκες παρότι μοιράζονταν το σώμα τους, κατόρθωσαν να υπερβούν το στίγμα του επαγγέλματος, να λάμψουν και να αφήσουν το όνομά τους στην Ιστορία. Ας δούμε ορισμένες από αυτές…
Ραχάμπ
Την ιστορία της Ραχάμπ αφηγείται το έκτο βιβλίο του εβραϊκού Τανάκ και της Παλαιάς Διαθήκης, «Ιησούς του Ναυή». Η ανεξάρτητη και ευφυής γυναίκα διατηρούσε το δικό της πορνείο δίπλα στα τείχη της Ιεριχού, την εποχή που η πόλη πολιορκούνταν από τους Ισραηλίτες υπό τις διαταγές του Τζόσουα.
Πριν ο Τζόσουα εισβάλει στην πόλη, είχε στείλει δύο κατασκόπους στη Ραχάμπ προκειμένου να διαπιστώσουν την στρατιωτική ισχύ που θα ο ισραηλιτικός στρατός θα αντιμετώπιζε. Όταν στρατιώτες της Ιεριχού στάλθηκαν για να αιχμαλωτίσουν τους κατασκόπους, η γυναίκα τούς έκρυψε μέσα σε σωρούς από λινάρι και κριθάρι. Φοβούμενη την οργή των Ισραηλιτών, η ιερόδουλη είχε συμφωνήσει να βοηθήσει τους κατασκόπους υπό τον όρο ότι θα χάριζαν τη ζωή της ίδιας και της οικογένειάς της.
Προκειμένου, λοιπόν, το σπίτι της να ξεχωρίζει και να γλιτώσει από την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης, η Ραχάμπ είχε τοποθετήσει μια κόκκινη κορδέλα στην εξώπορτα. Μάλιστα, έχει προταθεί η θεωρία πως από το γεγονός αυτό προέκυψε η παράδοση των σπιτιών με το κόκκινο φως απ’ έξω, διαχρονικό σύμβολο των οίκων ανοχής!
Θαΐς
Η εταίρα της αρχαιότητας, Θαΐς, δεν ήταν μια κοινή γυναίκα της εποχής, καθώς έζησε στο πλάι του μεγαλύτερου στρατηλάτη που γνώρισε ο αρχαίος κόσμος: του Μέγα Αλέξανδρου! Αν και παραμένει άγνωστο εάν η Θαΐς «εργαζόταν» για τον Αλέξανδρο, ο Αλέξανδρος επιθυμούσε να την «κρατά μαζί του», παρότι ήταν ερωμένη του Πτολεμαίου Α’, όπως αφηγείται ο Αθήναιος.
Πέρα από το να στέκεται στο πλευρό του μεγάλου στρατηγού, η Θαΐς ήταν αυτή που υποκίνησε την πυρκαγιά στην Περσέπολη. Η γυναίκα έβγαλε ένα λόγο στο παλάτι της θρυλικής πόλης των Περσών, όπου κάλεσε για την καταστροφή του κτιρίου. Μάλιστα, αναφορές θέλουν να έχει πετάξει και δάδα στο κτίριο, με την κίνηση αυτή να ερμηνεύεται ως πράξη εκδίκησης ενάντια στον Ξέρξη για τη φωτιά στην Ακρόπολη των Αθηνών κατά τους Περσικούς Πολέμους.
Φρύνη
Η Φρύνη ήταν ίσως η πιο διάσημη εταίρα της αρχαίας Ελλάδα. Γεννήθηκε το 371 π.Χ. και το πραγματικό της όνομα ήταν Μνησαρέτη και η ομορφιά της ξακουστή. Κάποια στιγμή κατηγορήθηκε από έναν παλιό εραστή της ότι προσπαθούσε να εισάγει μια ξένη θεότητα στην πόλη και να διαφθείρει τις νεαρές γυναίκες.
Στο δικαστήριο, την υπερασπίστηκε ο ρήτορας Υπερείδης. Σύμφωνα με τον Αθηναίο, όταν φάνηκε να χάνει τη δίκη, ο Υπερείδης τράβηξε με ορμή τα ενδύματά της, αποκαλύπτοντας το γυμνό της σώμα στους δικαστές. Αυτοί, βλέποντας την απαράμιλλη ομορφιά της, αισθάνθηκαν συμπάθεια και τελικά αποφάνθηκαν πως δεν μπορούσαν να καταδικάσουν σε θάνατο «μια προφήτισσα και ιέρεια της Αφροδίτης» κι έτσι την αθώωσαν.
Su Xiaoxiao
Γνωστή και σαν «μικρή Su», η Su Xiaoxiao ήταν μια κινέζα εταίρα και ποιήτρια που έζησε την περίοδο της δυναστείας των νότιων Κι (479-502 μ.Χ.). Έγινε διάσημη τόσο για την ομορφιά, όσο και για το πνεύμα της. Παρότι μοιραζόταν το σώμα της με φτωχούς ανθρώπους του λαού, έγινε ιδιαίτερα γνωστή για την ποίησή της.
Η «μικρή Su» πέθανε σε ηλικία μόλις 19 ετών εξαιτίας ανίατης ασθένειας. Όταν έμαθε ότι πρόκειται να πεθάνει, αφιέρωσε το χρόνο που της απέμενε στην ποίηση. Ο τάφος της αν και παρέμεινε για αιώνες ανέγγιχτος, τελικά καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο, αλλά ξαναχτίστηκε το 2004.
Μαντάμ ντυ Μπαρί
Η κοντέσα ντυ Μπαρί ήταν η τελευταία μαιτρέσα του γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ’, κι έπεσε θύμα της περιόδου της Τρομοκρατίας της Γαλλικής Επανάστασης.
Η γυναίκα ξεκίνησε να εργάζεται στο Παρίσι με πελάτες αριστοκράτες που την πλήρωναν για τις υπηρεσίες της. Προκειμένου να γίνει μαιτρέσα του βασιλιά, έκανε έναν ψεύτικο γάμο με τον αδελφό της, ενώ παραποίησε έγγραφα ώστε να φαίνεται πως ήταν 3 χρόνια νεότερη. Παράλληλα, επινόησε μια ψευδή γραμμή αίματος που της έδινε ευγενική καταγωγή.
Μέσα σε ένα χρόνο, κατόρθωσε από μια γυναίκα του δρόμου να πάρει τον τίτλο της μαιτρέσας του ίδιου του βασιλιά της Γαλλίας. Ωστόσο, η εποχή που το κατόρθωσε αυτό δεν ήταν και η καλύτερη, καθώς σύντομα ξεκίνησε η περίοδος της Τρομοκρατίας. Η στενή της σχέση με τον Λουδοβίκο ΙΕ΄ της έκλεισε «ραντεβού» με την γκιλοτίνα, όπου και αποκεφαλίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1793.
Μαρία Μπολέυν
Η λιγότερο γνωστή αδελφή της βασίλισσας της Αγγλίας, Άννας Μπολέυν, συχνά βρισκόταν να ζει στην σκιά της μικρότερης αδελφής της. Υπήρξε μαιτρέσα και μάλιστα όταν βρέθηκε στη Γαλλία απέκτησε τον διόλου ζηλευτό τίτλο «η Αγγλίδα φοράδα», με το γάλλο βασιλιά να αναφέρεται σε εκείνη ως «μια καταπληκτική πόρνη, αλλά κακόφημη πάνω απ’ όλα».
Η ίδια χρησιμοποιούσε τη σεξουαλικότητά της για να κερδίζει την εύνοια των ισχυρών, ενώ υπήρξε μαιτρέσα τόσο άγγλων, όσο και γάλλων βασιλιάδων. Πιστεύεται ότι πέθανε σε ηλικία 40 ή 41 ετών, αν και παραμένει άγνωστο το πού ετάφη.
Η Μαρία έχασε τη βασιλική εύνοια αφότου παντρεύτηκε έναν άντρα χαμηλότερης κοινωνικής τάξης και μετά την εκτέλεση της αδελφής της, έπεσε σε δυσμένεια στη Γαλλία.
Βερόνικα Φράνκο
Η Βερόνικα μεγάλωσε με πολύ καλή μόρφωση και με τη μητέρα της να της διδάσκει από μικρή ηλικία τα μέσα που είχε στη διάθεσή της ώστε να μπορέσει να ελκύσει έναν πλούσιο σύζυγο. Νεαρή ούσα, παντρεύτηκε έναν γιατρό, με το γάμο όμως να καταλήγει σε ναυάγιο. Σύντομα στράφηκε στην πορνεία στην αυλή της Βενετίας, προκειμένου να βγάζει τα προς το ζην.
Εκτός όμως από το να ικανοποιεί σεξουαλικά τους αριστοκράτες της Βενετίας, αφιέρωνε χρόνο στη συγγραφή και τη δημοσίευση ποιητικών έργων. Γνώρισε επιτυχία και στους δύο τομείς που δραστηριοποιούνταν και απέκτησε μεγάλη περιουσία, μέρος της οποίας χρησιμοποίησε σε φιλανθρωπίες για παιδιά συναδέλφων της, ενώ κατόρθωσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις κατηγορίες για μαγεία. Τα ίχνη της χάνονται αφότου εγκατέλειψε τη Βενετία εξαιτίας της πανούκλας, το 1575. Πιστεύεται ότι πέθανε μέσα στη φτώχεια, μετά και το θάνατο του τελευταίου της ευεργέτη.
Κάθριν Γουόλτερς
Η Γουόλτερς έμεινε γνωστή ως η τελευταία σπουδαία εταίρα της βικτοριανής εποχής. Διάσημη παλλακίδα του Λονδίνου γνώρισε αμέτρητους «ευεργέτες» και άφησε την αριστοκρατία άφωνη τόσο με τα σωματικά χαρίσματα, όσο και τη βαθιά πνευματικότητά της. «Είχε την πιο ευρύχωρη καρδιά που ξέρω και πρέπει να είναι η μόνη ιερόδουλη της Ιστορίας που διατήρησε ανέγγιχτη την καρδιά της», έγραψε για αυτήν βρετανός ποιητής και πιστός πελάτης της.
Όμορφη, έξυπνη, κομψή και διακριτική, η Κάθριν Γουόλτερς έκανε πάταγο στην εποχή της και κάθε πέρασμά της δημιουργούσε σκάνδαλα και πόθο. Οι άντρες μαζεύονταν κατά ορδές στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου για να τη θαυμάσουν καβάλα στο άλογό της, όπως και οι ζηλόφθονες γυναίκες φυσικά για να δουν με τα μάτια τους την εταίρα που όριζε νέα πρότυπα μόδας σε κάθε της εμφάνιση!
Στους πελάτες της περιλαμβάνονταν ακόμα και ο μελλοντικός βασιλιάς της Αγγλίας, Εδουάρδος Ζ’, αλλά και ο αυτοκράτορας Ναπολέων Γ’! Κέρδισε μια περιουσία λόγω της εχεμύθειάς της, κάτι που έκανε πολλούς αριστοκράτες να την προτιμούν. Σε αντίθεση με τις περισσότερες γυναίκες συναδέλφους της, η Γουόλτερς έζησε μέχρι τα 80 για να χαρεί τους κόπους μιας ζωής.
defencenet.gr