ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ

Περίπου δύο παιδιά στις Η.Π.Α. επισκέπτονται το τμήμα επειγόντων περιστατικών κάθε ώρα για τραυματισμούς που σχετίζονται με καροτσάκια, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Συνολικά, περισσότερα από 360.000 παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω, πήγαν στα επείγοντα περιστατικά για τραυματισμούς που σχετίζονται με καροτσάκια μεταξύ 1990-2010, διαπίστωσε η μελέτη. Αυτό σημαίνει περισσότερους από 17.000 τραυματισμούς ετησίως. Πολλοί από αυτούς τους τραυματισμούς συμβαίνουν όταν τα παιδιά πέφτουν από ένα καροτσάκι, ή το προϊόν αναποδογυρίζει.

«Ενώ τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται με ασφάλεια από τις οικογένειες κάθε μέρα, όταν συμβαίνουν οι τραυματισμοί, μπορεί να είναι αρκετά σοβαροί,” είπε η Kristi Roberts, επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Έρευνας τραυματισμών και Πολιτικής στο Νοσοκομείο Παίδων στο Οχάιο. “Η πλειοψηφία των τραυματισμών που είδαμε ήταν τραύματα στο κεφάλι, τα οποία είναι τρομακτικά αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι οι τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου και οι διασείσεις σε μικρά παιδιά μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στη γνωστική ανάπτυξη.”

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου τα δύο τρίτα των τραυματισμών συνέβησαν όταν το παιδί έπεσε έξω από το καροτσάκι. Περίπου 16% των τραυματισμών συνέβησαν όταν το καροτσάκι αναποδογύρισε, 9% όταν το παιδί σκόνταψε πάνω στο καροτσάκι, και 5% συνέβησαν όταν ένα χέρι ή πόδι του παιδιού πιάστηκε στο καρότσι.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα παιδιά πήγαν στο σπίτι λίγο μετά, αφού τους παρασχέθηαν οι πρώτες βοήθειες στα επείγοντα περιστατικά, περίπου 9% των παιδιών  νοσηλεύτηκαν.

Για να μειώσετε τους κινδύνους που σχετίζονται με τραυματισμούς από το/στο καροτσάκι, οι ερευνητές συνιστούν τα ακόλουθα:

  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι πάντα καθιστό και σωστά δεμένο στη μονάδα. Ακολουθήστε τις οδηγίες του προϊόντος για την ασφάλιση του παιδιού σας στο καρότσι.
  • Αποφύγετε να κρεμάτε βαριά αντικείμενα, όπως τσάντες ή σακκούλες, στις λαβές από τα καροτσάκια, επειδή αυτό μπορεί να προκαλέσει την ανατροπή τους.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν υπερβαίνει το όριο βάρους που ορίζεται για το κάθε καροτσάκι.
  • Ασφαλίστε τους τροχούς, όταν το καροτσάκι “σταθμεύει”, έτσι ώστε να μην κυλήσει.
  • Κρατάτε τα καροτσάκια χαμηλά στο έδαφος. Μην τα τοποθετείτε σε υψηλές θέσεις, που μπορεί να κάνουν την πτώση χειρότερη.
  • Μην αφήνετε ένα παιδί να σπρώχνει ένα καροτσάκι.
  • Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι το καροτσάκι σας δεν έχει ανακληθεί από τον κατασκευαστή του.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο διαδίκτυο σήμερα (Αυγ 17) στο περιοδικό Academic Pediatrics.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ