Σε ανάκληση των αδειών επιχειρήσεων του ομίλου Ξυνή αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, εκδίδοντας σχετικό ΦΕΚ το προσεχές χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μετά το αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.
Σύμφωνα με το βούλευμα 430/2016, για υποθέσεις πλαστογραφίας θα βρεθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβριο τρία μέλη της οικογένειας Ξυνή που μετείχαν στη διοίκηση του ομίλου κατά τα έτη 2008 και 2009.
Πρόκειται για την Κατερίνα Ξυνή, την Αθηνά Ξυνή και τον Σοφοκλή Ξυνή, οι οποίοι θα δικαστούν για κακουργηματικές πράξεις ως υπαίτιοι «από κοινού για περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, καθώς κατάρτισαν πλαστά έγγραφα με σκοπό να παραπλανήσουν με τη χρήση τους άλλους σχετικά με γεγονός που μπορεί να έχει έννομες συνέπειες, σκοπεύοντας να προσπορίσουν στον εαυτό τους περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον, διαπράττοντας πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια σε βάρος του Δημοσίου».
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι τρεις κατηγορούμενοι λίγες μέρες πριν από την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος, τον περασμένο Μάρτιο, παραιτήθηκαν από το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου, διατηρούν όμως το 99% του ομίλου μέσω κυπριακής offshore εταιρείας.
Επισημαίνεται πως για την ίδια υπόθεση παραπέμπονται σε δίκη τον Οκτώβριο του 2016 πέντε μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης προσόντων και επαγγελματικού προσανατολισμού) του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι κατηγορούνται ότι παρέβησαν το καθήκον τους «με σκοπό να προσπορίσουν όφελος στην επιχείρηση ΙΕΚ Ξυνή και στους ιδιοκτήτες Σοφοκλή και Αθηνά Ξυνή».
Για το θέμα έχει ήδη γνωμοδοτήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με αποτέλεσμα το υπουργείο Παιδείας να είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη διοικητική πράξη της ανάκλησης της άδειας.
Οπως επισήμαναν πηγές του υπουργείου Παιδείας στην «Εφ.Συν.», «πιθανή μη ανάκληση της άδειας θα υποδήλωνε ένδειξη διαπλοκής».
Υπενθυμίζεται πως κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, κορυφώνεται ο επιχειρηματικός πόλεμος των ιδιωτικών ΙΕΚ εν όψει των εγγραφών της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.
Τι υποστηρίζουν
Ο Ομιλος από την πλευρά του ισχυρίζεται πως εδώ και 7 χρόνια κάποιοι προσπαθούν να τοποθετήσουν αθέμιτα εμπόδια και δηλώνει πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους εκατοντάδες σπουδαστές των 8 επιχειρήσεων του Ομίλου Ξυνή (μεταξύ των οποίων το ΙΕΚ ΞΥΝΗ και το Mediterranean College) καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτά.
«Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και δεν καταλαβαίνουμε γιατί κάποιοι βιάζονται να ολοκληρωθούν διαδικασίες σε βάρος μας πριν η δικαιοσύνη αποφανθεί.
Σε όλα τα ευνομούμενα κράτη υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, στην Ελλάδα για ευνόητους λόγους αρκεί σε κάποιους μόνο μια παραπομπή για να το καταργήσουν.
Αν τελικά υπάρξει αθώωση σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, τι κάνουν όλοι αυτοί που έχουν ξεκινήσει χρόνια να παριστάνουν τους δικαστές;» δηλώνει η Κατερίνα Ξυνή στην «Εφ.Συν.».
Ανατρέχοντας στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, διαπιστώνουμε πως πριν από μόλις λίγες εβδομάδες, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ο όμιλος ΞΥΝΗ, με όχημα τους γονείς του γαμπρού του Σοφοκλή Ξυνή, αγόρασε ένα άλλο μικρό και σχετικά άγνωστο ΙΕΚ (ΙΕΚ ΑΛΦΑ) και στη συνέχεια αιτήθηκε εγγράφως προς το υπουργείο Παιδείας να εγκριθεί η λειτουργία του «νέου» ινστιτούτου στις κτιριακές δομές του παλαιού ΙΕΚ ΞΥΝΗ.
Παράλληλα ο Ομιλος διαφημίζεται χρησιμοποιώντας κάτω από το λογότυπό του το μότο: ΞΥΝΗ: η ΑΛΦΑ επιλογή σου. Το σχετικό έγγραφο της νέας δομής της εταιρείας με την επωνυμία «Επιλογή Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» είναι στη διάθεση της εφημερίδας.
Η συγκεκριμένη εταιρεία συστάθηκε το 2013, σε μια περίοδο που η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς είχε ασκήσει δίωξη στη διοίκηση των ΙΕΚ ΞΥΝΗ. Θέσαμε το συγκεκριμένο ερώτημα στην Κατερίνα Ξυνή, η οποία επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην «Εφ.Συν.» τις επόμενες μέρες με αναλυτικά στοιχεία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των ιδιωτικών ινστιτούτων κατάρτισης επιλέγει την εναλλαγή προσώπων στη διοίκησή της ή τη χρήση παρένθετων εταιρειών σε περίοδο κατά την οποία αντιμετωπίζει σοβαρά ποινικά ή φορολογικά ζητήματα.
Πριν από δύο χρόνια το υπουργείο Παιδείας είχε προχωρήσει σε ανάκληση άδειας του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, το οποίο ενώ χρωστούσε σε ΙΚΑ και Δημόσιο πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργούσε νέες δομές με παραπλανητικά ονόματα (domi college).
To Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει επανειλημμένα σε αποφάσεις του αποφανθεί πως σε επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους με την ήδη υπάρχουσα νομική τους μορφή και λειτουργούν με νέα μορφή κατόπιν μετατροπής συγχώνευσης (απορρόφηση ή σύσταση νέας) ή μεταβίβασης, η νέα εταιρεία η οποία προκύπτει υποκαθίσταται αυτοδικαίως στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εταιρειών που μετατράπηκαν ή συγχωνεύτηκαν.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το υπουργείο Παιδείας είναι από τη μία αρμόδιο να εξακριβώσει ποιο φυσικό πρόσωπο βρίσκεται πίσω από μια εταιρική μορφή, αδυνατεί όμως από μόνο του να προβεί στον συσχετισμό μεταξύ μιας προηγούμενης και μιας διάδοχης κατάστασης, αρμοδιότητα που απασχολεί περισσότερο τους εισαγγελείς, τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και τις εφορίες, που ερευνούν τον προσπορισμό κέρδους συγκεκριμένων φυσικών προσώπων.
Κι ενώ το τοπίο στον χώρο των ιδιωτικών ινστιτούτων κατάρτισης χαρακτηρίζεται από πλήθος παρατυπιών, καθώς πολλά από αυτά χρωστούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ΙΚΑ, Δημόσιο και σε εργαζόμενους, τον επόμενο μήνα αναμένεται η ανακοίνωση της αρμόδιας γενικής γραμματείας διά βίου μάθησης για την επικαιροποίηση των αδειών των ΙΕΚ, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.
Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο απορρόφησης σπουδαστών που έχουν ήδη προκαταβάλει δίδακτρα και έχουν εγγραφεί σε δομές που πρόκειται να μην αδειοδοτηθούν λόγω ποινικών ή άλλων εκκρεμοτήτων.
Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρόπουλος
efsyn.gr