Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έκανε ένα φιλόδοξο πείραμα: Με τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο ασθενών -που είχαν την ίδια διάγνωση: εγκεφαλική βλάβη που τους είχε παγιδεύσει σε μια «κατάσταση φυτού»- με μια σχετικά απλή τεχνική, προσπάθησαν να διακρίνουν αν, στην πραγματικότητα, είχαν οι ασθενείς αυτοί συναίσθηση του εαυτού τους, ή του κόσμου γύρω τους, και μπορούσαν να επικοινωνήσουν…
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν υπήρξαν ενδείξεις. Στη συνέχεια, όμως ένας ασθενής, και ένας άλλος, και, παραδόξως, και ένας τρίτος εμφάνισαν εγκεφαλική δραστηριότητα όμοια με αυτή των υγιών εθελοντών, όταν τους ζητήθηκε να φανταστούν δύο απλά πράγματα: σφίξιμο γροθιάς και κούνημα των δαχτύλων των ποδιών τους.
Τα ευρήματα, που αναφέρθηκαν online την Τετάρτη από το περιοδικό The Lancet, προσφέρει εντυπωσιακά – και κατά κάποιο τρόπο ανησυχητικά – νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν προηγούμενες ενδείξεις ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που έχουν διαγνωστεί ως «φυτά» μπορούν στην πραγματικότητα να καταλαβαίνουν.
Αλλά, πιο σημαντικό, η ευρέως διαθέσιμη, φορητή τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην έρευνα, προσφέρει έναν πρώτο πρακτικό τρόπο στους γιατρούς ώστε να εντοπίζουν, και τελικά να επικοινωνούν με ίσως χιλιάδες ασθενείς που μπορεί να μαραζώνουν χωρίς λόγο στην απομόνωση. Οι γιατροί θα μπορούσαν, π.χ., να μάθουν αν οι ασθενείς πονούν.
“Περνάς μια ολόκληρη εβδομάδα με έναν από αυτούς τους ασθενείς και ποτέ δεν σου περνάει από το μυαλό ότι καταλαβαίνουν τι τους λες. Στη συνέχεια, κάνεις αυτό το πείραμα και ανακαλύπτεις ακριβώς το αντίθετο – καταλαβαίνουν οτιδήποτε συμβαίνει”, δήλωσε ο Damian Cruse, μεταδιδακτορικός νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά, ο οποίος βοήθησε στη διεξαγωγή της έρευνας. «Αυτό είναι ένα πολύ βαθύ συναίσθημα».