Η. Διώτη: Παράνομη κι ανεπιθύμητη η νέα κυβέρνηση

«Παράνομη και ανεπιθύμητη» χαρακτήρισε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη την κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων των κυβερνώντων, επισημαίνοντας ότι «είναι μια απευθείας ανάθεση σε τραπεζίτες να λύσουν τα ζητήματα υπέρ των συμφερόντων τους, επιβάλλοντας κοινωνική ερήμωση και φτώχεια. Το βασικό ιδεολόγημα αυτού του πολιτικού συστήματος είναι ότι η φτώχεια των πολλών είναι υποχρεωτική για τη μεγέθυνση του πλούτου των λίγων, ως μοναδική προϋπόθεση για τη συνοχή και τη συνέχεια της κοινωνίας. Για μας αυτή η εξέλιξη είναι παντελώς ανεπιθύμητη και θα φροντίσουμε, όσο περνάει βέβαια από το χέρι μας, η Κυβέρνηση αυτή να φύγει πολύ γρήγορα υπό το βάρος των κοινωνικών αγώνων και της λαϊκής κατακραυγής».

Η βουλευτής υποστήριξε ότι «η συνταγή που έχουν επιβάλλει δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση, αλλά στη φτωχοποίηση της κοινωνίας και των εργαζομένων και στη στέρηση κάθε δικαιώματός τους».

Ασκώντας δριμεία κριτική στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, σημείωσε ότι «η συμμετοχή της άκρα δεξιάς σε Υπουργεία σήμερα είναι πολιτική, ηθική και πολιτισμική κατάπτωση.».

«Ο χαρακτήρας της Κυβέρνησης θα φανεί πολύ σύντομα. Είναι η μονοκομματική κυβέρνηση του μνημονίου και του σκληρού αυταρχισμού. Έτσι κι αλλιώς, η δημοκρατία έχει “πάει περίπατο” σε ολόκληρη την ευρωζώνη, δεν υπάρχει και μας το επιβεβαιώνουν και οι εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά και όσες θα ακολουθήσουν, γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή» τόνισε μεταξύ άλλων, υπενθυμίζοντας ότι «ο κραυγαλέα ταξικός χαρακτήρας της πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης, αλλά και της προηγούμενης και της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. συνοψίζεται στο ερώτημα ποιος πληρώνει το λογαριασμό και το λογαριασμό τον πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες.

Καλούμε το λαό να μην παραμυθιάζεται με παραμύθια με εθνικές σωτηρίες και κακούς λύκους. Καλούμε την κοινωνία να εμποδίσει αυτές τις εξελίξεις, διότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, αυτός της ευημερίας, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης, της ελευθερίας. Για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση προς όφελος του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής ευημερίας των πολλών, πρέπει να θυσιαστούν τα υπερκέρδη και τα υπερπλούτη των λίγων. Η συνέχιση της πορείας αυτής θα απαιτήσει αδιάκοπη λιτότητα, χωρίς προοπτική. Θα επικρατήσει διάλυση και κοινωνική ερήμωση κι εμείς δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η βουλευτής έστρεψε τα πυρά της και προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, κατηγορώντας τον ότι «χαίρεται που ξηλώνει όλη την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας και βγάζει στο σφυρί το φυσικό της πλούτο, αν και δεν του ανήκει, προς όφελος λίγων επιχειρηματιών».

«Αυτή η Κυβέρνηση, όμως, δεν έχει καμία νομιμοποίηση να πράξει όσα εξήγγειλε. Γιατί εμείς ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που τόσο ανατριχιαστικά και κυνικά όλοι περιγράψατε. Σε δυο μέρες ο λαός και η νεολαία θα βρεθούν μαζικά στους δρόμους για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα ερχόταν 38 χρόνια μετά, μια τόσο μα τόσο -απ’ όλες τις απόψεις- επίκαιρη επέτειος».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ