Για τη λειτουργία των εργαστηρίων του σχολείου μας στον ίδιο χώρο και όχι στα αντίστοιχα Ε.Κ. σας κάνουμε γνωστά τα παρακάτω:
- Αυτό είναι απόλυτα νόμιμο γιατί στην Υ. Α. 96004/Δ4/17-6-2015/ΥΠΠΕΘ σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 12 αναφέρονται τα εξής:
“Όλα τα εργαστήρια εντάσσονται σε Ε.Κ. που λειτουργεί στην ίδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ακόμη και εκείνα που δεν βρίσκονται στον κύριο χώρο λειτουργίας του Ε.Κ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν αυτό είναι αντικειμενικά αδύνατο, δύναται να δημιουργηθεί Σχολικό Εργαστήριο με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.”
- Το σχολείο μας διαθέτει στο χώρο του τα κατάλληλα εργαστήρια που είναι εξοπλισμένα με τις σχετικές υποδομές και λειτουργούν με την απαιτούμενη ασφάλεια για εκπαιδευτικούς και μαθητές (πχ. ρελέ διαφυγής για τα εργαστήρια που χρησιμοποιούν συνεχείς – εναλλασσόμενες τάσεις κλπ).
- Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης των μαθητών, πραγματοποίησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών που διδάσκουν εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα και υλοποίησης του ωρολογίου προγράμματος. Είναι αδύνατο να υλοποιηθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα αν φεύγουν από το σχολείο 3 ολόκληρες μέρες αρκετοί καθηγητές. Οι θεωρητικές ώρες των τομέων είναι πολύ λίγες σε σχέση με τις εργαστηριακές, άρα ο κάθε τομέας θα πρέπει να βρίσκεται στο Ε.Κ. για τρείς μέρες κάνοντας μόνο συνεχόμενα εργαστήρια και μόνο δύο μέρες στο σχολείο για συνεχόμενη θεωρία! Αυτό δεν είναι σωστό για την εκπαιδευτική διαδικασία, επειδή η θεωρία θα πρέπει να εναλλάσσεται με εργαστηριακή άσκηση για εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς λόγους.
- Υπάρχει πρόβλημα μετακίνησης και χρόνου προσέλευσης των μαθητών που έρχονται από τα γειτονικά χωριά! Στο σχολείο μας φοιτούν μαθητές χωριών του ανατολικού μέρους του νομού Λάρισας (Γλαύκη, Χάλκη, Πλατύκαμπος, Πρόδρομος Γαλήνη κλπ). Η απόσταση του σχολείου μας από το 1ο Ε.Κ. είναι 7,5 χλμ και από το 3ο Ε.Κ. 6,5 Χλμ. Αυτή τη στιγμή οι μαθητές αυτοί αποβιβάζονται με το υπεραστικό ΚΤΕΛ 50 μέτρα από το σχολείο μας και έρχονται στην τάξη στις 8:30΄π.μ.. Αν πρέπει να μετακινηθούν σε δύο Ε.Κ. (το 1ο Ε.Κ. για τον Ηλ/κο τομέα και το 3ο Ε.Κ. για τους τομείς Πληροφορικής, Εφαρμοσμένων Τεχνών και Δομικών Έργων) θα αλλάζουν τουλάχιστον δύο γραμμές αστικού λεωφορείου, που σημαίνει προσέλευση στο Ε.Κ. τουλάχιστον στο μέσο της δεύτερης διδακτικής ώρας (9:15΄)! Επίσης, το μεσημέρι πρέπει να φύγουν νωρίτερα για να προλάβουν τα δρομολόγια των λεωφορείων για τα χωριά τους! Δηλαδή αποχώρηση από την τάξη τουλάχιστον στη 13:00΄!
- Σε αντίθεση με την αναμενόμενη μετεγκατάσταση του σχολείου μας στο χώρο της Ακαδημίας, μας επιβάλλεται η μετακίνηση στους χώρους των Ε.Κ., αλλάζοντας τα δεδομένα των οικογενειών των μαθητών. Αυτό σημαίνει: περισσότερα έξοδα μετακίνησης όχι μόνο για τις οικογένειες αλλά και για το δημόσιο, περισσότερη ώρα στο δρόμο, χαμένες πρώτες και τελευταίες ώρες του διδακτικού ωραρίου και τέλος μαθητική διαρροή σε άλλα σχολεία, εφόσον τα παιδιά ξέρουν ότι θα πηγαίνουν σε δύο σχολεία!
- Θα είμαστε το μοναδικό σχολείο που μετακινούνται οι μαθητές του και θα υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στη διοικητική και διδακτική λειτουργία του σχολείου, όσον αφορά στην οργάνωση γιορτών, εκδρομών, εκδηλώσεων κλπ, καθώς και στο συντονισμό μαθητών και εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται μοιρασμένοι σε δύο Ε.Κ. και ένα ΕΠΑΛ. Δηλαδή, η λειτουργία του σχολείου δεν θα είναι αυτόνομη και θα μοιράζεται σε τρία απομακρυσμένα κτήρια!
Τέλος, η παραμονή των εργαστηρίων στο σχολείο μας, σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι σύννομη, συμβάλλει στην μεγιστοποίηση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού αποτελέσματος, διευκολύνει την λειτουργία του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενισχύει την δομή και την συνοχή του 4ου ΕΠΑΛ.
Σας παρακαλούμε λοιπόν να βοηθήσετε στην παραμονή των εργαστηρίων στο χώρο του σχολείου μας και να συμβάλλετε στη μεταφορά μας στην «Παλιά Παιδαγωγική Ακαδημία». Αυτά διευκολύνουν το σχολείο μας στο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό του έργο , τους μαθητές της ευρύτερης περιφέρειας της Λάρισας με την ύπαρξη ενός ΕΠΑΛ στο κέντρο της πόλης, καθώς και την ομαλή λειτουργία του 13ου Λυκείου Λάρισας, επιλύοντας ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής.