Πολλές φορές ενώ περπατάμε στο πεζοδρόμιο δεν ξέρουμε από ποια πλευρά να πάμε για να μη πέσουμε πάνω σε κάποιον. Τα πουλιά δεν έχουν τέτοια προβλήματα.
Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει το φυσικό σύστημα αποφυγής σύγκρουσης που έχουν τα πτηνά και έτσι αποφεύγουν να συγκρούονται με ανθρώπους, άλλα πτηνά, και πράγματα που συναντούν ενώ πετούν: απλώς μετακινούνται προς τα δεξιά.
Τρεις επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία μελετούσαν πώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) – καθώς εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στον εναέριο χώρο – θα μένουν σε απόσταση το ένα από το άλλο.
Ενώ στρατιωτικοί σε όλο τον κόσμο έχουν την ίδια απορία σχετικά με τα αεροπλάνα, τα drones επειδή είναι αρκετά μικρά, οι επιστήμονες θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να βρουν την απάντηση μελετώντας τα πουλιά. Έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα μελέτες για να δουν τί συμβαίνει όταν τα πουλιά κινδυνεύουν να συγκρουστούν μεταξύ τους.”
Ενώ μελετούσαν παπαγάλους (Melopsittacus undulates), οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι είχαν την τάση να στρίβουν δεξιά όταν έβλεπαν ένα αντικείμενο. Αυτή η συνεπής τάση, λένε οι επιστήμονες, “είναι προφανώς ύψιστης σημασίας – και αν δεν υπήρχε, τα πουλιά θα συγκρούονταν -κατά μέσο όρο- με το μισό πληθυσμό των πουλιών που θα συναντούσαν στον αέρα.”
Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός ήταν ο χρόνους αντίδρασης των πουλιών: και τα δύο μπορούν να ανιχνεύσουν μια πιθανή σύγκρουση και να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις μέσα σε 0,42 δευτερόλεπτα.
Η πτήση είναι, φυσικά, μια τρισδιάστατη δραστηριότητα. Η ομάδα βρήκε λιγότερη συνέπεια όταν τα πουλιά πετούσαν προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Τα πουλιά προσπαθούν να αποφεύγουν αυτή την κατάσταση όσο το δυνατόν, και “σπάνια” πετούν στο ίδιο υψόμετρο.
Τα πουλιά πετούν για περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια, έτσι δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι είναι καλύτερα στις πτήσεις από τα drones.
Με λίγη τύχη, και περισσότερη έρευνα οι φυσικές τους αντιδράσεις θα παράσχουν έναν οδηγό για πώς τα ρομπότ θα πετούν γρηγορότερα και ασφαλέστερα.
Audubon, PLOS