Ο Περιφερειάρχης τονίζει ότι δεν έχει υλοποιηθεί η δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος στους εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλίας αν και παρήλθαν πολλοί μήνες από τη συνάντησή τους
Να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στην υπογραφή των περιβαλλοντικών όρων για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας καλεί ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη
με επιστολή που του απέστειλε. Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης προσκαλεί τον Υπουργό να επισκεφθούν μαζί τα έργα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Αγοραστός απευθυνόμενος στον κ. Π. Σκουρλέτη, «παρήλθαν πολλοί μήνες από τις αρχές του 2016 όταν, ως επικεφαλής των Θεσσαλικών φορέων, σας επισκεφθήκαμε στο Υπουργείο σας για το θέμα του ΥΗΕ Μεσοχώρας. Την ημέρα εκείνη, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφωνίες που εκφράσθηκαν εκατέρωθεν για την τύχη των υπολοίπων έργων του Άνω Αχελώου (φράγμα – ταμιευτήρας Συκιάς και μεταφορά υδάτων στην Θεσσαλία), με ικανοποίηση υποδεχθήκαμε την ξεκάθαρη δήλωσή σας ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας. Δυστυχώς όμως αυτό δεν έχει έως σήμερα πραγματοποιηθεί και με την παρούσα επιστολή μου, εκπροσωπώντας το σύνολο των φορέων, των οργανώσεων και του θεσσαλικού λαού, επιθυμώ να εκφράσω την ανησυχία μας.
Η θέση της Περιφέρειας Θεσσαλίας σας είναι γνωστή, άλλωστε είχαμε την ευκαιρία να σας αποστείλουμε και την σχετική απόφασή του Περιφερειακού Συμβουλίου, στα πλαίσια της διαβούλευσης επί της ΜΠΕ Μεσοχώρας. Η σημασία του έργου για την περιοχή μας (και όχι μόνο) και η αναγκαιότητα συμβολής της υδροηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας είναι αυταπόδεικτες. Επιπρόσθετα, από τη λειτουργία του έργου αναμένεται η ενίσχυση του συστήματος παραγωγής ενέργειας κατά 362 Gwh ετησίως, η τόνωση της απασχόλησης που είναι από τα πιο σημαντικά – αν όχι το σημαντικότερο – ζητήματα για την τοπική κοινωνία, ενώ από την άλλη πλευρά θα δημιουργηθούν στην περιοχή προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης σε μία νέα κατεύθυνση: ήπια τουριστική ανάπτυξη, αναψυχή, οικολογικές δραστηριότητες.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογισθεί και η σημασία του έργου για την ίδια την ΔΕΗ, για την οποία, όπως η διοίκησή της μας ενημέρωσε, η μη αξιοποίηση της επένδυσης των 511 εκατομμυρίων € παρούσης αξίας, δημιουργεί δυσεπίλυτα λογιστικά προβλήματα και επηρεάζει αρνητικά την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Τέλος, υπάρχει και ένα ακόμη επείγον θέμα το οποίο συνειδητοποίησα «ιδίοις όμμασι» και με κάθε σοβαρότητα και συναίσθηση ευθύνης οφείλω να σας επισημάνω. Πρόκειται για τους κινδύνους που δημιουργεί η επί δεκαέξι έτη εγκατάλειψη του έργου και κυρίως η φραγμένη κατά ένα μέρος σήραγγα διέλευσης των υδάτων του Άνω Αχελώου παραπλεύρως του υφιστάμενου φράγματος. Η καθόλου σπάνια εμφάνιση ακραίων πλημμυρικών φαινομένων και η ανεπιθύμητη – ανεξέλεγκτη κατάκλυση των εκτάσεων της περιοχής του έργου, περικλείει κινδύνους σημαντικής καταστροφής και χωρίς υπερβολή ακόμη και για απώλεια ανθρώπινων ζωών».
Ο κ. Κ. Αγοραστός καθιστά σαφές ότι η πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «για διατήρηση μερικών ακόμη δεκάδων κατοικιών του οικισμού και η εξαίρεσή τους από την απαλλοτρίωση, δεν εμποδίζει στο παραμικρό την υπογραφή της ΑΕΠΟ. Το αντίθετο. Δίνει την δυνατότητα στον Δήμο Πύλης και τους ενδιαφερόμενους να αξιολογήσουν ψύχραιμα την κατάσταση αλλά και να καταγραφούν εκείνοι που επιθυμούν εξαίρεση από την απαλλοτρίωση και παράλληλα επιτρέπει στην ΔΕΗ να εξετάσει πως θα χειρισθεί το όλο θέμα. Από την άλλη πλευρά, η μη υπογραφή της ΑΕΠΟ, εκτός από μία νοσηρή κατάσταση αβεβαιότητας, παρατείνει και τους κινδύνους που προεξέθεσα», σημειώνει.
*Η επιστολή κοινοποιήθηκε στην Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κα Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είχε δεσμευθεί με δημόσια δήλωσή της για την ολοκλήρωση των έργων της Μεσοχώρας στον κ. Κ. Αγοραστό σε συνάντηση που είχαν στις 23 Αυγούστου 2016 στην Ιερά Μονή Σέλτσου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 212 ετών από το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών.