Ανοιξαν τα διόδια και έχυσαν γάλα στο οδόστρωμα οι κτηνοτροφοι

«Η πολιτική της Ε.Ε, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των ελληνικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και σήμερα της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ έχουν οδηγήσει στην εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας και έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα εισαγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων», υποστήριξαν χθες οι εκατοντάδες κτηνοτρόφοι που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ συμμετείχαν στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στα διόδια του Μοσχοχωρίου.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε συμβολικό άνοιγμα των διοδίων για μια ώρα επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οδηγών, ενώ έχυσαν και γάλα στο οδόστρωμα θέλοντας με την κίνηση αυτή να δείξουν ότι τα προϊόντα τους πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές.

Σε κείμενο που διένειμαν σε διερχόμενους οδηγούς ανέφεραν ακόμη τα εξής:

«Το κρέας, το γάλα και οι ζωοτροφές αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και κοστίζουν 2,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Η κτηνοτροφία φθίνει, μόνο την τελευταία 5ετία εγκατέλειψαν το επάγγελμα 3.500 αγελαδοτρόφοι και 7.000 προβατοτρόφοι. Βασική αιτία είναι η μείωση των τιμών σε γάλα και κρέας και η τεράστια αύξηση του κόστους των ζωοτροφών.

Η παραγωγή συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων μεγαλοκτηνοτρόφων. Τα καρτέλ γάλατος αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές το γάλα και κάθε χρόνο μειώνονται οι τιμές ενώ το πουλάνε πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση κερδοσκοπώντας έτσι και σε βάρος των κτηνοτρόφων αλλά και των καταναλωτών.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι προς κοινό συμφέρον όλων των λαϊκών στρωμάτων η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Δεν είναι υπόθεση μόνο των κτηνοτρόφων που αγωνιζόμαστε και κινητοποιούμαστε σήμερα με τη συγκεκριμένη μορφή αγώνα επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια που αποτελούν ένα από τα πολλά χαράτσια που καλούμαστε να πληρώσουμε για την καπιταλιστική κρίση την οποία δεν δημιουργήσαμε εμείς.

Έχουμε τη δυνατότητα ως χώρα να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας σε γαλακτοκομικά και ζωοκομικά προϊόντα παράγοντας φτηνό και ποιοτικό γάλα, παράγωγα του και κρέας.

Αυτό προϋποθέτει κοινή δράση και λαϊκή συμμαχία των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις που θα αντισταθεί στην αντιλαϊκή βάρβαρη επίθεση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, της Ε.Ε και της ΚΑΠ και στην πορεία θα την ανατρέψει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη ανάπτυξη με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό – λαϊκό έλεγχο.

Σε μια τέτοια λαϊκή εξουσία μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της παραγωγής και της κτηνοτροφίας σε φιλολαϊκή κατεύθυνση που να εξασφαλίζει με χαμηλές τιμές επαρκή ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και ζητάμε την συμπαράσταση σας».

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Εξάλλου σε ψήφισμα που ενέκριναν εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των απεργών της Χαλυβουργίας αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εμείς οι κτηνοτρόφοι, που συσπειρωνόμαστε στην Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), χαιρετίζουμε το μεγαλειώδη και ηρωικό αγώνα που πραγματοποιούν για 45 συνεχόμενες μέρες οι εργάτες της Χαλυβουργίας.

Αποδεικνύεται περίτρανα πως οι εργάτες οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και αγρότες, ψηνόμαστε στο ίδιο καμίνι της αντεργατικής και αντιαγροτικής πολιτικής, γι’ αυτό δενόμαστε σαν τ’ ατσάλι με τα ίδια υλικά με τα ίδια αιτήματα τους ίδιους στόχους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ