Με χιλιάδες υπογραφές λένε όχι στο ακριβό νερό στο δήμο Τυρνάβου

Στην παρουσίαση των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν στον Αμπελώνα και το Βρυότοπο με τις οποίες 3.388 κάτοικοι απαιτούν να ισχύσει και να επεκταθεί σε όλο το δήμο Τυρνάβου το τιμολόγιο της πρώην ΔΕΥΑ Αμπελώνα, γιατί το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, προχώρησαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα μέλη της επιτροπής αγώνα ενάντια στις αυξήσεις στο πόσιμο νερό, επισημαίνοντας ότι εντός των επομένων ημερών θα επιστρέψουν στη δημοτική αρχή του Τυρνάβου τους 530 λογαριασμούς νερού που τους εμπιστεύθηκαν καταναλωτές της περιοχής.

«Εδώ και πάνω πέντε μήνες σύσσωμος ο λαός του Αμπελώνα, οι φορείς, δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα για ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά: το νερό. Αγαθό που χρησιμοποιείται σαν εμπόρευμα όπως δείχνουν οι παράλογες αυξήσεις της τιμής του, που φέτος ξεπερνούν το 500% για τους κατοίκους του Αμπελώνα, του Αργυροπουλίου & του Βρυοτόπου, το 300% τους κατοίκους του Δαμασίου, των Δελερίων, των Δένδρων & της Ροδιάς και το 50% για τους κατοίκους του Τυρνάβου» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα μέλη της επιτροπής στη συνέντευξη, επισημαίνοντας ότι η συλλογή των λογαριασμών και των υπογραφών αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πράξεις μαζικής ανυπακοής πανελλαδικά. Είναι ένα ουσιαστικό  δημοψήφισμα – απάντηση στην μέχρι τώρα πολιτική της Δημοτικής Αρχής.

Η επιτροπή κάλεσε σε συντονισμό όλους τους κατοίκους του Δήμου, από όλους τους οικισμούς, ώστε από κοινού να δώσουν τον αγώνα για φτηνό και υγιεινό νερό.

Με αφορμή τη συγκέντρωση των λογαριασμών τα μέλη της επιτροπής υπογράμμισαν ότι η σημερινή οικονομική εξαθλίωση της πλειοψηφίας των κατοίκων στην οποία προστίθενται και οι απαράδεκτες αυξήσεις στο νερό, δεν επιτείνουν μόνο το οικονομικό αδιέξοδο των πολιτών, αλλά υπονομεύουν οικονομικά και την ίδια την ΔΕΥΑΤ και την βιωσιμότητά της. Οδηγούν σε αύξηση των ιδιωτικών γεωτρήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον.

Η επιτροπή ξεκαθάρισε ότι αυτό που απαιτείται για το σύνολο των κατοίκων είναι έργα που προστατεύουν την υγεία, π.χ. αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, συλλογικά έργα εμπλουτισμού του υδροφορέα της περιοχής, ενώ τονίστηκε ότι η πραγματοποίηση έργων όπως η αποχέτευση & ο βιολογικός καθαρισμός που προωθεί η Δημοτική Αρχή, πρέπει να γίνονται με την χρηματοδότηση του κράτους και όχι με την εκ νέου φορολόγηση των πολιτών.

Τα μέλη της επιτροπής άσκησαν σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή λέγοντας ότι όλο αυτό το διάστημα οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι αντιμετώπισαν την προκλητική αδιαφορία της δημοτικής αρχής, την άρνηση ουσιαστικού διαλόγου, τις αναίτιες συλλήψεις με ουσιαστική ευθύνη της, την παραβίαση της ομόφωνης  απόφασης της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου,  «να δοθούν 4 ημέρες προθεσμία στη ΔΕΥΑΤ να επανεξετάσει την τιμολογιακή πολιτική για το 2011».

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ:

Η επιτροπή παρουσίασε συνολικά τα αιτήματά της υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να τα ικανοποιήσει άμεσα η δημοτική αρχή.

Τα αιτήματα αυτά είναι:

Να παρθούν πίσω οι απαράδεκτες  αυξήσεις στην αξία του νερού, η επιβολή ειδικού τέλους, ΦΠΑ 23%, ελάχιστης κατανάλωσης, κ.ο.κ. στο σύνολο του νέου Δήμου Τυρνάβου για το 2011 και εντεύθεν.

Να ισχύσει από το 2011 και μετά το φτηνό τιμολόγιο της πρώην ΔΕΥΑ Αμπελώνα ήτοι:  0,25 λεπτά για τα πρώτα 100 κ.β., 0,36 λεπτά από τα 101-200 κ.β.., 0,42 λεπτά για τα 201-300 κ.β. κ.ο.κ., ΧΩΡΙΣ ειδικό τέλος, χωρίς ΦΠΑ 23% επί του ειδικού τέλους, ΧΩΡΙΣ ελάχιστη κατανάλωση για το σύνολο του νέου Δήμου Τυρνάβου.

«Εμείς συνεχίζουμε σταθερά στην βαθύτατα ενωτική και φιλολαϊκή μας πρότασή για 0,25 λεπτά στα πρώτα 100 κ.β. κοκ, χωρίς ειδικό τέλος, χωρίς ελάχιστη κατανάλωση  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους Δημότες του νέου Δήμου Τυρνάβου.

Αναδείχθηκε η ανάγκη να στηριχθούμε ως Δήμος στη θέληση ΟΛΩΝ των δημοτών, ΟΛΩΝ των κατοίκων» ξεκαθάρισαν τα μέλη της επιτροπής αγώνα.

Τέλος τονίστηκε ότι η επιτροπή παίρνει την πρωτοβουλία για την διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου έξω από το δημαρχείο Τυρνάβου την ερχόμενη Πέμπτη στις 7.00 μ.μ. ημέρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο συλλαλητήριο κάλεσαν όλους τους κατοίκους, του δήμου τους εκπροσώπους των φορέων της περιοχής, τους αιρετούς του β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, τους βουλευτές και όλους όσους θέλουν να αγωνιστούν για φθηνό και υγιεινό νερό. Για τον καλύτερο συντονισμό του συλλαλητηρίου διοργανώνεται αύριο λαϊκή συνέλευση στις στις 6.00 μ.μ. στο παλιό δημαρχείο Αμπελώνα πάνω από το υποκατάστημα της ΑΤΕ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ