Το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιφέρεια Θεσσαλίας φέρνει στο περιφερειακό συμβούλιο με επερώτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της Παράταξης «Οικολογική Θεσσαλία» Ν. Πουτσιάκας.
Στην ερώτησή του ο κ. Πουτσιάκας αναφέρει:
«Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία δύο πρωτεύουσες περιφερειακών ενοτήτων, η Λάρισα και ο Βόλος κατατάσσονται στις επικίνδυνες ζώνες αναφορικά με το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Είναι γνωστό ότι το φαινόμενο αυτό εντείνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που μπορέσαμε να συλλέξουμε, υπάρχουν μόνο δυο δημόσιες σταθμοί μέτρησης, στη Λάρισα και το Βόλο, στη δε πρώτη, μάλιστα, οι μετρήσεις αφορούν μόνο τα PM 10 με αποτέλεσμα να μην έχουμε επαρκή στοιχεία που μας διασφαλίζουν την πλήρη διάγνωση του θέματος και κατ’ επέκταση να βρισκόμαστε σε αδυναμία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπισή του.
Από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, υπήρξαν κάποιες ανακοινώσεις, οι οποίες είναι μεν προς τη θετική κατεύθυνση, δεν επαρκούν, όμως, σε καμία περίπτωση, για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος.
Επειδή το θέμα έχει σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όλων των κατοίκων των περιοχών αυτών και ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και επιπλέον το φαινόμενο παρουσιάζεται κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια, ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:
- Πότε θα εξοπλισθούν οι σταθμοί της Λάρισας και Βόλου με μηχανήματα που θα μετρούν το σύνολο των ρύπων, και με νέα μηχανήματα στις πρωτεύουσες των δυο υπόλοιπων περιφερειακών ενοτήτων και στις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας όπου υπάρχει ανάγκη;
- Έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για τους πολίτες της Θεσσαλίας;
- Ποια συγκεκριμένα μέτρα (βραχυπρόθεσμα σε πρώτη φάση) προτίθεται να λάβει η Περιφερειακή Αρχή, ώστε να αντιμετωπίσει (περιορίσει) το πρόβλημα των υπερβάσεων των ορίων;
4. Έχει ή προτίθεται να εκπονήσει ένα σχέδιο μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης του ζητήματος με συγκεκριμένες πολιτικές και αν ναι ποιες είναι αυτές;»