Ο Σύλλογος Βλατσιωτών Λάρισας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και η Αυστριακή Πρεσβεία τίμησαν την οικογένεια Εθνικών Ευεργετών Σίνα σε μια εξαιρετική βραδιά με ιστορία, ποίηση και μουσική.
Η εκδήλωση- αφιέρωμα στην οικογένεια Σίνα, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 210 χρόνων από τότε που ο παπα-Γιώργης Σίνας, γενάρχης της οικογένειας Σίνα, άφησε την τελευταία του πνοή στη Βλάστη, όπου κατέφυγε το 1769 μετά την καταστροφή της Μοσχόπολης, μαζί με άλλες οικογένειες Μοσχοπολιτών, μεταφέροντας πάνω στα άλογα το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αϊ Νικόλα της Μοσχόπολης, το οποίο τοποθέτησε στον ΄Αγιο Νικόλαο της Βλάστης. Συμπληρώνονται επίσης 160 χρόνια από το θάνατο του εγγονού του, Γεωργίου Σίνα και 140 χρόνια από το θάνατο του δισέγγονού του Σίμωνα Σίνα, Μεγάλων Ευεργετών της Ελλάδας και της Αυστροουγγαρίας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου κ. Κων/νου Βασβατέκη, ο οποίος τόνισε ότι το κεφάλαιο των εθνικών Ευεργετώ ν αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας. «Η Δυτική Μακεδονία και ο γενέθλιος τόπος μας , η Βλάστη, ανήκουν στις περιοχές που συνεισέφεραν με τις δωρεές των ομογενών στην κάλυψη των αναγκών και στην υλική υποστήριξη του οράματος «να φωτιστεί το γένος».
Οι Σίνα έγιναν ευεργέτες δύο πατρίδων. Ιδρυσαν σχολεία, χάρισαν οικήματα για κοινωφελείς σκοπούς, στήριξαν φιλάνθρωπα έργα, χρηματοδότησαν εκδόσεις. Ταυτίστηκαν με την πατρίδα και τον αγώνα του έθνους. Το έργο τους, η Ακαδημία, το Αστεροσκοπείο, το Οφθαλμιατρεία, η Μητρόπολη Αθηνών, το Αμαλίειο ορφανοτροφείο, παρόν στην νεοελληνική ιστορία, φωτίζει πτυχές του εθνικού ευεργετισμού. Οι Σίνα είναι άξιοι της εθνικής ευγνωμοσύνης. Ο Σύλλογός μας επιτελώντας ένα ελάχιστο μέρος του χρέους μας τους αφιερώνει την αποψινή βραδιά, πιστεύοντας ακράδαντα ότι το μέλλον γίνεται καλλίτερο όταν δεν ξεχνιέται το παρελθόν. ΄Ενας λαός δεν χαρακτηρίζεται μόνο από τους μεγάλους άνδρες του, αλλά και από τον τρόπο που τους αναγνωρίζει και τους τιμά».
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας συνεχάρη το Σύλλογο λέγοντας ότι «ο Σύλλογος Βλατσιωτών Λάρισας έχει δημιουργήσει τις καλλίτερες εντυπώσεις με την έντονη και πλούσια πολιτιστική του δραστηριότητα , με την ξεχωριστή συμμετοχή στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας. Κράτησε ψηλά τον πήχη των διοργανώσεων ενθουσιάζοντας το κοινό». Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φιλοπατρία των μεγάλων Ελλήνων Ευεργετών.
Εκ μέρους της Αυστριακής πρεσβείας χαιρετισμό απηύθυνε η πρόξενος της Αυστρίας κα Enelyn Papadopoulou η οποία μετέφερε τα συγχαρητήρια της αυστριακής πρεσβείας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και τόνισε ότι η Αυστρία αναγνωρίζει και τιμά τις ευεργεσίες της οικογένειας Σίνα.
Κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Βιέννης κ. Ελένη Γύζη η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Από τη Μοσχόπολη στην καρδιά της Ευρώπης» που στην ουσία ήταν μια ιστορική αναδρομή στο βίο, το έργο και τις ευεργεσίες της οικογένειας όχι μονάχα στην Ελλάδα αλλά και στην Αυστρία και την Ουγγαρία. Χαρακτηριστικά η ομιλήτρια ανέφερε μεταξύ άλλων. ‘ ΄Ένα ταξίδι στον χρόνο, που ακολουθεί την πορεία των Σίνα, από τα οθωμανικά Βαλκάνια στην καρδιά της Ευρώπης, ορίζοντας τις συνθήκες της εποχής και τις παραμέτρους που τους οδήγησαν στη δημιουργία ενός πολυδύναμου επιχειρηματικού οίκου. Ο Σίμων Γ.Σίνας ο πρεσβύτερος, ο Γεώργιος Σ. Σίνας και ο Σίμων Γ. Σίνας ο νεώτερος είναι από τους μεγαλύτερους Εθνικούς Ευεργέτες της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Ελλάδος, εκφράζοντες με τη γενναιόδωρη προσφορά τους «….την ευγνωμοσύνην (τους) προς την υγείαν Πρόνοιαν για την ιδιαιτέραν εύνοιαν, ήτις έλαχε εις τον οίκο (τους) …»
Στη συνέχεια, ο Μιχάλης Παληός, απήγγειλε εγκωμιαστική αφιέρωση του ποιητή και αγωνιστή του 21 Γεωργίου Ζαλοκώστα, για το Γεώργιο Σίνα με αφορμή τα εγκαίνια του Αστεροσκοπείου και ωδή «εις την πανήγυριν της θεμελιώσεως της Ακαδημίας της ανεγειρομένης εν Αθήναις παρά του φιλογενούς κυρίου Σίμωνος Σίνα», του λόγιου και δικαστικού Γεωργίου Τερτσέτη, ενώ διάβασε την εισήγηση του τότε Υπουργού Εσωτερικών Κων. Προβελέγγιου, για την πολιτογράφηση του Σίμωνα Σίνα ως ΄Ελληνα πολίτη. Η Νέλλη Βασβατέκη διάβασε ευχαριστήρια επιστολή του κυβερνήτη Ιωαν. Καποδίστρια προς τον Γ. Σίνα για την αποστολή χρημάτων για το ορφανοτροφείο της Αίγινας, ευχαριστήριες επιστολές του Σίμωνα Σίνα προς τον Υπουργό Εξωτερικών Αλεξ.Ραγκαβή και τον πρωθυπουργό Αθανάσιο Μιαούλη για την πολιτογράφησή του ως ΄Ελληνα πολίτου, καθώς και εγκωμιαστικό επιμνημόσυνο λόγο του μέλους της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημώ ν Λόρινζ Τότθ.
Η Ευφροσύνη Κτιστάκη εκτέλεσε το συμφωνικό έργο «Η Πόλκα των Ελλήνων» που έγραψε ο Γιόχαν Στράους και αφιέρωσε «στην όμορφη Ελληνοπούλα Μαρία Σίνα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην παρτιτούρα του έργου. Συνόδευσε επίσης στο πιάνο τη σοπράνο Μαρία Ρουκά, τις σπουδάστριες της μονωδίας του ΔΩΛ Μαρία Μπατσή και Ευαγγελία Παπαδοπούλου και το μέλος του Συλλόγου Νίκο Παλαιό σε μελωδίες της εποχής των Σίνα στη Βιέννη.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γίτσα Τζαφέτα. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο βουλευτής Χρ.Κέλλας, η κ. Μαρία Μαμάρα ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο Ακαδημαϊκός Ευάγγελος Μουτσόπουλος.