Μία εποικοδομητική και επί πρακτικών θεμάτων συζήτηση έλαβε χώρα στο υπουργείο Υγείας,ανάμεσα στους βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τον υπουργό Υγείας.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι κ.κ. Παναγιώτα Βραντζά, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Χρύσα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, Νίκος Παπαδόπουλος, Σάκης Παπαδόπουλος, Χρήστος Σιμορέλης με σκοπό να παρουσιαστούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση της λειτουργίας των δομών του Ε.Σ.Υ στη περιοχή, μέσω της εξασφάλισης πόρων τόσο για ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό διοικητικό προσωπικό εκεί όπου εντοπίζονται ακόμη ανάγκες προς κάλυψη, όσο και για προμήθεια φαρμάκων, λοιπών αναλώσιμων, αξιοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση ορισμένων νοσοκομείων, αλλά και την εξέλιξη λειτουργίας των πρωτοβάθμιων δομών υγείας.
Ειδικότερα, τονίστηκε και από την πλευρά των βουλευτών, η σημασία οικονομικής ενίσχυσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, εφόσον αυξάνονται συνεχώς τα ποσοστά επισκεπτών/ασθενών που δέχεται το νοσοκομείο, το οποίο αναμφισβήτητα λειτουργεί ως δορυφόρος στη Κεντρική Ελλάδα. Παράλληλα, σημειώθηκε η ευεργετική επίδραση ενεργοποίησης των χειρουργείων αλλά και Ογκολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας «Κουτλιμπάνειο», προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση και στήριξη των ανθρώπων που ζουν με νεοπλασματικές ασθένειες ενώ τέθηκε και το θέμα εποπτείας των Κέντρων Πρόληψης.
Για την περιοχή της Καρδίτσας, βαρύνουσας σημασίας είναι η λειτουργία και στελέχωση του αυτόνομου ΤΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, η διευθέτηση των υποστελεχωμένων τμημάτων καθώς και η δρομολόγηση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών του εγκαταστάσεων, μέσω της ένταξης σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ της τροφοδότησης με φυσικό αέριο. Επιπλέον, αναφέρθηκε η σημασία ενίσχυσης του Κ.Υ. Σοφάδων και Κ.Υ. Παλαμά.
Για την περιοχή των Τρικάλων, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα της τρέχουσας διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, αναφέροντας το άνοιγμα της λειτουργίας μονάδας Αιμοδυναμικού, Πνευμονολογικής Κλινικής κάνοντας πλέον και βρογχοσκοπήσεις, τη δημιουργία νέων τμημάτων, π.χ. Μαγνητικής Τομογραφίας, Γαστρεντερολογίας, της ενίσχυσης με ΕνδοστεφανιαίοΥπερηχογραφικό Μηχάνημα αλλά και της ανάγκης ενεργοποίησης του ΤΕΠ, τη στήριξη της Παιδιατρικής Κλινικής και του εξοπλισμού με 10 μηχανήματα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, κλίβανου αποστείρωσης και παροχής οξυγόνου.Σημασία δόθηκε και στην προώθηση και ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για τη λειτουργία των φαρμακείων καθώς και στη θέσπιση ενιαίων κανόνων λειτουργίας των υπηρεσιακών συμβουλίων των νοσοκομείων και διαφανώνκριτηρίων κινητικότητας.
Στην περιοχή της Μαγνησίας, υπάρχει συστηματική παρακολούθηση του συμφωνηθέντος πλάνου δράσης με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και την κεντρική διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας, δράσεις που αφορούν στη λειτουργία και στο Βόλο Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας και φυσικά η ολοκλήρωση της στελέχωσης τμημάτων που το έχουν ανάγκη.
Ο υπουργός στη συνέχεια της ακρόασης των παρεμβάσεων των βουλευτών, παρουσίασε το σχέδιο του Υπουργείου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, αναφερόμενος ειδικότερα στη στελέχωση σε προσωπικό μέσω των 4.000 προσλήψεων 12μηνης θητείας που αναμένεται να έχει αποπερατωθεί εντός Φεβρουαρίου ’17, οπότε και θα αναλάβουν υπηρεσία, της επιτάχυνσης για τις κρίσεις των 2.000 θέσεων νέων ιατρών ενώ αναμένονται και πράξη υπουργικού συμβουλίου για μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για τη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, για τις Προμήθειες και το Φάρμακο. Τέλος, ανέφερε ότι έχει ήδη γίνει επιμερισμός των προϋπολογισμών που έχουν αποδοθεί ανά ΥγειονομικήΠεριφέρεια και εδώ κρίσιμη είναι η ακριβής και δίκαιηκατανομή από πλευράς ΥΠΕ, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε φάρμακα και αναλώσιμα (ειδικότερα αναφερόμενος σε ογκολογικές θεραπείες, χημικοθεραπευτικά, αντιικές θεραπείες, θεραπείες για ρευματικά νοσήματα κ.λπ.).
Η πρόθεση και συνάμα δέσμευση όλων είναι η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου, των Βουλευτών της Θεσσαλίας, των Διοικήσεων των Νοσοκομείων και της Διοίκησης της 5η Υγειονομικής Περιφέρειαςνα είναι συνεχής και αρμονική προκειμένου υπάρχει αμφίδρομη πληροφόρηση μεταξύ των πολιτών και των βουλευτών και κυβερνητικών Αρχών, ώστε να διευθετούνται άμεσα τα ζητήματα αλλά και να δίνεται και ορθή πληροφόρηση της κοινωνίας για το φάσμα των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία.