Κουκουλόπουλος σε Διώτη: Διεργασίες για να εξομοιωθούν τα έργα ΔΕΥΑ και δήμων

Πλήρως απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν στην ανώτατη χρέωση των κυβικών νερού ή να παγώσει η επιβολή του ειδικού τέλους 80% στους λογαριασμούς του νερού ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη, σχετικά με τη στάση της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου απέναντι στους δημότες για θέματα ύδρευσης.

Μολαταύτα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το ΥΠΕΣ βρίσκεται «σε διαβούλευση με την Ένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης για τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας για κοινωνικό τιμολόγιο από μέρους των ΔΕΥΑ» και ότι είναι «σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έτσι ώστε τα έργα των ΔΕΥΑ να εξομοιωθούν με τα έργα των δήμων, που είναι ΝΠΔΔ, έτσι ώστε ο ΦΠΑ των έργων να είναι επιλέξιμος από τα ευρωπαϊκά προγράμματα». Στο δε θέμα της κλιμακούμενης χρέωσης, ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Είμαστε σε μία συνεργασία με την ΕΔΕΥΑ, για να εξετάζουν τέτοιες λύσεις και να νομοθετήσουμε κατόπιν συμφωνίας σε λογική βάση».

Τέλος, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «δεν μπορείς να κάνεις κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση. Και αυτή είναι μία κατάκτηση –εγώ θα πω- της αυτοδιοίκησης, όχι των πολιτών, γιατί δίδει στην αυτοδιοίκηση μια ανάσα η συμμετοχή του κόσμου. Τα δημοτικά συμβούλια και οι δημοτικές αρχές ζητούν συμμετοχή των πολιτών πολλές φορές και δεν έχουν».

Η βουλευτής, αναπτύσσοντας την ερώτησή της, μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στον Αμπελώνα τους τελευταίους μήνες, αλλά και όσα διημείφθησαν στις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου, καθώς και στη σύλληψη πολίτη και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν συνολικά 7 διαμαρτυρόμενοι Αμπελωνίτες. Καταλήγοντας, ανέφερε: «Θα περιμένουμε να δούμε αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις που λέτε. Όμως, στον Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου οι κάτοικοι βρίσκονται σε αναβρασμό πάνω από έξι μήνες. Κλήθηκαν να πληρώσουν ένα δημόσιο και κάτι παραπάνω από απαραίτητο αγαθό, το νερό, 500% πάνω απ’ ό,τι το πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια. Οι ηλικιωμένες κυρίες στις λαϊκές συνελεύσεις έλεγαν ότι με συντάξεις των 400 και 500 ευρώ, κλήθηκαν να πληρώσουν λογαριασμό νερού αξίας 750 ευρώ. Σε κλειστά σπίτια οι ιδιοκτήτες των οποίων έλειπαν και διαμένουν αλλού, έφθασαν λογαριασμοί των 500 και παραπάνω ευρώ.

Ελπίζω να μην συντάσσεστε με τη ρήση ότι ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι πολίτες πλήττονται βάναυσα από μια συγκεκριμένη πολιτική που ασκείται απ’ αυτήν την Κυβέρνηση και καλούνται να πληρώσουν διάφορους ευφάνταστους φόρους και εισφορές, εξωπραγματικό ΦΠΑ, την ίδια στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις κυριολεκτικά κατρακυλούν. Σ’ αυτήν τη χρονική στιγμή έρχονται οι ΔΕΥΑ να αυξήσουν τα τιμολόγια σε ύψη δυσθεώρητα και να επιβάλουν το ειδικό τέλος 80%. Βάλτε επιτέλους, ένα “ταβάνι” στις τιμές των κυβικών ή στις οριοθετήσεις των κλιμάκων κατανάλωσης και δώστε μία ανάσα, όχι μόνο στους Αμπελωνίτες και Τυρναβίτες –εδώ έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα, όπως η Κόρινθος και ο Βόλος και έρχονται πολλοί δήμοι από πίσω- αλλά και σε πολίτες δεκάδων άλλων δήμων στην Ελλάδα, που σταδιακά έρχονται και αυτοί αντιμέτωποι με αυτές τις τεράστιες και υπέρογκες αυξήσεις».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ