Ο υπερκινητικός Ήλιος βοηθάει να καθαρίσουν τα διαστημικά σκουπίδια

Η πρόσφατη ηλιακή δραστηριότητα αν και, από τη μία, θα μπορούσε να καθηλώσει τους δορυφόρους ή να βγάλει νοκ-άουτ τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γη, από την άλλη, βοηθάει στο να καθαρίσει ο χώρος γύρω από τη Γη από κάποιες δεκάδες εκατομμύρια κομμάτια σκουπιδιών που περιβάλλουν τον πλανήτη μας… -σπασμένοι δορυφόροι, τμήματα πυραύλων, και άλλα υλικά φτιαγμένα από τον άνθρωπο που βρίσκονται παγιδευμένα σε τροχιά- σύμφωνα με έκθεση επιστημόνων της NASA.

Σε γενικές γραμμές, “η αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας προκαλεί μεγαλύτερη απόθεση ενέργειας  στην ατμόσφαιρα, η οποία με τη σειρά της θερμαίνεται και διαστέλλεται», εξηγεί ο Johnson, επικεφαλής επιστήμονας του Προγράμματος για τα διαστημικά συντρίμμια της NASA, στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον, στο Χιούστον.

“Αυτό αυξάνει την ατμοσφαιρική πυκνότητα σε ένα δεδομένο ύψος, αυξάνοντας έτσι την έλξη. Αυτό κάνει τα διαστημικά σκουπίδια να χάνουν ενέργεια και να πέφτουν σε χαμηλότερη τροχιά,” και έτσι ξαναμπαίνουν τελικά την ατμόσφαιρα.

Αν και τα περισσότερα από τα αντικείμενα που πέφτουν στη Γη εξατμίζονται πριν φτάσουν στο έδαφος, μερικά κομμάτια είναι αρκετά μεγάλα με αποτέλεσμα να αποτελούν απειλή.

Ο Johnson προβλέπει ότι η επίδραση του ήλιου στη θερμόσφαιρα θα διαρκέσει και το επόμενο έτος, και ότι η ατμοσφαιρική διόγκωση θα αρχίσει να μειώνεται αμέσως μετά.
Περισσότερα: National Geographic

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ