ΣΘΕΒ: Αψυχολόγητες οι αυξήσεις της ΔΕΗ

Με  μία ακόμη επιστολή έντονης διαμαρτυρίας επανέρχεται ο ΣΘΕΒ στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για το θέμα των αυξήσεων στα τιμολόγια τις ΔΕΗ για τις επιχειρήσεις για το έτος 2012, αφού όπως αναφέρει στην ανακοίνωση δυστυχώς με την ανακοίνωση των τιμοκαταλόγων ανταγωνιστικών και ρυθμιζόμενων χρεώσεων 2012 της ΔΕΗ, διαψεύστηκαν ακόμα και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την τελική αύξηση στις τιμές ρεύματος.  
Και τούτο, διότι, η ποσοστιαία μεσοσταθμική αύξηση στις χρεώσεις ισχύος μέσης τάσης για το 2012 σε σχέση με το 2011, για τις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις ξεπερνάει το 90% (από 3,786 μεσοσταθμικά για το 2011 σε 7,25 € / kW / μήνα για το 2012).
Για να γίνει απόλυτα κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, είναι αναγκαίο να αναλογιστεί κανείς αναφέρει η επιστολή του ΣΘΕΒ, ότι οι επιχειρήσεις, προκειμένου να απορροφήσουν την υπέρογκη αυτή αύξηση στο κόστος παραγωγής, θα αναγκαστούν να προβούν είτε σε μείωση της παραγωγής τους ή σε περικοπές θέσεων εργασίας, καθώς δεν έχουν άλλο τρόπο να λειτουργήσουν κάτω από τις συνεχείς αυξητικές πιέσεις στα έξοδά τους.
Όπως είχε τονίσει ο ΣΘΕΒ μέσα από προηγούμενες παρεμβάσεις του για το ίδιο θέμα, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, κατά την οποία ο κεντρικός στόχος της Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η ελάφρυνσή τους με σκοπό τη βιωσιμότητα τους και τη διατήρηση, τουλάχιστον, των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, το κράτος δημιουργεί, για ακόμη μια φορά, αγκυλώσεις επιβαρύνοντας υπέρμετρα το κόστος ενέργειας.
Η ακολουθούμενη αυτή αλχημιστική πολιτική δίνει την εντύπωση του εμπαιγμού από πλευράς πολιτείας, καθώς από τη μία προτείνει μειώσεις μισθών και από την άλλη επιβαρύνει τα αναπόφευκτα, άμεσα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων, αφήνοντας οποιαδήποτε προσπάθειά τους για μείωση των δαπανών, αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με σκοπό τις εξαγωγές, κυριολεκτικά στο κενό.
Η επιστολή του ΣΘΕΒ καταλήγει: Η ευθύνη δική σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ