Να μην υπονομευτεί ο αναπτυξιακός ρόλος των Περιφερειών

ΓΡΑΦΕΙ Ο Απ. Παπατόλιας

Με τον Καλλικράτη, τα υπάρχοντα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης, μαζί με όλες τις αναπτυξιακού χαρακτήρα αρμοδιότητες, μεταφέρθηκαν από το Κράτος στην Αυτοδιοίκηση β’ βαθμού. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή, που επέφερε ο Καλλικράτης ενισχύοντας το ρόλο της αιρετής Περιφέρειας και καθιστώντας την τον βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού προγραμματισμού. Οι αρμοδιότητες προγραμματισμού και ανάπτυξης αποτελούν την πεμπτουσία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Με την πρόταση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών επιχειρείται η επαναδημιουργία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Ταμείων Ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο αυτή να διαθέτει πλέον ούτε αναπτυξιακές αρμοδιότητες ούτε το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για να τις ασκήσει, δεδομένου ότι αυτό μεταφέρθηκε στις αιρετές Περιφέρειες.

Το άρθρο αυτό, που ευελπιστούμε ότι θα αποσυρθεί, υπονομεύει τον πυρήνα της διοικητικής μεταρρύθμισης που επιχείρησε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», αφού αναθέτει έναν διακριτό αναπτυξιακό ρόλο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, παρότι ο ρόλος αυτός έχει πανηγυρικώς απονεμηθεί στις αιρετές Περιφέρειες! Οι διατάξεις του άρθρου 22 του σχεδίου νόμου με τον τίτλο «Ταμεία Αποκεντρωμένων Διοικήσεων» ουσιαστικά δημιουργούν στις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ένα δεύτερο προγραμματικό επίπεδο, απέναντι στο ήδη θεσμοθετημένο  επίπεδο της αιρετής  Περιφέρειας, προκαλώντας έτσι σύγχυση, εάν όχι διοικητικό τραγέλαφο…

Είναι ενδεικτικό ότι στους σκοπούς του Ταμείου είναι:

– Η διαχείριση πιστώσεων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, χρηματοδοτήσεων προερχομένων από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Η διαχείριση των πιστώσεων του Πράσινου Ταμείου.

– Η παροχή υπηρεσιών, η διεξαγωγή ερευνών και η εκπόνηση αναπτυξιακών, τεχνικοοικονομικών, οργανωτικών μελετών.

Οι προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών ουσιαστικά επανασυστήνουν τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τα οποία θα μπορούν να στελεχωθούν και με αποσπάσεις υπαλλήλων από τους ΟΤΑ. Η ΕΝ.Π.Ε. και η Κ.Ε.Δ.Ε. εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους με τη σύσταση των Ταμείων αυτών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ζητώντας την άμεση απόσυρση της διάταξης στη χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών. Είναι αδιανόητο σε εποχές που συρρικνώνεται ο Δημόσιος Τομέας στο σύνολό του, να επιχειρείται η δημιουργία νέων νομικών προσώπων, με νέα Διοικητικά Συμβούλια, πρόσθετες αρμοδιότητες και αδιευκρίνιστο ρόλο, που θα επιβαρύνουν επιπλέον τον κρατικό προϋπολογισμό και θα εντείνουν τις διοικητικές τριβές και αντιπαραθέσεις με τα ήδη λειτουργούντα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης.

Η απόσυρση της διάταξης από τον Υπουργό Εσωτερικών, όπως δεσμεύτηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στη χθεσινή συνάντηση με τους συλλογικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης, αποτελεί την αναγκαία θετική αφετηρία για την διόρθωση των ατελειών του Καλλικράτη και τη δημιουργία μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του «νοικοκυρέματος» των αυτοδιοικητικών θεσμών και της αναβάθμισης της λειτουργίας τους στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ