Απέχει ο Π. Μολυβδάς από την ψηφοφορία για το συμβούλιο του Πανεπιστημίου

Την απόφασή του να απέχει από την αυριανή ψηφοφορία για την ανάδειξη συμβουλίου διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανακοίνωσε με επιστολή του ο καθηγητής Φυσιολογίας του Ιατρικού Τμήματος κ.  Πασχάλης – Αδάμ Μολυβδάς, επισημαίνοντας ότι δεν επιθυμεί να νομιμοποιπήσει την εφαρμογή του νέου νόμου που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην επιστολή του ο κ. Μολυβδάς αναφέρει τα εξής:

«Ο εικοστός αιώνας πιστεύω ότι θα καταγραφεί στο μέλλον διότι περιέλαβε στα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και την δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και παιδείας. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς για την κατάλυση των εργασιακών σχέσεων και αμοιβών ούτε την πρόσδεση του συστήματος υγείας στο κρεβάτι του Προκρούστη. Οι πληγές είναι τόσο πρόσφατες στην Ελληνική κοινωνία για να τις έχουμε ξεχάσει και όλοι γνωρίζουμε ότι μας περιμένουν συνθήκες μεσαίωνα που θα χειροτερέψουν αν δεν πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του.  Στην παιδεία και μάλιστα την τριτοβάθμια τα πράγματα είναι εξίσου δραματικά. Μπορεί όλες οι πτυχές του πρόσφατου νόμου να μην έχουν γίνει αντιληπτές διότι η εφαρμογή του μόλις τώρα ξεκινάει, όμως δεν αφήνει αμφιβολίες για:

Την κατάλυση του δωρεάν χαρακτήρα της  τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την επιβολή διδάκτρων (πράγμα που είναι ήδη γεγονός σε μεταπτυχιακά προγράμματα), σε συνδυασμό με την ασφυκτική μείωση της κρατικής επιχορήγησης που ξεπερνάει το 50%.

Την κατάλυση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου αφού αυτό θα εξαρτάται από τις ιδιωτικές επιχορηγήσεις (κι’ ας βαφτίζονται «απροϋπόθετες») τόσο για την προπτυχιακή λειτουργία του όσο και για την έρευνα.

Την μετατροπή των πτυχίων σε πιστοποιητικά δεξιοτήτων περιορισμένης χρήσης, «ελκυστικών στην αγορά εργασίας»!

Την τρομοκρατία των νεώτερων συναδέλφων μέσω της εξάρτησης της εξέλιξής τους από τον διορισμένο Κοσμήτορα.

Μπορεί το καθεστώς που επικρατούσε να χρειαζόταν παρεμβάσεις οι γενικότερες όμως κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν και το πλαίσιο που τις περιέβαλε δημιουργούσε προϋποθέσεις ώστε μία καλών προθέσεων διοίκηση να κάνει την διαφορά. Οι συνθήκες του σημερινού όμως «νομικού» πλαισίου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ψευδαισθήσεις. Οδηγούν μαθηματικά στην κόλαση παρά τις όποιες καλές προθέσεις που μπορεί να διακηρύσσονται.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορώ να νομιμοποιώ την εφαρμογή αυτού του νόμου με την καθοιονδήποτε μορφής συμμετοχή μου και επειδή η ηλικία μου επιτρέπει μόνον την συμμετοχή μου ως ψηφοφόρου θα απέχω από την ψηφοφορία της Τετάρτης 15-2-2012 ή όποτε αυτή διεξαχθεί».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ