Αναβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις του κόμματος μέχρι και την Κυριακή
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 63 ετών ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Βαγγέλης Μπασιάκος. Ματαιώνονται όλες οι κομματικές εκδηλώσεις της ΝΔ μέχρι και την Κυριακή, σε ένδειξη πένθους για την απώλεια του Βαγγέλη Μπασιάκου.
«Σε ένδειξη σεβασμού για την αδόκητη απώλεια του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού Βαγγέλη Μπασιάκου, όλες οι προγραμματισμένες κομματικές εκδηλώσεις για σήμερα, Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και για το Σαββατοκύριακο, 18 και 19 Φεβρουαρίου, ματαιώνονται», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα θερμά του συλλυπητήρια και την οδύνη του για τον θάνατο του Ευάγγελου Μπασιάκου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με την σύζυγο του πρώην υπουργού και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις πληροφορήθηκε την απώλεια του βουλευτή και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Μπασιάκου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από την ξαφνική απώλεια του φίλου και συναγωνιστή στις κοινές μάχες για την παράταξη και την Πατρίδα μας Βαγγέλη Μπασιάκου.
Υπηρέτησε ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός των Κυβερνήσεών της τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και της χώρας μας. Πιστός στις αρχές και τις αξίες που φωτίζουν και αναβαθμίζουν το δημόσιο βίο.
Διακρίθηκε για το ήθος, την εντιμότητα, τη συνέπεια, αλλά και την μεγάλη αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Βοιωτία.
Τιμούσε τους συμπολίτες του και τιμήθηκε επάξια από αυτούς. Στη γυναίκα του Βικεντία, τον γιό του Θανάση – Αριστείδη και σε όλους τους οικείους του, εκφράζω την βαθιά οδύνη μου και τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου».
Την οδύνη του για την απώλεια του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ, Βαγγέλη Μπασιάκου, εξέφρασε, με δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής: «Με βαθύτατη οδύνη αποχαιρετώ τον στενό μου φίλο και συνεργάτη, Βαγγέλη Μπασιάκο. Υπήρξε ανιδιοτελής υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος. Αφιέρωσε τη ζωή του στη στήριξη της ελληνικής περιφέρειας και των ανθρώπων της. Στην οικογένειά του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», κ. Καραμανλής.
Η δήλωση του Προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση:
«Είναι βαθύτατη η θλίψη για την αδόκητη απώλεια του εξαίρετου συναδέλφου, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού, Βαγγέλη Μπασιάκου, ο οποίος έφυγε ξαφνικά και πρόωρα από τη ζωή. Εκλεγόμενος συνεχώς από το 1989, κόσμησε τα κοινοβουλευτικά έδρανα με το ήθος του, τον μετριοπαθή λόγο του, την πολιτική και επιστημονική συγκρότησή του. Εκ μέρους της Βουλής και προσωπικώς, εκφράζω θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τους φίλους και τους συνεργάτες του».
Συλλυπητήρια ΑΝΕΛ
«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε τον συγκλονισμό μας και τη βαθύτατη θλίψη μας για την ξαφνική απώλεια του βουλευτή Βοιωτίας της Ν.Δ. Ευάγγελου Μπασιάκου. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
«Για τον αιφνίδιο θάνατο του βουλευτή και πρώην υπουργού της ΝΔ, Ευάγγελου Μπασιάκου, το ΚΚΕ εκφράζει στην οικογένειά του θερμά συλλυπητήρια» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.
Βιογραφικά στοιχεία
Γεννημένος το 1954 στη Θήβα, ανιψιός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος και της ΕΡΕ Αριστείδη Μπασιάκου, εκλέγονταν στον νομό Βοιωτίας από το 1989 έως σήμερα.
Ήταν παντρεμένος με τη Βικεντία Συροπούλου και είχε έναν γιο.
Δικηγόρος στο επάγγελμα, σπούδασε στην Αθήνα Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο στο Λονδίνο, ήταν μέλος του Διεθνούς Συλλόγου Δικηγόρων (ΙΒΑ) και του Βρετανικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου.
Ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ και της Νέας Δημοκρατίας από την ίδρυσή τους, το 1974, ενώ το 1983 υπήρξε μέλος του τμήματος Ιδεολογίας της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ και της Υπηρεσίας Υπαίθρου της Κεντρικής Περιφερειακής Οργάνωσης.
Επίσης, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών και Μελετών (ΙΚΕΜ) και (ΚΠΕΕ), ενώ το 1986 ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Πολιτικών Μελετών και Επιμόρφωσης (ΙΠΟΜΕ).
Το 1987, ορίστηκε από τον τότε πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Μητσοτάκη μέλος της 10μελούς Κεντρικής Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΤΑ) με οργανωτικά και ενημερωτικά καθήκοντα υπό την προεδρεία του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Σωτήρη Κούβελα, θέση που διατήρησε μέχρι το 1989. Στις 5 Ιουλίου 1989, εξελέγη γραμματέας του προεδρείου της Βουλής με 167 ψήφους.
Στις 24 Αυγούστου 1989, εξελέγη αναπληρωματικός εισαγγελέας στο Ειδικό Δικαστήριο που ανέλαβε να εκδικάσει την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού και να αποφανθεί για τις ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασόπουλου.
Στις 22 Νοεμβρίου 1989, επανεξελέγη γραμματέας της Βουλής με 276 ψήφους στην ψηφοφορία που ακολούθησε μετά τη συμφωνία των τριών μεγαλύτερων κομμάτων για κυβέρνηση οικουμενικής στήριξης υπό τον Ξ. Ζολώτα.
Το 1992, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Γεωργίας.
Την περίοδο 1993-1994, διετέλεσε αναπληρωτής γραμματέας της ΝΔ, και στις 22 Αυγούστου 1994, μετά τη συγχώνευση των Γραμματειών του κόμματος, τοποθετήθηκε επικεφαλής της Γραμματείας Αγροτικού της ΝΔ για θέματα Δασών, Ζωικής Παραγωγής και Αγροτικής Ανάπτυξης (μέχρι το 1996).
Τον Οκτώβριο του 1996, εξελέγη αντιπρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Έργου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα Γεωργίας και ένα χρόνο αργότερα πρόεδρός της μέχρι το 2000. Το διάστημα 2000-2001, ήταν υπεύθυνος Γεωργικής Πολιτικής του κόμματος.
Τον Ιούλιο του 2001, στις πρώτες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη συντονιστών και τομεαρχών των κοινοβουλευτικών επιτροπών του κόμματος, εξελέγη υπεύθυνος του τομέα Γεωργίας.
Υπήρξε ο βασικός συντάκτης του προγράμματος της ΝΔ για την Αγροτική Ανάπτυξη.
Το Μάρτιο του 2004, ορκίστηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους, ανέλαβε το υπουργείο, μετά την παραίτηση του υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη για λόγους ευθιξίας.
Στις 28 Ιουνίου 2010, με παρόντες 282 παρόντες βουλευτές (απουσίαζαν δεκαέξι) η Βουλή αποφάσισε -με 194 ψήφους υπέρ, 81 κατά και 2 “παρών”- υπέρ της παραπομπής του σε Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο Βατοπαιδίου.
Στις 16 Νοεμβρίου 2010 παραπέμφθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο, με μυστική ψηφοφορία της Βουλής (162 υπέρ, 8 κατά και 7 “παρών”), για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε βάρος του Δημοσίου για το σκάνδαλο Βατοπαιδίου. Η υπόθεση οδηγήθηκε σε παραγραφή για τα πολιτικά πρόσωπα.