Χρ. Ζώης: Εγώ δεν είμαι «κωλοτούμπας»

Τους λόγους που τον οδήγησαν να πει «όχι» στο νέο μνημόνιο εξήγησε χθες ο ανεξάρτητος βουλευτής του νομού κ. Χρ. Ζώης, ο οποίος με τη φράση «εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας» άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία της ΝΔ για την αλλαγή στάσης στο θέμα των μνημονίων.

Σύμφωνα με τον κ. Ζώη που παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, συνειδησιακοί λόγοι αλλά και λόγοι που έχουν να κάνουν με τα πολλαπλά αδιέξοδα που προκαλεί το νέο μνημόνιο στη χώρα και την κοινωνία τον οδήγησαν στην απόφασή του για το «όχι» στη συνεδρίαση της Κυριακής.

Όπως εξήγησε ο Λαρισαίος πολιτικός, εδώ και πολύ καιρό είχε προτείνει στον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά να αποδεχθεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης όταν παρέδωσε την εντολή ο Γ. Παπανδρέου, πιστεύοντας στις διαπραγματευτικές του ικανότητες αλλά και στο γεγονός ότι τότε απαιτούνταν πολιτική διαπραγμάτευση για τους δανειστές. Μάλιστα έκανε λόγο για κυβέρνηση Σαμαρά με ολιγομελές σχήμα τεχνοκρατών και αντ’ αυτού οδηγηθήκαμε σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τεχνοκράτη και πολυμελές πολιτικό σχήμα που πολλές φορές προκαλεί θυμηδία στο λαό.

Αναφορικά με το «όχι» στο νέο μνημόνιο πέραν του συνειδησιακού θέματος που οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν από τους πρώτους βουλευτές που είχαν προτείνει στον κ. Σαμαρά να πει «όχι» και στο πρώτο μνημόνιο και ως εκ τούτου θα ήταν αδύνατο να πει «ναι» στο 2ο μνημόνιο, όπως εξήγησε το 2ο αυτό μνημόνιο δεν αποτελεί καλή επιλογή για την Ελλάδα αφού οδηγεί σε χρεοκοπία και εξαθλίωση. «Τα μέτρα του νέου μνημονίου είναι αντιλαϊκά, άδικα και οριζόντια και δεν πήρα καμιά διαβεβαίωση ότι θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ με την εφαρμογή τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώης υποστηρίζοντας ότι συντελούν στη διαιώνιση ενός φαύλου κύκλου που δεν μας οδηγεί σε απάνεμο λιμάνι.

Παράλληλα αφού υπογράμμισε ότι η ένταξη του νέου χρέους στο αγγλικό δίκαιο υποθηκεύει τη δημόσια περιουσία, ξεκαθάρισε ότι η απάντηση που πήρε για τις συνέπειες που θα έχει αυτό για τη χώρα σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν ήταν ούτε πειστικές ούτε όμως και επιστημονικά τεκμηριωμένες.

«Το νέο μνημόνιο δεν απαντά στις ανάγκες της χώρας, υποθηκεύει τη δημόσια περιουσία και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, δεν δίνει διεξόδους και παραμένει μια λάθος συνταγή. Κατά συνέπεια εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω», σημείωσε με νόημα ο κ. Ζώης τονίζοντας με έμφαση ότι παραμένει βαθιά ευρωπαϊστής, μεταρρυθμιστής πιστεύοντας στη λειτουργία της αγοράς.

«Το μνημόνιο οδηγεί στην αντίπερα όχθη. Ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό στην Ελλάδα. Εγώ θέλω μια Ευρώπη ισότιμων εταίρων. Πιστεύω στις μεταρρυθμίσεις, αλλά όταν συνοδεύονται από αναπτυξιακό πακέτο», ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής ευχόμενος να έχουν τελικά δίκιο αυτοί που ψήφισαν «ναι» και όχι αυτοί που ψήφισαν «όχι» αφού τότε θα κλαίμε πάνε σε στάχτες και ερείπια.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για τη δημιουργία κάποιας νέας πολιτικής κίνησης, χαρακτήρισε δύσκολο το «όχι» και διευκρίνισε ότι θα επέστρεφε στη ΝΔ μόνο αν ο κ. Σαμαράς δεσμευόταν ότι θα δέχεται τη διαφορετική άποψη και στάση στις ψηφοφορίες για το μνημόνιο, αφού μόνο έτσι θα επιχειρήσει να αλλάξει εκ των έσω το κόμμα το οποίο για μια ακόμη φορά χαρακτήρισε «σπίτι του».

Αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει στις επόμενες εκλογές, αφού τόνισε ότι για τον ίδιο αποτελούν αναγκαιότητα, υπογράμμισε ότι έχει δύο επιλογές ή να μείνει στο σπίτι του ή να αντιπαρατεθεί με τους ανθρώπους αυτούς που είπαν «ναι» στο μνημόνιο.

Σχολιάζοντας τη στάση του κ. Σαμαρά που ενώ είπε «όχι» στο πρώτο μνημόνιο είπε «ναι» στο δεύτερο, ανέφερε ότι στο δικό του μυαλό η αλλαγή τάσης είναι κωλοτούμπα, ενώ απαντώντας στη δήλωση του κ. Χαρακόπουλου «περί λυπηρών αλλά αναγκαίων διαγραφών» υποστήριξε ότι δεν θα την κρίνει ο ίδιος αλλά ο λαός σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι σήμερα χωρίστηκαν οι δρόμοι της ΝΔ με το λαό και όχι της ΝΔ με τους βουλευτές που είπαν «όχι».

Αφού τόνισε ότι οι προσχωρήσεις Βορίδη και Γεωργιάδη στη ΝΔ αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της και προκαλούν αγανάκτηση στη βάση του κόμματος, που βλέπει να απομακρύνονται από τον πρόεδρο 23 κεντροδεξιά στελέχη και να εντάσσονται δύο πολιτικοί που είχαν διαγράψει μια διαφορετική πορεία, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δεχθεί πρόταση συμμετοχής στα ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ ή σε μια κίνηση του φίλου του Π. Καμμένου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ