ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ανακοίνωση του Τμήματος Αλληλεγγύης και  Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Λίγες εβδομάδες πριν   συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 οι οποίες έδωσαν για πρώτη φορά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη θητεία της κυβέρνησης προφανώς καθορίστηκε από τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τον επώδυνο, πλην αναγκαίο, συμβιβασμό του Ιουλίου 2015.

Η δεύτερη θητεία, μετά το Σεπτέμβρη 2015, χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια  υλοποίησης της δύσκολης συμφωνίας με την εφαρμογή ενός παράλληλου προγράμματος στήριξης των αδύναμων στρωμάτων. Αν κάποιος προσπαθήσει να αποτιμήσει ψύχραιμα αυτό το εγχείρημα, υπερβαίνοντας το πρωτοφανώς παραμορφωτικό αφήγημα των οικονομικών, πολιτικών και μιντιακών ελίτ, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο βαθμός επιτυχίας του είναι κατα τεκμηριο υψηλός. Ο υψηλός βαθμός επιτυχίας του  στόχου της κυβέρνησης υποδηλώνεται, από την υιοθέτηση σειράς μέτρων κοινωνικής πολιτικής:

-Με τον  ν.4368/2016 και την ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016 θεσπίζεται για πρώτη φορά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

– Κατάργηση παραβόλου για την εξέταση σε ΚΕ.Π.Α. για ανασφάλιστους και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας

– Μέτρα που διευκολύνουν και προωθούν την ένταξή των ΑμεΑ στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας:. α Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) τα οποία συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης της απασχόλησης συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης ή/ και εργάζονται σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4019/2011 (Κοιν.Σ.Επ.) και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε μορφής νοσήλιο ή παροχή, δεν χάνουν αυτές τις παροχές αλλά συνεχίζουν να τις εισπράττουν ταυτόχρονα και αθροιστικά με την αποζημίωση από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά ή / και την αμοιβή τους από την απασχόληση στην Κοιν.Σ.Επ.

– Ν4440/16 Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

– Ανακατανομή ποσοστών ειδικών κατηγοριών στο σύστημα προσλήψεων. Η κατανομή των θέσεων στους φορείς και για τις πέντε ομάδες: α) πολυτέκνων και τέκνων πολυτέκνων, β) γονέων με τρία τέκνα και τέκνων αυτών, γ) παλιννοστούντων Ποντίων ομογενών και ομογενών του Ν. 2790/2000, δ) ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) και ε) ατόμων που έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο, καθώς και των τέκνων ατόμων με αναπηρία με ποσοστό ανα- πηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω Μια καινοτομία με σαφές κοινωνικό πρόσημο που αφορά τις προσλήψεις ανθρώπων με αναπηρία και μελών οικογενειών που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανθρώπους με βαριά αναπηρία,

– Δημιουργία Κέντρων Κοινότητας, φορείς υλοποίησης οι δήμοι. Σκοπός των «Κέντρων Κοινότητας» είναι η περαιτέρω υποστήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή λειτουργίας τους.

– Έκδοση εγκυκλίου από τον ΕΟΠΥΥ για εκτελέσεις γνωματεύσεων για θεραπείες ειδικής αγωγής (Ε.Α.) που παρέχονται εκτός συμβάσεων. Η απόδοση των δαπανών προς τους δικαιούχους στις κατηγορίες των παρεχομένων ειδών και υπηρεσιών για τις οποίες ο Οργανισμός είτε δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων είτε δεν προβλέπεται διαδικασία σύναψης αυτών, θα γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες που ισχύουν  δίνει λύση στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η απόδοση των δαπανών, ανεξαρτήτως της σύναψης ή μη συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και δεν αφήνει κανένα παιδί-άτομο με αναπηρία εκτός υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής, όπως επιτακτικά διεκδίκησε και διεκδικεί η ΠΟΣΓΚΑμεΑ και το Αναπηρικό Κίνημα.

– Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (εφεξής πρόγραμμα ή Κ.Ε.Α.) είναι ένα νέο προνοιακό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και λειτουργεί συμπληρωματικά με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Επιπλέον, θεσπίστηκαν μια σειρά ριζοσπαστικών τομών στο πεδίο των δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, τα μέτρα για την εμβάθυνση της ισότητας των δύο φύλων, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, η συγκρότηση Εθνικού Συμβούλιου κατά του ρατσισμου και της μισαλλοδοξίας, οι συνθήκες  διαβίωσης στης φυλακές, η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, η ιθαγένεια για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς .

Στον τομέα της προσφυγικής κρίσης η κυβέρνηση πέρασε σε μια νέα πολιτική που βάζει την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη σε  πρώτο πλάνο. Δημιουργήθηκαν σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα  οι απαραίτητες δομές φιλοξενίας, ενισχύθηκε η Υπηρεσία Ασύλου, υλοποιούνται προγράμματα για την υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη των προσφύγων, διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων.

Αυτή η παρουσίαση των βασικών αξόνων του κυβερνητικού έργου στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής της αλληλεγγύης και των δικαιωμάτων, δεν αποσκοπεί στην αποσιώπηση των δεδομένων δυσκολιών που σχετίζονται με την υλοποίηση των πολιτικών για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στοχεύει όμως στην υπενθύμιση συγκεκριμένων πολιτικών, καθώς και στην απόκρουση ισοπεδωτικών απόψεων της λογικής «τίποτα δεν γίνεται» ή «όλοι ίδιοι είναι».

Μέσα σε 2 χρόνια δεν  καταφέραμε όλα όσα θα θελαμε καταφέραμε όμως πολλά.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ