ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ

Μερικά παυσίπονα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τη Δανία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) – συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης – αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, δηλαδή η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπά.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε εκείνα προηγούμενων ερευνών, η οποία έχει βρει επίσης μια σύνδεση μεταξύ της χρήσης ΜΣΑΦ και υψηλότερου κινδύνου καρδιακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της καρδιακής ανεπάρκειας.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει συγκεκριμένα τις επιπτώσεις των ΜΣΑΦ στον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής.

Η χρήση της ιβουπροφαίνης συνδέθηκε με μια αύξηση 31% του κινδύνου καρδιακής ανακοπής, ενώ και η χρήση του diclofenac συνδέθηκε με μια αύξηση 50% του κινδύνου καρδιακής ανακοπής. Οι ερευνητές δεν βρήκαν σχέση μεταξύ της χρήσης των ναπροξένης, σελεκοξίμπης ή ροφεκοξίμπης και καρδιακής ανακοπής, αλλά αυτό μπορεί να συμβαίνει, διότι αυτά τα φάρμακα δεν χρησιμοποιούνται συχνά, είπαν οι ίδιοι.

«Τα ευρήματα είναι μια σκληρή υπενθύμιση ότι τα ΜΣΑΦ δεν είναι ακίνδυνα,” αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης δρ Gunnar Gíslason, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, Gentofte. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τη σχέση, ώστε να μπορούν να εξισορροπήσουν τα οφέλη από τη λήψη ενός τέτοιου φαρμάκου με τους κινδύνους, είπαν οι ερευνητές.

“Τα ΜΣΑΦ πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και για τους σωστούς λόγους,” δήλωσε ο Gíslason.

Οι ερευνητές συστήνουν οι άνθρωποι να μη λαμβάνουν περισσότερα από 1.200 mg ιβουπροφαίνης (ή έξι δισκία των 200-mg) ημερησίως.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προειδοποιεί ότι τα ΜΣΑΦ, ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις, μπορεί να αυξήσουν τι πιθανότητες για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνουν τη χαμηλότερη δυνατόν δόση, για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα, και τα άτομα με καρδιακή νόσο ή υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό πριν από τη χρήση των ΜΣΑΦ.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Μαρτίου του European Heart Journal-Cardiovascular Pharmacotherapy.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ