Επίθεση του Γ. Κατσιαντώνη στην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου στη Βουλή
Τις άδικες και αντισυνταγματικές συνέπειες του Νόμου που “κόβουν” κάθε δικαίωμα στη σύνταξη , σε περίπτωση θανάτου του συνταξιούχου ασφαλισμένου επισημαίνει με ερώτηση του προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, ο Βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.
“Την ώρα που πολλοί Έλληνες πολίτες περιμένουν να βγουν στη σύνταξη, η πολιτική ηγεσία έχει άλλα σχέδια για το αβέβαιο και εξαθλιωμένο μέλλον τους με μειώσεις …από το παράθυρο που εκτός από το ότι είναι αντισυνταγματικές , δείχνουν και ασέβεια απέναντι στους ανθρώπους που πάλεψαν μια ζωή δουλεύοντας και πληρώνοντας τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, για να κατοχυρώσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα που σήμερα εσείς τους το αφαιρείτε παράνομα” τονίζει ο Γιώργος Κατσιαντώνης προς την Υπουργό ,αναφερόμενος στην πλειοψηφία των συνταξιούχων και ειδικότερα στις συντάξεις λόγω χηρείας με διακοπή αυτών στηριζόμενοι σε διατάξεις απαράδεκτες και προφανώς μη ωφέλιμες για τις οικογένειες των εκλιπόντων.
Ο Γιώργος Κατσιαντώνης ζητά από την Έφη Αχτσιόγλου να αναβάλλει προσωρινά την ισχύ των διατάξεων που αφορούν στη χορήγηση συντάξεων χηρείας αλλά και να πράξει τα νόμιμα για τις άδικες και αντισυνταγματικές μειώσεις συντάξεων που έχουν χαρακτηριστεί από τα Ελληνικά Δικαστήρια ως “μέτρο εξαιρετικά επαχθές” γεγονός που όπως αναφέρει ο Γιώργος Κατσιαντώνης γνωρίζει πολύ καλά και ο κ. Κατρούγκαλος αναφέροντας χαρακτηριστικά:
“Αλήθεια, πόση φώτιση χρειάστηκε για όσους ασχοληθήκατε με αυτή την πρόβλεψη – θανατική καταδίκη χιλιάδων ή και εκατομμυρίων συμπολιτών μας??? Έχετε αναρωτηθεί, και ιδίως ο πρώην Υπουργός κ. Κατρούγκαλος ως νομικός, Συνταγματολόγος καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αν αυτά όλα είναι Συνταγματικά προβλεπόμενα και επιτρεπόμενα??? Ορίσατε στους ανθρώπους την υποχρέωση να μην πεθάνουν πριν συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για να ζήσουν, τουλάχιστον, αξιοπρεπώς, αλλά δεν τους δώσατε το «ελιξίριο» της ζωής για να τα καταφέρουν…”
Η ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας, Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:
Την ώρα που πολλοί Έλληνες πολίτες, ευρισκόμενοι στη δύση της επαγγελματικής τους ζωής, περιμένουν να βγουν στη σύνταξη, η πολιτική ηγεσία της Χώρας είχε άλλα σχέδια για το –αβέβαιο και ουσιαστικά εξαθλιωμένο- μέλλον τους. Αντί να επιδείξετε σεβασμό στους ανθρώπους που δούλεψαν και πλήρωσαν με το παραπάνω τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, και να τους καταβάλλετε την σχετικώς προβλεπόμενη και θεσπιζόμενη από το Σύνταγμα (αναλόγως, κατά περίπτωση) σύνταξη ως και τη σχετική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τους επιφυλάσσετε μειώσεις από το παράθυρο. Το χειρότερο, όμως, από τις μειώσεις, είναι ότι, από 13.05.2016 και εφεξής, κόβετε κυριολεκτικά κάθε δικαίωμα στη σύνταξη σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται σήμερα με το Νόμο 4387/201, υπάρχει υποχρεωτικό όριο ηλικίας το 55ο έτος για τον επιζώντα σύζυγο, προκειμένου αυτός να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σύνταξης λόγω θανάτου, το οποίο όριο ηλικίας πρέπει να έχει συμπληρωθεί κατά το χρόνο θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, οπότε και η σύνταξη χορηγείται εφ’ όρου ζωής. Δηλαδή αν, μακριά από όλους μας, τύχει και φύγει νεότερος των 55 ετών ο/η σύζυγος, λόγω αιφνιδίου ή τυχαίου γεγονότος, τότε, ακόμη και αν έχει δουλέψει από τα 20 χρόνια του, σύνταξη μόνον για τρία χρόνια στον/στην εναπομείναντα/ουσα εν ζωή σύζυγο και μετά…μηδέν , τέλος η σύνταξη, δηλαδή…περιμένετε την Ανάσταση του νεκρού για να ξαναδουλέψει και να ξαναζήσει η οικογένεια του αποβιώσαντος!!! Αλήθεια, πόση φώτιση χρειάστηκε για όσους ασχοληθήκατε με αυτή την πρόβλεψη – θανατική καταδίκη χιλιάδων ή και εκατομμυρίων συμπολιτών μας??? Έχετε αναρωτηθεί, και ιδίως ο πρώην Υπουργός κ. Κατρούγκαλος ως νομικός, Συνταγματολόγος καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αν αυτά όλα είναι Συνταγματικά προβλεπόμενα και επιτρεπόμενα??? Ορίσατε στους ανθρώπους την υποχρέωση να μην πεθάνουν πριν συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για να ζήσουν, τουλάχιστον, αξιοπρεπώς, αλλά δεν τους δώσατε το «ελιξίριο» της ζωής για να τα καταφέρουν…
Επειδή η οποιαδήποτε μείωση στις συντάξεις, καθ’ οιονδήποτε τρόπο και αν αυτή προέρχεται, εφόσον γίνεται κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας και της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών, και παραβιάζοντας την προστατευόμενη αξία του ανθρώπου και το δικαιώματος του στην περιουσία, στην έννοια της οποίας (περιουσίας) περιλαμβάνεται και η σύνταξη, η οποία προστατεύεται από την ΕΣΔΑ, είναι μη αποδεκτή και συνεπώς παράνομη.
Επειδή τα Ελληνικά Δικαστήρια έχουν πολλάκις αποφανθεί ότι «η πλήρης και αυτοδίκαιη αποστέρηση της σύνταξης και, μάλιστα, ανεξαρτήτως του εάν μέρος της αντιστοιχεί σε καταβληθείσες από τον υπάλληλο εισφορές, συνεπαγόμενη, περαιτέρω, την απώλεια και κάθε κοινωνικής κάλυψης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης υγείας, συνιστά μέτρο εξαιρετικά επαχθές» (Συμβούλιο της Επικρατείας έχει -αποφάσεις της Ολομέλειάς του με αριθμούς 2287 και 2290 του έτους 2015) .
Επειδή όλοι μας είμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι σε πλείστους κινδύνους λόγω της εργασίας μας, της φυσικής μας κατάστασης, των φυσικών φαινομένων και εν γένει των συνθηκών διαβίωσης, με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση απευκταίου γεγονότος θανάτου του ή της συζύγου, ιδίως δε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, με -ενδεικτικά και όχι περιοριστικά- παραδείγματα τους απασχολούμενους στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομικούς, Πυροσβέστες, κλπ), τους επαγγελματίες οδηγούς, κλπ. Δηλαδή, για να τα πω με παραδείγματα, κ. Υπουργέ, αν παρ’ ελπίδα γίνει ένας σεισμός ή καταπέσει ένα στρατιωτικό αεροπλάνο ή γίνει ένα σοβαρό τροχαίο ή ξεσπάσει μια μεγάλη φωτιά, και χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι νεότεροι των τιθέμενων με το σχετικό Νόμο προϋποθέσεων, αυτοί που απομένουν με θυσίες, ΔΕΝ πρέπει να ζήσουν αξιοπρεπώς???
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός:
- Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να άρετε στο σύνολο τις άδικες και αντισυνταγματικές συνέπειες των σχετικών διατάξεων που απορρέουν από το Νόμο 4387/2016?
- Με δεδομένα ότι:
- Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει με πάγια νομολογία (αποφάσεις της Ολομέλειάς του με αριθμούς 2287 και 2290 του έτους 2015) ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έγιναν με τους νόμους 4051 και 4093/2016, καθώς δεν είχε προηγηθεί μελέτη επιπτώσεων των μέτρων, που ελήφθησαν στην βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων και στο επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων,
- έχουν κατατεθεί από πολλά σωματεία συνταξιούχων προσφυγές (κατά των περικοπών εκ του ισχύοντος Νόμου 4387/2016) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για τις οποίες εκκρεμεί η έκδοση σχετικών αποφάσεων,
προτίθεστε να αναβάλλετε προσωρινά (και μέχρις εκδόσεως οριστικής αποφάσεως εκ του Ανωτάτου Δικαστηρίου), με σχετική νομοθετική ρύθμιση την ισχύ των διατάξεων που αφορούν στη χορήγηση σύνταξης λόγω χηρείας, ανεξαιρέτως σε ποια κατηγορία υπάγεται ο/η χήρος/α σύζυγος?