Β. ΤΖΙΓΚΟΥΡΑΣ: Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΑ ΑΝΑΠΗΡΑ ΖΩΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΟΥΝ

Ο Β. Τζιγκούρας επί το έργον στον Αμπελώνα

Το σπίτι του Βασίλη Τζιγκούρα δεν είναι ένα «συνηθισμένο» σπίτι. Αν χτυπήσεις το κουδούνι, το πιθανότερο είναι να σου ανοίξει ο οικοδεσπότης Βασίλης αγκαλιά με τον πάντα ενθουσιασμένο Μάκη. Η Ρίτα θα τρέξει να μπλεχτεί στα πόδια σου ενώ η Μάγια ίσα που θα σηκώσει το βλέμμα της για να σε κοιτάξει.

Στο βάθος του σπιτιού θα δεις την Λίλη να ψάχνει την κίτρινη μπάλα της ενώ ο Νίνο θα στέκεται σε μία γωνία με ένα αίσθημα φόβου που παλεύει ακόμα να διώξει.

Ο Βασίλης ζει μαζί με την Ρενάτα και άλλα 11 ζωντανά. Πέντε σκυλιά και έξι γάτες. Από τα πέντε του σκυλιά, τα δύο έχουν πρόβλημα αναπηρίας ενώ ο Νίνο έχει υποστεί κακοποίηση και ακόμα είναι διστακτικός με την ανθρώπινη επαφή. Η αγάπη του Βασίλη για τα ζώα έχει ρίζες στην παιδική του ηλικία.

Συμμετέχει εδώ και χρόνια σε εθελοντικές φιλοζωικές δράσεις και έχει προστατεύσει αρκετά ζώα από την ευθανασία. Τον Ιούλιο του 2015 λοιπόν είχε μια ιδέα: να κατασκευάσει τα πρώτα αναπηρικά αμαξίδια για ζώα με κινητικά προβλήματα. Σύντομα, η μικρή αποθήκη κάτω από το σπίτι του μετατράπηκε σε εργαστήριο. Και πολύ γρήγορα, δεκάδες ζωάκια κατάφεραν να περπατήσουν ξανά.

17203613_10154585087032695_350841162_n
Ενα από τα αμέτρητα σκυλιά που κατάφεραν να περπατήσουν με τη βοήθεια των αμαξιδίων του Βασίλη Τζιγκούρα.

Ηταν άνοιξη του 2015 όταν ο Βασίλης σκέφτηκε για πρώτη φορά να κατασκευάσει αμαξίδια για ανάπηρα ζώα. Λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, ανακοίνωσε τις σκέψεις του μέσα από τον λογαριασμό του στο facebook. «Τότε είχα δεχτεί ένα πλήθος μηνυμάτων από ανθρώπους που με προέτρεπαν να κάνω πράξη τις σκέψεις μου. Υπήρχαν και πολλοί που μου ζήτησαν να αναλάβω και τα δικά τους σκυλιά» μας είπε ένα μεσημέρι Τετάρτης. Λίγη ώρα πριν μας είχε συστήσει τα κατοικίδιά του και μας είχε σερβίρει μια κούπα ζεστό καφέ.

IMG_4625-1
Το σπίτι του Βασίλη, γεμάτο ζωή

Ο Βασίλης, που στο παρελθόν έχει δουλέψει σαν μηχανουργός και υδραυλικός,  ξεκίνησε τις πρωτότυπες κατασκευές μετά από σχετική έρευνα αλλά και την ανάγκη του ίδιου να βοηθήσει κάποια τετράποδα. Αρχικά έφτιαχνε αμαξίδια και τα χάριζε χωρίς να παίρνει πίσω ούτε το κόστος κατασκευής τους. «Είχα δει αντίστοιχες προσπάθειες στο εξωτερικό. Ειδικά στην Αμερική. Επηρεάστηκα κυρίως από τις ιδιοκατασκευές» μας είπε ο ίδιος. «Οι περισσότεροι έφτιαχναν αμαξίδια με σωλήνες υδραυλικών. Το προσπάθησα και πολύ γρήγορα τα κατάφερα». Το εγχείρημα του Βασίλη πήρε την ονομασία +2FEET.

Στις 4 Ιουλίου του 2015, ενώ οι Ελληνες ζούσαν σε ρυθμούς δημοψηφίσματος, ο Βασίλης είδε το πρώτο ζώο, ένα βέλγικο λυκόσκυλο 14 ετών, να περπατά ξανά με τη βοήθεια ενός αμαξιδίου που ο ίδιος είχε κατασκευάσει. Από τότε και μέχρι σήμερα, με τις δημιουργίες του Βασίλη έχουν περπατήσει ξανά πάνω από 250 ζώα. Και δεν είναι όλα τους σκυλιά. «Μέχρι τώρα έχω φτιάξει αμαξίδια για σκύλους, γάτες, κουνέλια, μία κατσίκα, μία χελώνα και μία αρκούδα».

beartor
Ο αρκούδος του Αρκτούρου και η χελώνα Χέλι. Δύο ζώα μαζί με τα αμαξίδιά τους

Αυτό το τελευταίο μας έκανε να γουρλώσουμε τα μάτια. Οντως; Αρκούδα; «Ναι» μας απάντησε περήφανα ο Βασίλης. «Σε συνεργασία με τον Αρκτούρο κάναμε μια αρκουδίτσα να περπατήσει ξανά με τη βοήθεια μιας πλατφόρμας με ειδικούς βραχίονες. Φυσικά υπήρχαν δυσκολίες γιατί ένα άγριο ζώο δεν μπορείς να το βάλεις πάνω στην πλατφόρμα. Μετά από μεγάλη προσπάθεια όμως τα καταφέραμε. Η συγκεκριμένη αρκούδα, που είχε σπασμένη λεκάνη, είναι η μοναδική στον κόσμο που περπατά με αναπηρικό αμαξίδιο».

Οσο για την χελώνα με το προσωνύμιο Χέλι, ο Βασίλης μας είπε ότι λογικά μπλέχτηκε σε σύρματα και προσπαθώντας να απεγκλωβιστεί, έκοψε τα μπροστινά της άκρα. Εκεί εμφανίστηκε ο ίδιος και η Χέλι κατάφερε να περπατήσει ξανά. Πλέον κόβει βόλτες αμέριμνη στο Δάσος Χαϊδαρίου. Αυτή η περίπτωση, μαζί με την αντίστοιχη της αρκούδας, είναι οι δύο που ξεχωρίζει ο Βασίλης από όλες όσες έχει αναλάβει.

IMG_4575-1
H πιο μεγάλη σκυλίτσα του Βασίλη, η Μάγια

Το χόμπι του Βασίλη μετατράπηκε σταδιακά σε επάγγελμα και ο ίδιος πλέον ζει από τα αναπηρικά αμαξίδια που κατασκευάζει. Εχει στείλει κατασκευές του σε όλην την Ελλάδα, στην Κύπρο αλλά και στην Ολλανδία και στη Γερμανία. «Θέλει κάποια διαδικασία για να μάθεις έναν σκύλο να περπατά;» τον ρωτήσαμε. «Φυσικά. Αρχικά πρέπει να γίνει πολύ καλή μέτρηση για να ταιριάζει ακριβώς το αμαξίδιο στο ζώο και στην αναπηρία του. Αν κάποιο ζώο φοβάται, έχουμε διαθέσιμο και συνεργάτη εκπαιδευτή.

»Μπορώ να πω ότι σχεδόν όλα τα ζώα έχουν καταφέρει να περπατήσουν ξανά. Ισως τα μόνα ζωάκια που δεν έχουν δεχτεί τα αμαξίδια τους είναι αυτά που έχουν υποστεί κακοποίηση από άνθρωπο. Αυτά δεν θέλουν καν να τα αγγίζεις ούτε να έχουν κάτι ξένο επάνω τους. Αυτό το τελευταίο συμβαίνει και με τις γάτες. Ελάχιστες έχουν δεχτεί τα αμαξίδια».

IMG_4640-1
Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να συνηθίσει ο Νίνο το ανθρώπινο χάδι

Μπορεί πλέον να είναι επαγγελματίας κατασκευαστής αμαξιδίων όμως ο Βασίλης δείχνει πάνω απ’ όλα να αγαπά αυτό που κάνει και να το κάνει με μεράκι. Μας μιλούσε, με συχνές παύσεις προκειμένου να ρίξει κλεφτές ματιές στους τετράποδους φίλους του. «Για να κάνω ένα αμαξίδιο χρειάζομαι από μία ώρα μέχρι μία ημέρα» μας είπε λίγο πριν πάρει αγκαλιά τον Μάκη. «Απλά επιλέγω να φτιάχνω ένα, το πολύ δύο την ημέρα για να τα κάνω προσεγμένα και όσο καλύτερα μπορώ».

IMG_4626-1
Τα δύο τετράποδα δεν δίνουν και τόση σημασία στην ειρωνική πινακίδα πίσω τους

Η δουλειά του Βασίλη δεν τελειώνει στο μικρό του εργαστήριο. «Αν δεν περπατήσει το ζώο δεν σταματάω την προσπάθεια», μας είπε. «Μέχρι σήμερα, ελάχιστοι άνθρωποι μου έχουν γυρίσει πίσω το αμαξίδιο γιατί υποστήριξαν ότι δεν το ήθελε το ζωάκι τους. Το θέμα είναι ότι και αυτοί πρέπει να προσπαθήσουν. Το ζώο δεν έχει στόμα να μιλήσει».

Μετά από αρκετή ώρα κουβέντας και παιχνιδιού με τα σκυλιά του, ο Βασίλης θέλησε να μας δείξει το μικρό του εργαστήριο. Εκεί όπου περνάει αρκετό χρόνο από την ημέρα του. Μας έδειξε περήφανος τα εργαλεία του και μας εξομολογήθηκε τα σχέδια του να κάνει ένα κανονικό εργαστήριο σε έναν χώρο λίγο μεγαλύτερο. «Αυτό που με νοιάζει όμως είναι να μην χαθεί η μαγεία σε ό,τι κάνω» μας είπε. «Δεν επιθυμώ να γίνω Α.Ε. Θέλω απλά να με φωνάζουν άνθρωποι για να βοηθάω τα ζωάκια τους να περπατήσουν ξανά. Ετσι θα το γουστάρω..»


IMG_4664-1
Ο Βασίλης στο μικρό εργαστήριο του, αγκαλιά με τον Μάκη

Η Nissan έχει συμπεριλάβει την +2feet του Βασίλη Τζιγκούρα ανάμεσα στους 20 εκπροσώπους της GENERATION N, της γενιάς που με τη δράση, τη στάση και τις σκέψεις της αλλάζει τον κόσμο.

Το κοινό καλείται να επισκεφθεί το nissangenerationn.gr και να ψηφίσει εκείνους που θέλει να κερδίσουν. Η Nissan θα επιβραβεύσει τους δέκα πρώτους, δίνοντάς τους από ένα αυτοκίνητο Nissan για έναν ολόκληρο χρόνο.  Ανάλογα με τη φύση της δράσης του κάθε διαγωνιζόμενου θα δοθεί και το κατάλληλο όχημα. Οσοι από το κοινό ψηφίσουν, θα μπαίνουν στην κλήρωση για τρία μεγάλα ταξίδια στη Διεθνή Εκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης.

Ιάσονας Καραμήτσος – protagon.gr

Σ.Σ: Πρόσφατα ο Β. Τζιγκούρας βρέθηκε και στον Αμπελώνα όπου βοήθησε ένα μεγαλόσωμο σκύλο τον Ρόμπι να περπατήσει, κατασκευάζοντάς του  ένα από τα καρότσια. Τώρα ο σκύλος κυριολεκτικά οργώνει την αυλή αλλά και τους γύρω δρόμους, μαζί με αυτούς που τον φροντίζουν.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ