Χοροί της Βλάστης στο Π.Κ. του Δήμου Αθηναίων

Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Βλατσιωτών Νομού Λάρισας, θα παρουσιάσει χορούς Βλάστης και Μακεδονίας, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης βαρόνου Κων/νου Βέλλιου, κτήτορα του πνευματικού κέντρου, την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012. 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

10.00 Μνημόσυνο στον ΄Αγιο Γεώργιο Καρύτση

11.00 Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων , όπου μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων θα ακολουθήσει ομιλία για τη ζωή και το έργο του βαρόνου Κ.Βέλλιου από τον πρόεδρο του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν.Λάρισας κ.Κώστα Βασβατέκη.

Κατόπιν θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια της προτομής, ενώ τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.

Στη συνέχεια η χορευτική ομάδα του Συλλόγου θα παρουσιάσει χορούς Βλάστης και Μακεδονίας συνοδεία ορχήστρας χάλκινων πνευστών Κοζάνης.

Οι νέοι της χορευτικής ομάδας που ταξίδεψαν τη Βλάστη, τις φορεσιές της, τα τραγούδια της, τη μουσική της, στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τη Βιέννη, το Μόναχο, τις Βρυξέλλες, τη Ρώμη, το Βερολίνο, τις πόλεις της Κάτω Ιταλίας & Σικελίας , αυτή τη φορά θα χορέψουν προς τιμήν ενός Μεγάλου Μακεδόνα, ενός Μεγάλου συμπατριώτη τους.

Ο βαρώνος Κ.Βέλλιος, σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες,  συνήθιζε, όταν  έδινε δεξιώσεις και χορευτικές βραδιές στη Βιέννη, να καλεί μαζί με τις Βιεννέζικες ορχήστρες και τους λαϊκούς οργανοπαίχτες της Βλάστης και της Εράτυρας, στους οποίους όταν αναχωρούσαν έδινε ως δώρα χάλκινα όργανα. Συνήθιζε επίσης   να ντύνει τους τιμητικούς φρουρούς και δεξιωτές με τις Βλατσιώτικες φορεσιές. Στο τέλος δε αυτών των εκδηλώσεων φρόντιζε να συγκεντρώνει χρήματα για τις ανάγκες του επαναστατημένου ΄Εθνους. Από τα χρήματα που συγκεντρώνονταν στα γλέντια του Βέλλιου αλλά και των άλλων  μεγάλων ευεργετών, Δούμπα και Σίνα   που κατάγονταν από τη Βλάστη, εκδόθηκαν και διατέθηκαν δωρεάν όλα τα έργα του Εθνομάρτυρα Ρήγα Φεραίου , του Φαρμακίδη , του Κούμα κ.α.

Οι νέοι της χορευτικής ομάδας του Συλλόγου Βλατσιωτών,  χορεύοντας τους χορούς της αγαπημένης του πατρίδας , θα αποδώσουν έναν ελάχιστο φόρο τιμής, στο βαρόνο Κων/νο Βέλλιο , που είχε πάντα τα μάτια του και την ψυχή του στραμμένα στη Βλάστη, στη Μακεδονία, στην Ελλάδα και  που τόσα πολλά προσέφερε ανιδιοτελώς για την πατρίδα , πιστεύοντας σε ιδανικά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ