Στην τελική της φάση μπαίνει η διαδικασία ονοματοδοσίας του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου το οποίο αναμένεται πολύ σύντομα να μετονομαστεί σε ΓΕΛ Τυρνάβου Ιωάννης Πέζαρος προς τιμή του επιφανούς Τυρναβίτη Δασκάλου του Γένους Ιωάννη Δημητριάδη -Πέζαρου ο οποίος έδρασε στον Τύρναβο το 18ο αιώνα.
Ηδη υπάρχει ομόφωνη απόφαση του σχολικού συμβουλίου για τη μετονομασία του σχολείου ενώ την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να υπάρξει και η θετική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου που άλλωστε και μέσω των παρατάξεων έχει ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης μετονομασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική προσπάθεια είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας Χρ.Κιτσίδη, αλλά τα επόμενα χρόνια είχε ατονίσει. Τώρα με πρωτοβουλίες της διευθύντριας του σχολείου αλλά και της δημοτικής αρχής η διαδικασία φτάνει στο τέλος της και πλέον μένει η τυπική έγκριση του υπουργείου Παιδείας.
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΖΑΡΟΣ
Για τον Ιωάννη Πέζαρο μας ενημερώνει η διευθύντρια του ΓΕΛ Κωνσταντινιά Πατσή αναφέροντας σχετικά:
“Θερμός λάτρης και βαθύς γνώστης του κλασικού ελληνικού πολιτισμού. Γεννήθηκε στον Τύρναβο, πήρε τις βασικές γνώσεις από τους Ιωάννη Αγραφιώτη και Λάμπρο Πάσχο και βρέθηκε στα Γιάννενα μαθητής του Κοσμά Μπαλάνου και του Κύριλλου. Ενώ αντιμετώπιζε οικονομικό πρόβλημα, συνέχισε τις σπουδές του στη σχολή του ΄Αθωνος, όπου διδάχτηκε μαθήματα νεότερης φιλοσοφίας από το μαθητή του Ευγένιου Βούλγαρη, Κυπριανό (1771).
Ασχολήθηκε με τη μελέτη πολλών εκκλησιαστικών συγγραφέων και δίδαξε στο νεοϊδρυμένο σχολείο του Λιβαδίου Ελασσόνας (1768-69) και στη Σχολή της Τσαριτσάνης (1771-76), προσελκύοντας με τη φήμη του πλήθος μαθητών. Κατά καιρούς τού προτάθηκε να διδάξει σε πολλά σχολεία της χώρας, όμως ο ίδιος προτίμησε να προσφέρει τις γνώσεις του στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Το 1780 ανέλαβε την περίφημη Σχολή του Τυρνάβου στη θέση του εκλιπόντος Λάμπρου Πάσχου, την οποία θέση διατήρησε ως το 1806 που πέθανε. Προηγουμένως το 1790, μετά το γάμο του, χειροτονήθηκε ιερέας και έλαβε το αξίωμα του οικονόμου.
Ως ιεροκήρυκας, δίδαξε το Ευαγγέλιο στις 16 εκκλησίες της πατρίδας του, του Τυρνάβου. Ανάμεσα στους μαθητές του ήταν ο Κωνσταντίνος Κούμας, ο μετέπειτα διδάσκαλος του Γένους, ο Στέφανος Δούγκας, λόγιος που υπηρέτησε στα στρατεύματα του Αλ. Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία και ο ιατροφιλόσοφος Διονύσιος Πύρρος. Πολλοί απ’αυτούς δίδαξαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και την Κωνσταντινούπολη.
Στο Αρχείο του Τυρνάβου στην Εθνική Βιβλιοθήκη σώζονται επιστολές του σε πολλούς λόγιους της εποχής του, με τους οποίους αλληλογραφούσε.
Πηγή: ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας, Οδηγός Νομού Λάρισας, Περιφερειακές Εκδόσεις «έλλα», 2002″.