Φ. Σαχινίδης: Μια κρατικοδίαιτη οικονομία δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Γιάννη Παιδή

Ευθείες βολές κατά όλων εκείνων που ζητούσαν να επιστρέψουμε στη δραχμή αλλά και όλων εκείνων που υποστήριζαν ότι μπορούμε να χρεοκοπήσουμε και να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ εξαπολύει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης κάνοντας λόγο για όψιμους «δραχμολάγνους» που επιχειρούν να αποκομίσουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι η νέα συμφωνία δίνει χρόνο και χώρο στην Ελλάδα για να ανασάνει, ενώ δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την προκήρυξη εκλογών τον Απρίλιο, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό θα το συναποφασίσουν τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου:

– Θα ήθελα να σας ρωτήσω ευθέως κ. υπουργέ για το αν ήμασταν πράγματι, λίγο πριν τη χρεοκοπία, ή απλά προσπαθήσατε να περάσετε τα μέτρα για το νέο μνημόνιο φοβίζοντας τους πολίτες αλλά και τους βουλευτές;

– Οποιος πιστεύει ότι παίζουμε με τις λέξεις, όταν θέτουμε την κατάσταση της χώρας προ των ευθυνών όλων των πολιτικών δυνάμεων – και ως προς την κρισιμότητα των στιγμών και ως προς την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των αποφάσεων – ή κοροϊδεύει τους πολίτες ή δεν έχει αντιληφθεί πού βρισκόμαστε.

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα θα βρισκόταν σε ιδιαίτερα δεινή θέση, αν δεν είχε προχωρήσει η συμφωνία του νέου προγράμματος. Εάν δεν παίρναμε το δάνειο, η χώρα δεν θα είχε καμία προοπτική.

Με εντυπωσιάζει η ανευθυνότητα κάποιων που μετεξελίχτηκαν σε «δραχμολάγνοι», για να αποκομίσουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη ή κάποιων άλλων που επικαλούνται επιχειρήματα του τύπου «η χώρα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να κηρύξει στάση πληρωμών». Λέω κατηγορηματικά, λοιπόν, ότι όσοι επικαλούνται τέτοια επιχειρήματα, παραπλανούν τους πολίτες και δε σέβονται το μέλλον της χώρας που ανήκει σε όλους μας.

– Τι σημαίνει πρακτικά η εφαρμογή των αποφάσεων του τελευταίου Eurogroup; Γιατί παρόλη την προσπάθεια που κάνουμε, συνεχίζουν να μας θεωρούν «τα κακά παιδιά της Ευρώπης»;

– Η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, και αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, μας δίνει χρόνο και χώρο να ανασάνουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν οφείλουμε να υλοποιήσουμε μια σειρά από αποφάσεις. Αποφάσεις που βοηθούν τη χώρα να αποκτήσει προοπτική. Για δύο πράγματα μπορούμε να είμαστε διασφαλισμένοι, μετά την ανταλλαγή των ομολόγων. Πρώτον, προκύπτει μια σαφής μείωση του χρέους μας, και μάλιστα μεγαλύτερη και από αυτήν που είχε αποφασισθεί στην 26η Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες δαπάνες για την εξυπηρέτηση μελλοντικού χρέους. Δεύτερον,  το σημαντικότερο όφελος, είναι ότι φεύγει η αβεβαιότητα που υπήρχε γύρω από την Ελλάδα και την προοπτική της στην ευρωζώνη.

Δεν είναι, η πρώτη φορά που σε αυτή την πορεία της οξύτατης κρίσης που διανύουμε τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες της χώρας συνεισφέρουν σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια. Εγχώρια και διεθνή Μέσα αναπαράγουν μια αντίληψη ότι η Ελλάδα αυτά τα δυο χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα. Ότι δεν έχει γίνει τίποτα, ενώ οι Έλληνες έχουν υποστεί τόσο μεγάλες θυσίες.

Με τον ίδιο τρόπο κάποιοι επεδίωξαν ν’ ακυρώσουν και την προσπάθεια της διαπραγμάτευσης για την έγκριση ενός νέου προγράμματος. Η αλήθεια είναι, ότι η χώρα μας έχει καταφέρει πρωτοφανή προσαρμογή μέσα στα δυο χρόνια, και το τονίζω αυτό, χωρίς να παραβλέπω τις μεγάλες θυσίες τις οποίες έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες.

– Θα καταφέρουμε να λύσουμε το πρόβλημα της οικονομίας μας, κ. υπουργέ, ή έρχονται κι άλλα μέτρα για τους πολίτες που έχουν φτάσει στα όριά τους;

– Θα θέσω κάποια απλά ερωτήματα για να απαντήσω στην ερώτησή σας. Θέλουμε ή όχι να μειώσουμε τα ελλείμματα της χώρας; Θέλουμε ή όχι να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικονομίας – με τρόπο ομολογουμένως επώδυνο – αλλά οριστικό;

Ως προς το πρώτο θέμα, όποιος πιστεύει ότι δεν πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματα, πρέπει εδώ και τώρα να προτείνει τρόπους για τη χρηματοδότηση αυτών των ελλειμμάτων. Γιατί, όπως έχω επανειλημμένα πει, ακόμα κι αν εξαφανίζαμε το χρέος της χώρας με ένα μαγικό ραβδί, η διατήρηση των ελλειμμάτων στο επίπεδο του 10%, θα δημιουργούσε το ίδιο χρέος, σε 15 το πολύ χρόνια από σήμερα.

Είναι αλήθεια, ότι η οικονομία μας βρίσκεται στη χειρότερη φάση της μεταπολεμικής περιόδου. Η ύφεση δεν αφήνει την οικονομία να πάρει μπροστά. Οι συνεχείς παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις φέρνουν πολλούς συμπολίτες μας σε τρομακτικά δύσκολη θέση.

Είναι, όμως, ταυτόχρονα αλήθεια, ότι αν συνεχίσουμε να στηριζόμαστε στην κατανάλωση που τροφοδοτείται με δανεικά, όπως μέχρι τώρα, και όχι στην παραγωγή, αν συνεχίσουμε να έχουμε μια κρατικοδίαιτη οικονομία που δεν είναι εξωστρεφής, τότε ούτε νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, ούτε οι απολαβές θα βελτιωθούν στο μέλλον. Αυτό απαντά στο δεύτερο ερώτημα, αν θέλουμε τώρα να κάνουμε τις αναγκαίες, αν και με κόστος αλλαγές.

– Τι θα γίνει τελικά με όσα ακούμε για αυστηρότερη Επιτροπεία για την υλοποίηση του προγράμματος;

– Όσα ακούγονταν, τόσο σε ελληνικά όσο και σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, πριν ληφθούν οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες αποδεικνύεται ότι δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό το οποίο θα συμβεί είναι ότι παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια στη χώρα μας,  μέσα από την ενίσχυση της ομάδας δράσης που είναι ήδη στην Ελλάδα. Αντικείμενό της θα είναι πρώτον να συνεισφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης. Δεύτερον, να βοηθήσει ώστε το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά. Τέλος, να οργανωθεί με αποτελεσματικότερο τρόπο η επικοινωνία με τους θεσμικούς πιστωτές μας σχετικά την πρόοδο του προγράμματος.

– Οι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο, όπως φαίνεται να έχουν αποφασίσει τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου; Εσείς έχετε εκφράσει τον προβληματισμό σας για τη διενέργεια εκλογών άμεσα;

– Αυτό που, καταρχάς, θέλω να τονίσω είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με απόφαση των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου. Αυτοί είναι οι μόνοι που μπορούν να πάρουν αυτή την απόφαση. Κανένας άλλος δεν μπορεί να παρεμβαίνει στα εσωτερικά αυτά ζητήματα της χώρας.

Εχω δημόσια εκφράσει τον προβληματισμό μου για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Και αυτό που επαναλαμβάνω σε όλους τους τόνους είναι ότι υπεύθυνη στάση είναι αυτή που λέει, ότι όταν ολοκληρωθούν όλα τα ανοιχτά και εξόχως σημαντικά θέματα της συμφωνίας και του νέου προγράμματος, τότε και μόνο τότε μπορούμε να κάνουμε εκλογές, χωρίς να έχουμε αφήσει τη χώρα ακάλυπτη.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν επίγνωση των ζητημάτων που προκύπτουν από την ομαλή και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Θα συνυπολογίσουν κατά τη λήψη της απόφασής τους πώς ακριβώς θ’ αντιμετωπισθούν τα όποια προβλήματα απορρέουν από την υλοποίηση της εκλογικής διαδικασίας, όποτε τα κόμματα αποφασίσουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ