Τα 5 κόλπα που χρησιμοποιούν οι μεγάλοι όμιλοι για να φουσκώνουν τις τιμές

Από το Ενημερωτικό Δελτίο της ΔΗΜ.ΑΡ. Λάρισας

Γιατί το ίδιο προϊόν στις Σέρρες κάνει 15€ και στο Σαντάνσυ –κάτι λίγο παραπέρα- κάνει 5€; Ως και η περιβόητη task force και ο κύριος Ράιχενμπαχ “αγανάκτησαν” με την ακρίβεια στην Ελλάδα. Κι έβαλαν στο στόχαστρο τις μεγάλες πολυεθνικές και την πρακτική τους να έχουν σχεδόν διπλάσιες τιμές στη χώρα μας σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες…

Δέκα μεγάλες πολυεθνικές είναι ύποπτες για υπερτιμολογήσεις και εικονικές ζημιές από τις θυγατρικές, προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολόγηση στην ελληνική αγορά και να μεταφέρουν έτσι τα κέρδη στις μητρικές τους εταιρίες.

Οι έρευνες θα στραφούν κυρίως στις ενδοομιλικές συναλλαγές και γι’ αυτό αναμένεται να “πιάσει δουλειά” το πρόγραμμα “Amadeus”, το οποίο χρησιμοποιούν και χώρες του ΟΟΣΑ.

Τα πέντε κόλπα που χρησιμοποιούν οι μεγάλοι όμιλοι για να φουσκώνουν τις τιμές και ταυτόχρονα να εμφανίζουν ζημιά ώστε να γλιτώνουν και τη φορολόγηση είναι:

 1. Οι μητρικές εταιρίες χρεώνουν υψηλά royalties (δικαιώματα χρήσης σημάτων) στις θυγατρικές. Οι χρεώσεις είναι υψηλές προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολόγηση στην Ελλάδα, εμφανίζοντας υψηλό κόστος.

 2. Θυγατρικές αγοράζουν από τις μητρικές τους σε υψηλές τιμές προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Οι τιμές είναι «φουσκωμένες» για να παρουσιάζουν μεγάλο κόστος και να γλιτώνουν τη φορολόγηση κερδών στη χώρα μας.

3. Οι μητρικές δανείζουν με υψηλό κόστος τις θυγατρικές τους. Έτσι δικαιολογούν αφενός αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα και αφετέρου τις αυξημένες τιμές των προϊόντων τους.

4. Μία θυγατρική λιανικής κάνει ειδική συμφωνία αγοράς προϊόντων από θυγατρική προμηθευτικής. Ταυτόχρονα σε παγκόσμιο επίπεδο συμφωνία κάνουν και οι μητρικές. Ωστόσο, το όφελος για τη θυγατρική λιανικής δεν της αποδίδεται αλλά πάει στη μητρική της εταιρία.

5. Εταιρίες εμφανίζουν επί σειρά ετών ζημιές και πρόβλημα ρευστότητας. Με τον τρόπο αυτό κέρδη τους μεταφέρονται σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούνται με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ