Σε μια σημαντική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11/ Μαίου έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Π.ΟΜ.Α.μεΑ) Θεσσαλίας.
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία καθώς για πρώτη φορά στη χώρα φορείς από το αναπηρικό κίνημα και την τοπική αυτοδιοίκηση, αξιοποιώντας και ανταλλάσσοντας εμπειρίες και γνώσεις, αναλαμβάνουν από κοινού δράση για τη προώθηση και εφαρμογή καλών πρακτικών σε τοπικό επίπεδο προς όφελος όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία.
Πιο συγκεκριμένα, στόχος του μνημονίου συνεργασίας είναι μεταξύ άλλων, η ανάδειξη του Δήμου Λαρισαίων ως Καθολικά Προσβάσιμης Πόλης, η ανάπτυξη μιας Τοπικής στρατηγικής Αποιδρυματοποίησης βάσει της Σύμβασης των Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία καθώς και η εφαρμογή στην πράξη των αρχών του Καθολικού Σχεδιασμού σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας σε τοπικό επίπεδο με γνώμονα τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.
Το μνημόνιο συνεργασίας είναι αποτέλεσμα σειράς δράσεων που έχουν υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια και στόχο έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία, την ανεμπόδιστη συμμετοχή τους στην τοπική κοινωνία αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για ζητήματα που τους αφορούν. Τέτοιες δράσεις ήταν η ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό τιμολόγιο, η λειτουργία του Λευκού Ταξί, η δημιουργία ενός σύγχρονου studio ηχογράφησης βιβλίων για όσους έχουν σοβαρά προβλήματα με την όρασή τους, η λειτουργία δυο Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με αναπηρία και αντίστοιχου τμήματος σε παιδικό σταθμό και φυσικά η λειτουργία της πρώτης πιστοποιημένης παιδικής χαράς για παιδιά με αναπηρία στην Νεάπολη.
Το μνημόνιο προβλέπει την υλοποίηση δράσεων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος (δημιουργία δικτύου προσβάσιμων διαδρομών –πεζοδρόμια, πλατείες κ.α. – δημιουργία προσβάσιμων παιδικών χαρών, ανάπτυξη δικτύου φιλικών υποδομών στα άτομα με αναπηρία) αλλά και τη βελτίωση της προσβασιμότητας των δημοτικών υπηρεσιών. Επιπλέον προβλέπονται στοχευμένες δράσεις για τα άτομα και τις οικογένειές τους με αναπηρία που αφορούν δράσεις πρώιμης παρέμβασης και συμβουλευτικής υποστήριξής τους, εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την προώθηση στην απασχόληση, υποστήριξη της λειτουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ένταξης και Κοινωνικής Φροντίδας. Επιπλέον, στις δράσεις αποιδρυματοποίησης εντάσσεται η δημιουργία δικτύου ολοκληρωμένων υπηρεσιών Υποστήριξης Οικογενειών που φροντίζουν παιδιά/ άτομα (π.χ. Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης κ.α.) και δράσεις για την προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης και βελτίωση της αυτονομίας.
Παράλληλα προτάσσεται η ανάγκη για ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και της μαθητικής κοινότητας αλλά και των επιχειρηματιών σχετικά με ζητήματα αναπηρίας και προσβασιμότητας (οφέλη, κόστος κ.α.) ώστε να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ως καταναλωτές.
Σε μια περίοδο κρίσης είναι ανάγκη να δομηθεί και πάλι η διαταραγμένη κοινωνική μας συνοχή. Στη Λάρισα, μια «Πόλη που Μαθαίνει» που βραβεύεται το Σεπτέμβριο του 2017 από την UNESCO για την προσπάθειά της, η προώθηση και αξιοποίηση συνεργασιών, η ενίσχυση των δικτύων αποτελεί επιλογή για ουσιαστικές παρεμβάσεις, προσανατολισμένες στις ανάγκες και στα προβλήματα των κατοίκων, αλλά και στις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας.