O φόρος της “αμαρτίας”…

Ο φόρος της “αμαρτίας” θα πρέπει να καθιερωθεί σε όλα τα μέρη του κόσμου, και σε όλα τα είδη των σνακ, τις σόδες, τα χάμπουργκερ, και για να βοηθήσουμε τους περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που υποφέρουν από υποσιτισμό, αλλά, και το άλλο ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που παραμένουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, επιμένει ο ΟΗΕ…

«Η αστικοποίηση, η «σουπερμαρκετοποίηση», και η παγκόσμια εξάπλωση του Δυτικού τρόπου ζωής έχουν αλλάξει τις παραδοσιακές συνήθειες διατροφής. Το αποτέλεσμα είναι η καταστροφή της δημόσιας υγείας“, δήλωσε ο Olivier De Schutter, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη διατροφή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

Ένας φόρος 10% επί των μη αλκοολούχων ποτών που υπονομεύουν την υγεία, θα οδηγούσε σε περικοπή 8% -10% στην κατανάλωσή τους, υπολογίζει ο ΟΗΕ, και προτείνει τα έσοδα από τους φόρους αυτούς να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση φρούτων και λαχανικών, ενώ παράλληλα, να σταματήσουν οι διαφημίσεις για όλα τα επιβλαβή προϊόντα.

Η ιδέα ενός φόρου για το πρόχειρο φαγητό (junk food), έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, με τους οπαδούς των τσιπ και των χάμπουργκερ να χρεώνονται επιπλέον σε όλη τη χώρα.

Στην Ευρώπη, η Δανία είναι πρωτοπόρος, με μια πρόσθετη επιβάρυνση € 2,15 για τα τρόφιμα που επιβαρύνουν την υγεία, από το φθινόπωρο του περασμένου έτους.

Η Φινλανδία ακολούθησε λίγο αργότερα, χρεώνοντας τους λάτρεις της σοκολάτας και των αναψυκτικών τύπου κόλα.

Και η Ουγγαρία, όπου ο αριθμός των παχύσαρκων ανθρώπων είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, εισήγαγε επίσης τον λεγόμενο «φόρο επί των τσιπς” από το 2011. Τα φορολογικά έσοδα εκεί, δαπανώνται για την υγειονομική περίθαλψη.

Στη Γαλλία, τα γλυκά μη αλκοολούχα ποτά έχουν φορολογηθεί από τις αρχές του 2012. Από την κίνηση αυτή αναμένεται να αποκομίσουν περίπου € 280 εκατομμύρια ετησίως.
Πηγή: rt.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ