H μεγαλύτερη απάτη τέχνης στη Γερμανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Wolfgang Beltracchi, γερμανός πλαστογράφος τέχνης, που είχε καταδικαστεί για αντιγραφή 14 έργων ζωγραφικής από έξι εξέχοντες καλλιτέχνες, ισχυρίζεται τώρα ότι πλαστογράφησε τα έργα “περίπου 50 καλλιτεχνών,” και ότι η ζήτηση για την τέχνη ήταν τόσο υψηλή που θα μπορούσε εύκολα να πουλήσει «1.000 ή 2.000 πλαστά έργα.”

Ο πλαστογράφος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή για την παραχάραξη έργων γνωστών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων οι Heinrich Campendonk, Fernand Léger και Max Ernst, από την πώληση των οποίων κέρδισε περίπου $ 45 εκατ., ή € 34 εκατ. Καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2011.

“Φαίνεται ότι το σύνολο σχεδόν του κόσμου της τέχνης πιάστηκε κορόιδο” δήλωσε το περασμένο φθινόπωρο ο Τζέιμς Roundell, διευθυντής της Dickinson γκαλερί στο Λονδίνο.

Οι πίνακες “έχουν κυκλοφορήσει ευρέως κατά τη διάρκεια των χρόνων, περνώντας από τα χέρια των μεγαλύτερων οίκων δημοπρασιών, εμπόρων έργων τέχνης, ειδικών στον τομέα τους, και διακεκριμένων, γνωστών ιδιωτών συλλεκτών.”

 Ο Beltracchi αρνήθηκε να κατονομάσει τον ακριβή αριθμό πινάκων που έχει πλαστογραφήσει σε όλη τη σταδιοδρομία του, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με τη δημιουργία έργων γνωστών ζωγράφων που πουλούσε σε υπαίθριες αγορές.

Στη δεκαετία του 1980 και του 1990, ο Beltracchi εφηύρε δύο συλλογές έργων τέχνης που ο ίδιος αποκάλεσε “Knops” και “Jägers” συλλογές, οι οποίες αποτελούνταν από σύγχρονα έργα που πίστευαν ότι είχαν χαθεί. Κέρδισε  εκατομμύρια από πρόθυμους συλλέκτες, όπως ο κωμικός και συλλέκτης τέχνης Στιβ Μάρτιν, το Der Spiegel ανέφερε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ