Στο ΔΩΛ το “φοβού τους ξένους” από το 1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου

Το 1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Τυρνάβου και το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑΛ Τυρνάβου, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού παρουσιάζουν ένα αντιρατσιστικό – αντιπολεμικό θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Φοβού τους ξένου;».

Το δρώμενο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του Δ.Ω.Λ., για τους μαθητές του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας, αλλά και στις 5.30 μ.μ., την ίδια ημέρα, στον ίδιο χώρο, για τους μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ, με ελεύθερη είσοδο και στο κοινό της πόλης. Γίνονται προσπάθειες να παρουσιαστεί και στο αμφιθέατρο του 6ου Λυκείου Λάρισας τη Δευτέρα 26 Μαρτίου και στο Λύκειο Γιάννουλης λίγο αργότερα.

Συμμετέχουν συνολικά 15 μαθητές του σχολείου, οι: Ράνια Κουβεντάρη, Τζένη Πεταλά, Έλενα Γκουντελίτσα, Άντα Κιεβάνη, Έλενα Νίτα, Σέβη Καμάκα, Έφη Γκατζούλη, Γιώργος Μαντέλας, Τζούλιο Σανμπαλάρι, Δημήτρης Κομίνης, Χρήστος Πλάκου, Βασίλης Μπουζατζής, Αποστολία Παπαδοπούλου, Φωτεινή Κλεφτάκου και Θανάσης Κανάκης. Υπεύθυνοι καθηγητές είναι: στο σενάριο ο Δημήτρης Σακατζής και στη σκηνοθεσία ο Αργύρης Γιουρούκης.

Σκοπός της παράστασης είναι η εικονική αποτύπωση της σχολικής πραγματικότητας. Ο χώρος που εκτυλίσσεται η ιστορία είναι μια σχολική τάξη. Σε αυτή κυριαρχούν οι ρόλοι και όχι τα πρόσωπα, γεγονός που αποφορτίζει και θέτει σε δεύτερο πλάνο τις ατομικές και τοπικές ιδιαιτερότητες. Έτσι οι θεατές που παρακολουθούν την παράσταση:

– μπορούν να δουν τον εαυτό τους μέσα σε κάποιο ρόλο και ταυτόχρονα να αποστασιοποιηθούν

– να ακούσουν την αντίθετη άποψη, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να εμπλακούν συναισθηματικά

– να παρατηρήσουν τον τρόπο σκέψης και τα συναισθήματα των άλλων

– να νιώσουν ότι η πιθανότητα της εναλλαγής των ρόλων είναι υπαρκτή και όχι θεωρητική, και τέλος

– μέσα από την καταγραφή των διαφορετικών οπτικών του ίδιου θέματος, να προβληματιστούν για το τι ορίζουμε ως «ξένο», γεγονός που ίσως ενεργοποιήσει για τον κάθε ένα ξεχωριστά μια διαδικασία κατανόησης του διαφορετικού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ