«Τα συσσίτια και η φιλανθρωπία δεν ταυτίζονται με την προοδευτική πολιτική. Αλλιώς, και οι Οθωμανοί με τα φτωχοκομεία τους και οι κυβερνήσεις της δεκαετίας του 50’ που είχαν συσσίτια στα σχολεία θα ήταν προοδευτικές κυβερνήσεις και νομίζω ότι συμφωνούμε ότι δεν ήταν.
Είναι χρήσιμα και τα συσσίτια και η σίτιση των μαθητών, όμως στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής. Βλέπουμε, δυστυχώς, μόνο παροχολογία και δεν βλέπουμε πολιτικές αντιμετώπισης του μεγαλύτερου προβλήματος που είναι η ανεργία. Η ανεργία συνεισφέρει κυρίως στην αύξηση της φτώχειας. Θα ήταν καλύτερο να ενισχύονται οι οικογένειες, για να σιτίζουν τα παιδιά τους, παρά να κάνουμε κάτι το οποίο ενδεχομένως να εξελιχθεί σε αυτό που λέγατε κάποτε «παγίδα φτώχειας», στο βαθμό που γίνεται χωρίς καμία σύνδεση με την αγορά εργασίας» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστα Μπαργιώτας, κατά τη συζήτηση Πρότασης Νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα.
Ο κ. Μπαργιώτας υπενθύμισε την παλαιότερη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επισημαίνοντας ότι «Η κ. Φωτίου επιτιμούσε τους πάντες, αναφέροντας ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι συνταγή του ΔΝΤ και ότι δημιουργεί έναν τεράστιο κίνδυνο να λειτουργήσει ως παγίδα φτώχειας, παγιδεύοντας τον πληθυσμό, περνώντας τη ίδια στιγμή σε άλλου τύπου προνοιακά επιδόματα, τα οποία τα θυμόμαστε όλοι.
Στη συνέχεια, βέβαια, ως μνημονιακή επιταγή του τρίτου μνημονίου, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα νομοθετήθηκε με άλλο όνομα, λέγεται ΚΕΑ πλέον – Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης – και άρχισε να εφαρμόζεται σταδιακά – πιλοτικά πρώτα και τώρα σε όλους. Ακολουθεί με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το δρόμο που ακολούθησε με το μνημόνιο, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ το κατήγγελλε μαζί με τους γερμανοτσολιάδες και τον Σόιμπλε, για να έρθει να το εφαρμόσει μετά, καταγγέλλοντας το θράσος των άλλων. Στο μεταξύ, για το θράσος των «ημέτερων», τίποτα».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη δημιουργία του κράτους πρόνοιας, αλλά και στα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν τονίζοντας «Το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνο για το κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε πολιτικές και στην πρόνοια και στην υγεία, με λάθη και προβλήματα που εξελίχθηκαν άσχημα μερικές φορές.
Υπάρχει πελατειακό πρόβλημα, υπήρξε και εξελίχθηκε, μόνο που δεν το βλέπουμε να διορθώνεται, δεν βλέπουμε καμιά πολιτική διαφάνειας, η οποία να εγκαθιστά κάτι καινούριο. Ο βολονταρισμός, η άποψη ότι σήμερα εσείς τα κάνετε καλύτερα από αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’80, μόνο και μόνο γιατί οι μεν δεν ήταν τίμιοι ή καλοί και οι δε είσαστε, νομίζω ότι ούτε σε κριτική αντέχει ούτε πολιτική άποψη είναι».