«Με ρώτησε κάποιος:… – Τι είσαι;… – Έλληνας, του απάντησα. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, ελληνικά μιλάω. Στην αρχή ζοριστήκαμε πολύ! Και ζορίζονται πολλοί σαν κι εμάς… Έλληνες που δεν θεωρούνται Έλληνες!»
Η σύμπραξη των αδελφών Αντετοκούνμπο με το Ίδρυμα Ωνάση, στη Στέγη, το βράδυ του Σαββάτου, έστειλε μήνυμα για αναγνώριση από την ελληνική Πολιτεία και κοινωνία των παιδιών που μεγάλωσαν από μη Έλληνες γονείς στην Ελλάδα: όπως ο Γιάννης και ο Θανάσης.
Η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας επετεύχθη για εκείνους λόγω της ενασχόλησής τους με το μπάσκετ, σε τόσο υψηλό επίπεδο. Ποια είναι, όμως η… τύχη των υπόλοιπων παιδιών, όπως ο Γιάννης και ο Θανάσης, όσο κι αν έχει βελτιωθεί σήμερα το νομικό πλαίσιο σε σχέση με τα θέματα ιθαγένειας;
«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει ο κόσμος να κοιτά μόνο εμάς. Δεν είμαστε μόνο εμείς. Υπήρξαν παιδιά πριν από εμάς, θα υπάρχουν ακόμη παιδιά σαν κι εμάς,» επέστησε την προσοχή ο άσος των Μπακς, με τον Θανάση να είναι απόλυτος: «Δεν πρέπει να είσαι ο Αντετοκούνμπο για να πάρεις ελληνική ιθαγένεια. Έπρεπε από τη στιγμή που έχεις πάει δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο να παίρνεις αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια».
Δύο φορές δάκρυσαν ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο στη σκηνή της Στέγης: η πρώτη ήταν όταν η μητέρα τους τραγούδησε το τραγούδι με το οποίο τους ξυπνούσε όταν ήταν μικροί: «Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι…».
Και η δεύτερη, όταν προβλήθηκαν φωτογραφίες από οικογενειακές στιγμές των παιδικών τους χρόνων, στην Ελλάδα! Έκαναν το κοινό πάντως να γελάσει πολλές φορές, όπως όταν αναγνώρισαν τους εαυτούς τους ως… Ελληνάρες, στην οδήγηση!
Με έμπνευση την προσπάθεια των αδελφών Αντετοκούνμπο, το Ίδρυμα Ωνάση ανακοίνωσε πως θεσπίζει συμβολικά για πρώτη φορά την προπτυχιακή υποτροφία ‘Oneofakind’ «για παιδιά που θέλουν να πάνε μπροστά, αλλά μέχρι τώρα μετρούσαν βήματα προς τα πίσω».
«Εμείς θα βρούμε ένα παιδί που έχει τη δύναμη μέσα του, θα είμαστε δίπλα του, όχι μόνο οικονομικά και όχι μόνο φέτος, για να σπουδάσει και να δούμε τελικά και να αποδείξουμε ότι αν δώσεις μία ευκαιρία αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Σκέψου πως θα δώσεις στον άλλον τα εργαλεία για να γίνει δυνατός,» εξήγησε η συντονίστρια αυτής της συζήτησης και Διευθύντρια Τομέα Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου.
«ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ