Η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος της Ελλάδας και η προσπάθεια συνολικής αναβάθμισής της στοιχειοθετεί έναν από τους βασικούς στόχους της εκπαιδευτικής πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης καθώς η ΕΕΚ έχει να επιτελέσει τόσο επαγγελματικό όσο και κοινωνικό ρόλο. Στο παρόν πλαίσιο η επέκταση του θεσμού της Μαθητείας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα των συναρμόδιων Υπουργείων.
Κατά το σχολικό έτος 2017-18, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, θα εφαρμόσουν Προγράμματα Μαθητείας συνολικά για τους μαθητευόμενους και σπουδαστές των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. – Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητάς τους. Οι ειδικότητες ανά εκπαιδευτική δομή παρουσιάζονται στο Παράρτημα 1 και Αναλυτικές πληροφορίες για την υλοποίηση της Μαθητείας στο Παράρτημα 2.
Σας καλούμε λοιπόν να στηρίξετε το θεσμό επενδύοντας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση των νέων, προσφέροντας θέσεις Μαθητείας για το σχολικό έτος 2017-2018.
Για τους φορείς του Δημοσίου Τομέα που επιθυμούν να προσφέρουν θέσεις μαθητείας, απαιτείται Απόφαση του Δ.Σ. του φορέα, η οποία θα σταλεί ηλεκτρονικά σε ψηφιακή μορφή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις mathiteia_apofaseis@minedu.gov.gr και mathiteia@oaed.gr μέχρι 1 Αυγούστου 2017 προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έως την έναρξη του σχολικού έτους 2017-2018.
Στις Αποφάσεις των Δ.Σ. των φορέων του Δημοσίου Τομέα, πρέπει να γίνεται αναφορά στον αριθμό των μαθητευομένων ανά ειδικότητα και εκπαιδευτική δομή (ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ., ΙΕΚ) που επιθυμούν να απασχολήσουν, αλλά και να υπάρχει δυνατότητα, σε περίπτωση που δεν μπορούν να καλυφθούν οι προσφερόμενες θέσεις μαθητείας από τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δομή, αυτές να καλύπτονται από μαθητευόμενους αντίστοιχης ειδικότητας άλλης εκπαιδευτικής δομής (βλέπε παράρτημα 3 σχέδιο απόφασης Δ.Σ.).
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣ
Εσωτερική διανομή:
- Γραφείο κ. Υπουργού
- Γραφείο κ. Υφυπουργού
- Γραφείο κας Αναπληρώτριας Υπουργού
- Γραφεία κ. κ. Γενικών Γραμματέων
- Δ/νση Δια Βίου Μάθησης
- Δ/νση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
- Επιτελή Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΠΕΘ
- Ο.Α.Ε.Δ.- Γραφείο Διοικήτριας
- Ο.Α.Ε.Δ.–Δ/νσηΑρχικήςΕπ/κήςΕκπ/σηςκαιΚατάρτισης
Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
- Όλα τα Υπουργεία, Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού
- Όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού
- Όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές, Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού
- Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και ΠΕΔΥ
- Νοσοκομεία
- Δήμοι
- Περιφέρειες
- ΔΕΥΑ
- ΑΕΙ
- ΤΕΙ
- Λοιποί φορείς
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1
Προσφερόμενες ειδικότητες ανά Εκπαιδευτική Δομή
Καταγραφή ειδικοτήτων μαθητείας
Α. Ειδικότητες Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2017-18
|
|
Πληροφορίες για τις ειδικότητες του Μεταλυκειακού έτους – Τάξη Μαθητείας δίνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2/mathiteia/anakoinoseis.
Β. Ειδικότητες μαθητείας Ι.Ε.Κ. εποπτείας Υπουργείου Παιδείας
- Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
- Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων
- Βοηθός Νοσηλευτή
- Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας
- Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου – Φοροτεχνικού Γραφείου
- Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
- Τεχνικός Η/Υ
Αισθητικής Τέχνης Αργυροχρυσοχοΐας Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής Βοηθών Γενικής Βρεφονηπιοκομίας Βοηθών Γενικής Νοσηλείας Βοηθών Φαρμακείου
Γραφικών Τεχνών – Εκτυπώσεων
Γραφικών Τεχνών – Ηλεκτρονικής Σχεδίασης Εντύπου
Εγκαταστατών Ψυκτικών & Κλιματιστικών Έργων
Επεξεργασίας Γούνας
Καλλιτεχνικής Επεξεργασίας Μαρμάρου
Κομμωτικής Τέχνης
Μαγειρικής Τέχνης
Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων
Ξυλουργών – Επιπλοποιών
Τεχνίτες Υποστήριξης Συστημάτων Υπολογιστών
Τεχνιτών Αερίων Καυσίμων
Τεχνιτών Αμαξωμάτων
Τεχνιτών Εργαλειομηχανών
Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών
Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου
Τεχνιτών Ηλεκτρονικών Συσκευών, Εγκαταστάσεων & Υπολογιστικών Μονάδων Τεχνιτών Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων
Τεχνιτών Μεταλλικών Κατασκευών
Τεχνιτών Μηχανών & Συστημάτων Αυτοκινήτου
Τεχνιτών Ναυπηγικής Βιομηχανίας
Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων
Υπαλλήλων Οικονομικών Καθηκόντων
Υφάσματος – Ένδυσης
Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων-Αρχιτεκτονικής Τοπίου
Ωρολογοποιίας
Πληροφορίες για τις ειδικότητες ΕΠΑ.Σ που λειτουργούν ανά περιφερειακή ενότητα δίνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oaed.gr/epas-mathetes.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2
Αναλυτικές πληροφορίες για την υλοποίηση της Μαθητείας
Ως μαθητεία ορίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και εκπαιδευτικής δομής, ενώ ο μαθητευόμενος συνδέεται με Σύμβαση Μαθητείας με τον εργοδότη, λαμβάνει αμοιβή ή επίδομα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και έχει ασφαλιστική κάλυψη. Ο εργοδότης αναλαμβάνει να παράσχει στον μαθητευόμενο εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησε ο μαθητευόμενος και οδηγεί σε συγκεκριμένη ειδικότητα.
Ειδικότερα:
α) Το Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) απευθύνεται σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ., έχει διάρκεια 9 μηνών και περιλαμβάνει εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας διάρκειας 7 ωρών τη εβδομάδα, που πραγματοποιούνται στο σχολείο και παράλληλα «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – μαθητεία σε εργασιακό χώρο» διάρκειας 28 ωρών την εβδομάδα, επιμερισμένες σε τέσσερις ημέρες, στον εργοδότη.
β) Οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του ΟΑΕΔ ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η διάρκεια φοίτησης είναι 2 σχολικά έτη, δηλαδή 4 εξάμηνα. Το θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος της εκπαίδευσης πραγματοποιείται ταυτόχρονα με Πρακτική Άσκηση – Μαθητεία, στους χώρους των επιχειρήσεων. Η διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης – Μαθητείας είναι ίση με το χρόνο φοίτησης, δηλαδή έως 20 μήνες και πραγματοποιείται για 4 ή 5 μέρες την εβδομάδα για 6 ώρες την ημέρα.
γ) Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) έχουν διάρκεια φοίτησης 5 εξάμηνα, εκ των οποίων το πέμπτο δύναται να είναι εξάμηνο Μαθητείας. Η συνολική διάρκεια της μαθητείας ανέρχεται σε 960 ώρες και επιμερίζεται σε 192 ώρες κατάρτισης στη δομή και 768 ώρες στο χώρο εργασίας. Η χρονική κατανομή των ωρών μεταξύ δομής κατάρτισης και χώρου εργασίας ανά εβδομάδα ορίζεται σε μια μέρα στη δομή κατάρτισης και τέσσερις μέρες στο χώρο εργασίας εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο Πρόγραμμα Σπουδών Μαθητείας. Ο αριθμός των ωρών μαθητείας στο χώρο εργασίας ορίζεται σε 8 ώρες ανά ημέρα.
Στην εφαρμογή της Μαθητείας από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον ΟΑΕΔ οι όροι υλοποίησης είναι κοινοί για όλους τους τύπους εκπαιδευτικών δομών και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα εξής:
Οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, που ορίζεται στο 75% επί του νομίμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας». Από αυτό το ποσό η χρηματική επιβάρυνση του εργοδότη μετά την αφαίρεση της επιδότησης ανέρχεται στο ποσό των 9,35€ ανά ημέρα μαθητείας.
Η Μαθητεία επιδοτείται από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους, έτσι ώστε να καλύπτεται μέρος του μισθολογικού κόστους των μαθητευόμενων. Η επιδότηση δεν καταβάλλεται για τις ημέρες της κανονικής άδειας, ασθένειας, δώρων και λοιπών επιδομάτων (όπου αυτά εξακολουθούν να ισχύουν). Στις περιπτώσεις κανονικής άδειας οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν ολόκληρο το προβλεπόμενο ημερομίσθιο στους μαθητευόμενους. Στις περιπτώσεις απουσίας λόγω ασθένειας εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657-658 του Α.Κ.
Οι ημέρες άδειας που δικαιούνται συνολικά οι μαθητευόμενοι για οχτάωρη απασχόληση διάρκειας έξι μηνών με τέσσερις ημέρες την εβδομάδα στο χώρο εργασίας (αφορά τις περιπτώσεις μαθητείας των ΙΕΚ) είναι οχτώ ημέρες. Αν η μαθητεία (αφορά τις περιπτώσεις μαθητείας των ΕΠΑΛ) είναι διάρκειας εννέα μηνών για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα με εφτάωρη απασχόληση τότε δικαιούνται συνολικά 12 ημέρες κανονικής άδειας. Αν η μαθητεία (αφορά τις περιπτώσεις μαθητείας των ΕΠΑ.Σ του ΟΑΕΔ) είναι διάρκειας είκοσι μηνών για τέσσερις ή πέντε ημέρες την εβδομάδα με εξάωρη απασχόληση τότε δικαιούνται συνολικά 16 ή 20 ημέρες κανονικής άδειας αντίστοιχα.
Ο εργοδότης πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την εκπαίδευση στο χώρο του στη συγκεκριμένη ειδικότητα , τα κατάλληλα μέσα και τον κατάλληλο εξοπλισμό . Ο εργοδότης, επίσης, μεριμνά για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται για την προστασία των εργαζομένων.
Ο ανώτατος αριθμός μαθητευομένων ανά εργοδότη εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων, όπως αυτός παρουσιάζεται στην ετήσια κατάσταση προσωπικού προς την Επιθεώρηση Εργασίας.
Ειδικότερα:
1. Οι ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς κανέναν εργαζόμενο, μπορούν να δέχονται ένα (1) μαθητευόμενο.
2. Οι εργοδότες που απασχολούν 1-10 άτομα μπορούν να προσφέρουν θέσεις Μαθητείας που αντιστοιχούν στο 25% (1-2 άτομα) των εργαζόμενων εξαρτημένης εργασίας. Ειδικότερα για εργοδότες που απασχολούν 1-5 άτομα το αποτέλεσμα της ποσόστωσης στρογγυλοποιείται προς τα κάτω, ενώ για εργοδότες που απασχολούν από 6-10 άτομα τα αποτελέσματα της ποσόστωσης στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω.
3. Οι εργοδότες που απασχολούν από 10 και πάνω εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος.
4. Οι εργοδότες που απασχολούν πάνω 250 εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας ανά υποκατάστημα με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος. Tα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία δεν διαθέτουν υποκαταστήματα, μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των υπαλλήλων.
Η αποτύπωση των θέσεων μαθητείας που επιθυμείτε να προσφέρετε θα γίνεται με ρητή αναφορά στην αντίστοιχη απόφαση του Δ.Σ. του οργανισμού σας. .
Παράλληλα, οι προσφερόμενες θέσεις μαθητείας θα δηλωθούν και στη διαδικτυακή πύλη (portal) www.oaed.gr , όπου θα λειτουργήσει ειδική εφαρμογή για τη Μαθητεία. Η ηλεκτρονική καταχώρηση θα ξεκινήσει στις 23/8/2017 στην παραπάνω διαδικτυακή πύλη όπου θα υπάρχει αναρτημένος «Οδηγός για την υποβολή θέσεων Μαθητείας» ενώ συγχρόνως θα λειτουργήσει helpdesk στο 11320 μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφερόμενων θέσεων μαθητείας σχολικού έτους 2017-18.
Σε κάθε περίπτωση η ορθή υλοποίηση των προγραμμάτων Μαθητείας απαιτεί την εφαρμογή συνολικά του νομικού πλαισίου που καλύπτει τα συγκεκριμένα προγράμματα και για το οποίο θα ενημερωθείτε λεπτομερώς πριν την έναρξή τους.
Σημαντικές Επισημάνσεις:
Για την ομαλή έναρξη και απρόσκοπτη συνέχεια και ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας στους φορείς του Δημοσίου Τομέα, είναι σημαντικό να υπάρχει έγκαιρη πρόβλεψη δέσμευσης των κονδυλίων που απαιτούνται για την αποζημίωση των μαθητευομένων.
Στην περίπτωση που ένας φορέας του Δημοσίου έχει θέσεις που έχουν καλυφθεί με μαθητές των ΕΠΑ.Σ. του ΟΑΕΔ ή με μαθητές του Μεταλυκειακού έτους των ΕΠΑ.Λ οι οποίοι θα συνεχίσουν με την προαγωγή τους στην επόμενη τάξη όταν αφορά μαθητές ΕΠΑ.Σ ή θα ολοκληρώσουν τη μαθητεία τους κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-18 αν πρόκειται για μαθητές του Μεταλυκειακού έτους ΕΠΑ.Λ , θα πρέπει να αναφέρεται αναλυτικά πόσες από τις θέσεις μαθητείας τις οποίες προσφέρει αφορούν μαθητές που συνεχίζουν από το προηγούμενο σχολικό έτος και πόσες είναι νέες.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3
Προσχέδιο Απόφασης Δ.Σ. Φορέα
ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ
……….
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ – ΠΡΑΞΗ – ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ………..
ΘΕΜΑ (ενδεικτικά)
Καθορισμός αριθμού μαθητευόμενων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., Μαθητεία ΕΠΑ.Σ., Μαθητεία Ι.Ε.Κ.) για απασχόληση στο (Δήμο …./Γενικό Νοσοκομείο …/ΔΕΥΑ …/Άλλος φορέας) κατά το σχολικό έτος 2017-18 και 2018-19 (αν κρίνεται απαραίτητο).
Η απόφαση μπορεί να αφορά και περισσότερα έτη εάν ο φορέας έχει διαθέσιμα κονδύλια και το επιθυμεί.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Κατά το πρότυπο το οποίο ακολουθεί και με το οποίο κρατά πρακτικά και καταγράφει τις αποφάσεις του κάθε φορέας.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ
Κατά το σχολικό έτος 2017-18, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από κοινού με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, θα εφαρμόσουν Προγράμματα Μαθητείας συνολικά για τους μαθητευόμενους και σπουδαστές των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. – Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητάς τους.
α) Το Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) απευθύνεται σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ., έχει διάρκεια 9 μηνών και περιλαμβάνει εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας διάρκειας 7 ωρών τη εβδομάδα, που πραγματοποιούνται στο σχολείο και, παράλληλα, «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – μαθητεία σε εργασιακό χώρο» διάρκειας 28 ωρών την εβδομάδα, επιμερισμένες σε τέσσερις ημέρες, στον εργοδότη.
β) Οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του ΟΑΕΔ ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η διάρκεια φοίτησης είναι 2 σχολικά έτη, δηλαδή 4 εξάμηνα. Το θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος της εκπαίδευσης πραγματοποιείται ταυτόχρονα με Πρακτική Άσκηση – Μαθητεία, στους χώρους των επιχειρήσεων. Η διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης – Μαθητείας είναι ίση με το χρόνο φοίτησης, δηλαδή έως 20 μήνες και πραγματοποιείται για 4 ή 5 μέρες την εβδομάδα για 6 ώρες την ημέρα.
γ) Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) έχουν διάρκεια φοίτησης 5 εξάμηνα, εκ των οποίων το πέμπτο δύναται να είναι εξάμηνο Μαθητείας. Η συνολική διάρκεια της μαθητείας ανέρχεται σε 960 ώρες και επιμερίζεται σε 192 ώρες κατάρτισης στη δομή και 768 ώρες στο χώρο εργασίας. Η χρονική κατανομή των ωρών μεταξύ δομής κατάρτισης και χώρου εργασίας ανά εβδομάδα ορίζεται σε μια μέρα στη δομή κατάρτισης και τέσσερις μέρες στο χώρο εργασίας εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο Πρόγραμμα Σπουδών Μαθητείας. Ο αριθμός των ωρών μαθητείας στο χώρο εργασίας ορίζεται σε 8 ώρες ανά ημέρα.
Στην εφαρμογή της Μαθητείας από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον ΟΑΕΔ οι όροι υλοποίησης είναι κοινοί για όλους τους τύπους εκπαιδευτικών δομών.
Οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, που ορίζεται στο 75% επί του νομίμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας». Από αυτό το ποσό η χρηματική επιβάρυνση του εργοδότη μετά την αφαίρεση της επιδότησης ανέρχεται στο ποσό των 9,35€ ανά ημέρα μαθητείας.
Επειδή θεωρούμε ότι ο ………………… (φορέας) μας πρέπει να συμβάλει στην επιτυχή υλοποίηση του θεσμού της μαθητείας προς όφελος τόσο των μαθητευόμενων όσο και της τοπικής κοινωνίας και επειδή μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις των εργοδοτών/φορέων για την εκπαίδευση των μαθητευόμενων στον ……… (φορέα), παρακαλούμε το Σώμα να πάρει απόφαση:
Για την ένταξη του ……………… (φορέας) μας στις επιχειρήσεις/φορείς που μετέχουν στην υλοποίηση της μαθητείας του σχολικού έτους …………………………………., για συνολικό αριθμό …………….. (αριθμητικά) μαθητευόμενων των παρακάτω ειδικοτήτων:
Α/Α |
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ |
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΟΜΗ (ΕΠΑ.Λ- ΕΠΑ.Σ – ΙΕΚ) |
ΑΡ. ΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΒΑΣΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΑΠΌ ΤΟ ΣΧ ΕΤΟΣ 2016-17 |
ΑΡ. ΝΕΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧ ΕΤΟΣ 2017-18 |
ΣΥΝΟΛΟ |
ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ
Εγκρίνει την ένταξη του ……………… (φορέας) μας στις επιχειρήσεις/φορείς που μετέχουν στην υλοποίηση της μαθητείας του σχολικού έτους …………………………………., για συνολικό αριθμό …………….. (αριθμητικά) μαθητευόμενων των παρακάτω ειδικοτήτων:
Α/Α |
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ |
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΟΜΗ (ΕΠΑ.Λ- ΕΠΑ.Σ – ΙΕΚ) |
ΑΡ. ΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΒΑΣΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΑΠΌ ΤΟ ΣΧ ΕΤΟΣ 2016-17 |
ΑΡ. ΝΕΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧ ΕΤΟΣ 2017-18 |
ΣΥΝΟΛΟ |
10
Σε περίπτωση που οι προσφερόμενες θέσεις μαθητείας δεν μπορούν να καλυφθούν από τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δομή, δύνανται να καλύπτονται από μαθητευόμενους αντίστοιχης ειδικότητας άλλης εκπαιδευτικής δομής.
Το ποσό αποζημίωσης των μαθητευομένων ορίζεται στο 75% επί του νομίμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη διάρκεια του Προγράμματος. Από αυτό το ποσό η χρηματική επιβάρυνση του εργοδότη μετά την αφαίρεση της επιδότησης ανέρχεται στο ποσό των 9,35€ ανά ημέρα μαθητείας. Το ποσό της αποζημίωσης καθώς και οι νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλονται μηνιαίως από την επιχείρηση/φορέα που τους απασχολεί.
Για τις ημέρες της κανονικής άδειας, η επιχείρηση θα καταβάλλει ολόκληρο το ημερομίσθιο, ενώ στις περιπτώσεις απουσίας λόγω ασθένειας θα εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα.
Από την πρώτη ημέρα της μαθητείας οι μαθητευόμενοι ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ και τους παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, σύμφωνα με την παρ. γ’ του άρθρου 2 του Α.Ν. 1846/1951, την παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 2335/1995 και την παρ. 3 του άρθρου 14 του Ν. 4186/2013 όπως ισχύει. Οι εισφορές θα υπολογίζονται στο ήμισυ των πραγματικών αποδοχών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ (Συνολική δαπάνη, Κωδικοί που θα επιβαρυνθούν, Δέσμευση κονδυλίων, Αναμόρφωση προϋπολογισμού, έτη που αφορά)
Η δαπάνη για την αποζημίωση των παραπάνω μαθητευόμενων εκτιμάται στο ποσό των ……………………… ευρώ και θα βαρύνει τον Κωδικό ………….. ενώ οι εργοδοτικές εισφορές εκτιμώνται στο ποσόν των …………………….. ευρώ και θα βαρύνουν τον Κωδικό ……………. του σκέλους των εξόδων του προϋπολογισμού τρέχοντος έτους (ή των ετών ……………..)
Και στους δύο Κωδικούς έχουν προβλεφθεί ανάλογες πιστώσεις.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ – ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ