ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΝ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ

Ξεκινά αύριο στο Μακρυχώρι το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με την επωνυμία «ΚΟΙΛΑΔΑ των ΤΕΜΠΩΝ», που διοργανώνεται από το Σύλλογο Γυναικών Μακρυχωρίου.

Φέτος συμμετέχουν ομάδες παραδοσιακού χορού από την Ουγγαρία και την Πολωνία, καθώς και από την πατρίδα μας, όπως ο ΜΕΣ Καλλιπεύκης, ο «Αριστοτέλης» Φλώρινας, η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, ο ΜΕΣ Θετταλός Αβέρωφ και φυσικά χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γυναικών  Μακρυχωρίου.

Η μεγάλη γιορτή του παραδοσιακού χορού, το αντάμωμα λαών και πολιτισμών είναι πια γεγονός και ανοίγει τις πύλες του αύριο  Παρασκευή 14 Ιουλίου και λήγει στι 19 Ιουλίου.  Αύριο, στις 9 το βράδυ, θα γίνει η επίσημη υποδοχή των ξένων ομάδων στην πλατεία Μακρυχωρίου και θα ακολουθήσουν εργαστήρια χορού, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να χορέψουν χορούς από την κάθε χώρα με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από την κάθε χώρα.

Το Σάββατο το πρωί, οι φιλοξενούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη θέση «Πατωμένη» στην Καλλιπεύκη και στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία του χωριού θα δοθεί χορευτική παράσταση από τις ξένες χορευτικές ομάδες, του ΜΕΣ Καλλιπεύκης και του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου. Το βράδυ της ίδιας μέρας, στις 9.30, το φεστιβάλ μετακομίζει στα παράλια του Δήμου Τεμπών και συγκεκριμένα στο Καστρί Λουτρό, όπου και εκεί θα δοθεί χορευτική παράσταση.

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού «ΚΟΙΛΑΔΑ των ΤΕΜΠΩΝ», έχει και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα. Αναδεικνύει  – στην περίοδο της κρίσης – την αξία του εθελοντισμού, αφού σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στηρίζεται σε εθελοντές.

Οι αποστολές θα διαμένουν στο Μακρυχώρι και η διαμονή, η σίτιση και η φιλοξενία γίνεται αποκλειστικά από ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. Τις γυναίκες του Συλλόγου και τους χορευτές.

Αρωγοί σ’ αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια είναι ο Δήμος Τεμπών και η Τοπική Κοινότητα Μακρυχωρίου. Στέκονται δίπλα και στηρίζουν τη διοργάνωση σε ότι χρειάζεται.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στόχος του Διεθνούς Φεστιβάλ, εκτός από τη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς, είναι και η γνωριμία των φιλοξενουμένων χωρών με τις ομορφιές και τα παράλια του Δήμου   Τεμπών, έτσι ούτως ώστε αυτά να γίνουν τουριστικός προορισμός.

Ο χορός, η μουσική ταξιδεύουν από τόπο σε τόπο, από χώρα σε χώρα και είναι η μόνη γλώσσα που όλοι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν.

Είναι μια ευκαιρία στις νέες και στους νέους, αλλά και σε όλους τους πολίτες του Δήμου Τεμπών και της Λάρισας να γνωρίσουν «την παράδοση πέρα από τα σύνορα», να διακρίνουν τα κοινά στοιχεία, αλλά και τις διαφορές των παραδοσιακών χορών και της μουσικής των ευρωπαϊκών χωρών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ