Απαγόρευση του υδραργύρου σε οδοντιατρικά υλικά

Την απαγόρευση της χρήσης του καρκινογόνου υδραργύρου στα οδοντιατρικά σφραγίσματα ζητά με επιστολή από κοινού με επτά συναδέλφους του, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ.

Ο υδράργυρος, ένα από τα πλέον τοξικά βαρέα μέταλλα ταξιδεύει σε μεγάλες αποστάσεις και επικάθεται στο έδαφος και το νερό. Στα θαλάσσια οικοσυστήματα βιοσυσσωρεύεται στα μεγάλα ψάρια και μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγει στον ανθρώπινο οργανισμό με τις δυσμενέστερες επιπτώσεις να παρατηρούνται στις εγκύους, τα έμβρυα και τα μικρά παιδιά.

Μια από τις κύριες πηγές ρύπανσης του περιβάλλοντος με υδράργυρο, αν και όχι τόσο γνωστή, είναι ο υδράργυρος που χρησιμοποιείται στο οδοντιατρικό αμάλγαμα, το γνωστό ως μαύρο σφράγισμα.

Πληθώρα μελετών αποδεικνύει τις δυσμενείς επιπτώσεις της χρήσης του υδραργύρου στην οδοντιατρική. Συγκεκριμένα, ίχνη υδραργύρου που απελευθερώνονται από τα μαύρα σφραγίσματα συγκεντρώνονται στον εγκέφαλο, το συκώτι και τα νεφρά προκαλώντας βλάβες που σχετίζονται μεταξύ άλλων με ορμονικές και αναπαραγωγικές διαταραχές αλλά και νευρολογικές διαταραχές, καρδιαγγειακά νοσήματα, μαθησιακές δυσκολίες και εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει προειδοποιήσει για τη σύνδεση του οδοντιατρικού υδραργύρου με καρκίνο και αλτσχάιμερ και έχει ζητήσει με ψήφισμά του την κατάργηση της χρήσης του στην οδοντιατρική.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ