ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΚΡΙΣΗ

Από το 2011 μέχρι σήμερα μειώθηκε κατά 330.000 άτομα αφού γεννιούνται λιγότερα παιδιά για καθαρά οικονομικούς λόγους

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και τα Μνημόνια συρρικνώνουν τον ελληνικό πληθυσμό, σύμφωνα με νέα γερμανική μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου.
Συγκεκριμένα, πάνω από το ένα πέμπτο των κατοίκων της χώρας μας (το 21%) είναι άνω των 65 ετών, ενώ κατά την επταετία των λουκέτων στις επιχειρήσεις, της ανεργίας και της φτώχειας καταγράφονται περισσότεροι θάνατοι Ελλήνων από τις γεννήσεις, με συνέπεια η χώρα μας να έχει από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς της Ευρώπης.

Ωστόσο, τα παραπάνω δυσοίωνα νέα δεν σταματούν εδώ. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη μέσα από τη νέα μελέτη τους καταγράφουν ότι από τα 10.800.000 το 2016 ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί στα 9.900.000 ως το 2030, δηλαδή σε 13 χρόνια, και στα 8.900.000 ως το 2050, σε 33 χρόνια, με συνέπεια να υποστεί μια πρόσθετη μείωση κατά περίπου 18%!

Ηδη το διάστημα 2011-2016 η Ελλάδα των Μνημονίων έχασε σχεδόν το 3% του πληθυσμού της, γιατί απλά οι Ελληνες γεννάνε λιγότερα παιδιά για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Στη χώρα μας έχουμε από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη. Μόνον η Ιταλία έχει σήμερα υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων. Αυτό σημαίνει ότι με βάση τις έως τώρα δημογραφικές τάσεις η Ελλάδα είναι πιθανό ότι θα έχει τη χειρότερη πανευρωπαϊκά αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους ως το 2050.

Στη γηραιά ήπειρο υπάρχουν περίπου 32 συνταξιούχοι για κάθε 100 εργαζομένους 20 έως 64 ετών, δηλαδή περίπου τρεις εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε έναν συνταξιούχο. Αυτή η αναλογία προβλέπεται να πέσει όμως σε δύο εργαζομένους ανά συνταξιούχο έως τα μέσα του 21ου αιώνα.

Υπογονιμότητα

Σημειώνεται ότι στην κορυφή της ευρωπαϊκής γονιμότητας σήμερα βρίσκεται η Γαλλία με δείκτη γέννησης σχεδόν δύο παιδιών (1,96) ανά γυναίκα, και ακολουθούν η Ιρλανδία και η Βρετανία. Αντίθετα στον Νότο Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος έχουν τον χαμηλότερο δείκτη γονιμότητας, γύρω στα 1,3 παιδιά ανά γυναίκα.

Οσον αφορά τους μετανάστες, η μελέτη αναφέρει ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα και την Ιταλία δεν έχουν αυξήσει σημαντικά τον πληθυσμό (έχουν συμβάλει με 0,1% στον δείκτη γονιμότητας). Αυτό όμως αναμένεται να αλλάξει στο μέλλον, καθώς γεννούν περισσότερα παιδιά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ