Ρ. Κομήτσας: Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια οι εργολήπτες της Καρδίτσας

«Μάλλον κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια» απαντά ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, στην κριτική του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Ν. Καρδίτσας για τις απευθείας αναθέσεις έργων και τη ρύθμιση, η οποία ψηφίσθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υποδομών τινάζοντας στον αέρα τους προϋπολογισμούς και τα τεχνικά προγράμματα των περιφερειακών, κυρίως, δήμων της χώρας. Ο κ. Κομήτσας υποστηρίζει ότι η εν λόγω ρύθμιση, έστω και αν υπαγορεύτηκε από την τρόικα, έχει προκαλέσει τους πανηγυρισμούς των εργοληπτών Δ.Ε., που θεωρείται δεδομένο ότι θα διευρύνουν τους κύκλους εργασιών τους, αλλά οδηγεί στο περιθώριο και την εξαθλίωση δεκάδες μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι ασχολούνται με την κάλυψη των αναγκών επισκευών και αντιμετώπισης μικρών προβλημάτων σε σχολεία, δημοτικά κτίρια, αγροτικούς δρόμους κλπ. Σε σχετική ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Είναι τουλάχιστον προσβλητική και επιεικώς απαράδεκτη η στάση του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Καρδίτσας, ο οποίος επιχειρεί μέσα από μία αναπόδεικτη, αφοριστική και έωλη επιχειρηματολογία να σπιλώσει την υπόληψη και την υπόσταση των δημάρχων, που είναι αιρετοί και λογοδοτούν στους πολίτες και όχι στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γνωρίζουν καλά οι εργολήπτες Δ.Ε., αλλά δεν το αναφέρουν, ότι οι αναθέσεις μικρών έργων δε γίνονται από το δήμαρχο, προσωπικά, αλλά από ένα πολυπρόσωπο όργανο, που επί «Καποδίστρια» ήταν η Δημαρχιακή Επιτροπή και επί «Καλλικράτη» η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

Επειδή αναφέρονται ειδικά στο δήμο Κιλελέρ τους πληροφορούμε ότι και τώρα αλλά και  στον πρώην δήμο Νίκαιας, στη δημαρχεία του οποίου θήτευσε επί σειρά ετών ο σημερινός δήμαρχος Κιλελέρ, οι αναθέσεις μικρών έργων είχαν, πάντοτε, μοναδικό γνώμονα και σκοπό την άμεση αντιμετώπιση μικροπροβλημάτων, που θα ήταν αδύνατη με την επιλογή της χρονοβόρας διαδικασίας σύνταξης μελετών, δημοπράτησης και εγκατάστασης του εργολάβου,  η οποία απαιτεί μήνες ολόκληρους. Επίσης, ο δήμος αξιοποιεί για τις μικροεπισκευές τοπικούς επαγγελματίες και τεχνίτες, που είναι διαθέσιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή εν αντιθέσει με τους μεγαλοεργολάβους, όταν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επιβάλλουν άμεσες παρεμβάσεις (αποχιονισμός, αντιπλημμυρικά κλπ.).

 Στην επιστολή τους γίνονται, μάλιστα, υποδείξεις για το πώς μπορούν να ανατεθούν μικρά έργα με δήθεν απλή, γρήγορη και διάφανη διαδικασία αλλά αποκρύπτεται, επιμελώς, ότι στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο πουθενά δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία με ακριβή προσδιορισμό μικροέργων που να αφορούν στους δήμους. Εξάλλου, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ότι καμία σχέση δεν έχουν τα μικρά έργα των δήμων με τις απευθείας αναθέσεις έργων προϋπολογισμού έως 45.οοο ευρώ. Το αναφέρουν οι εργολήπτες στην ανακοίνωσή τους απλά και μόνο για τη δημιουργία φθηνών εντυπώσεων ενώ τους είναι γνωστό ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα ανάθεσης έργων προϋπολογισμού έως 5.869,41 € και 10.271,46 € (πλέον Φ.Π.Α.) αντίστοιχα, με τεχνική περιγραφή και απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και με μελέτη, πρόχειρες προσφορές και απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς τους για την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει καταστεί σαφές ότι από τα 617.937 εντάλματα που αφορούσαν δαπάνες Α΄ και Β΄ Βαθμούς της Τ.Α. , μόλις το 1% αυτών επιστράφηκαν ως αθεώρητα ενώ στον κατασταλτικό έλεγχο από τα 130 εντάλματα που ελέγχθηκαν, μόνο σε μία περίπτωση προέκυψαν καταλογιστικές πράξεις. Οπότε όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι πίσω από την έκθεση υποκρύπτονται κίνητρα στοχοποίησης της Αυτοδιοίκησης και τίποτα περισσότερο.

Επίσης, αγνοούν ή επιμελώς αποκρύπτουν οι εργολήπτες Δ.Ε. τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακοί δήμοι στη στελέχωση των Τεχνικών τους Υπηρεσιών και κατ΄ επέκταση στη σύνταξη των απαραίτητων μελετών προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ωρίμανσης έργων και υλοποίησής τους είτε από δημοτικούς πόρους πολλώ δε μάλλον όταν αυτά τα έργα προτείνονται να ενταχθούν σε προγράμματα (ΕΣΠΑ, Leader κλπ.) όπου απαιτούνται ειδικές μελέτες προκειμένου να έχουν οι προτάσεις ευνοϊκή εξέλιξη.

Δε μας λένε οι κύριοι εργολήπτες Δ.Ε. πώς, αλήθεια, μπορεί ένας περιφερειακός δήμος να προβεί σε άμεση καταγραφή των αναγκών για τις επισκευές στην αγροτική οδοποιία του και να αποκαταστήσει τη βατότητα αγροτικών δρόμων, που έχουν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με τη διαδικασία που προτείνουν οι ίδιοι. Ας πούνε στους αγρότες μας πόσους μήνες θα πρέπει να περιμένουν για να γίνει η διαδικασία δημοπράτησης και να φθάσει να  εγκατασταθεί ένα μηχάνημα για να επισκευάσει ένα αγροτικό δρόμο ενώ εκείνοι θα καίγονται να δουλέψουν τα χωράφια τους από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά.

Τέλος, είναι αφελές ή κακοήθες να υπαινίσσονται οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εργοληπτών  Δ.Ε. Ν. Καρδίτσας ότι οι δεκάδες δημότες μικροεπαγγελματίες και τεχνίτες στους οποίους ανατίθενται τα μικρά έργα και οι επισκευές χαμηλού κόστους, αποτελούν μαζί με τον εκάστοτε δήμαρχο και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής «συμμορίες»  για την οικειοποίηση δημοσίου χρήματος. Προφανώς, ο κ. Βορίδης δεν ξέρουμε κατά πόσο ενήργησε πειθαρχώντας σε οποιαδήποτε οδηγία αλλά σίγουρα εξυπηρέτησε άριστα τα συμφέροντα των εργοληπτών Δ.Ε. και αυτό αποδεικνύεται από τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα που δέχθηκε από όλους τους συνδέσμους και τους πανηγυρισμούς των μεγαλοεργοληπτών ανά την επικράτεια αδιαφορώντας, προκλητικά, για το γεγονός ότι με την εν λόγω ρύθμιση οδηγούνται στην εξαθλίωση και στον αφανισμό χιλιάδες μικροεπαγγελματίες και τεχνίτες, που ζουν και εργάζονται στα χωριά μας για ένα μεροκάματα και όχι για κέρδη εκατομμυρίων».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ