ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Σιούλας
Με δραματικούς τόνους για την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στους τομείς της υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων, εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται κατ’ επιταγήν των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων που έχει αποδεχθεί η χώρα μας μίλησαν χθες, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, ο πλειοψηφών σύμβουλος του Ν-Τ της ΑΔΕΔΥ Δημ. Παπαποστόλου, ο πρόεδρος του ΙΣΛ Κ. Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Φ.Σ.Λ. Ι. Μακρυγιάννης, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Λ. Καραγιώργος και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΓΝΛ Ζ. Δημεράς. Η κοινή συνέντευξη τύπου ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο δράσεων της ΑΔΕΔΥ, σ’ όλη τη χώρα, για την ανάδειξη των προβλημάτων που μαστίζουν το χώρο της υγείας και υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες που παρέχονται στους ασφαλισμένους.
Στην παρέμβασή του ο κ. Παπαποστόλου υποστήριξε πως «η πιο απάνθρωπη πολιτική, σε μια σύγχρονη κοινωνία, είναι αυτή που στερεί από τους εργαζόμενους το αγαθό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης». Και συνέχισε: «Η ενοποίηση από τις αρχές του χρόνου των ασφαλιστικών οργανισμών που παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εργαζόμενους έχει κυριολεκτικά διαλύσει τις δυνατότητες που είχαν για αξιοπρεπή αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας».
Ακολούθως ο κ. Παπαποστόλου είπε πως «οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, όλων των ειδικοτήτων, δεν καλύπτουν τους ασφαλισμένους του νομού ενώ οι ασθενείς αδυνατούν να κλείσουν ραντεβού με τους γιατρούς διότι οι περισσότεροι δηλώνουν πως έχουν καλύψει τις 50 επισκέψεις εβδομαδιαίως» και πρόσθεσε πως «η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση τους ασφαλισμένους».
Για «καταστρεπτικά αποτελέσματα στο χώρο της υγείας, κατάρρευση στα νοσοκομεία εξαιτίας των περικοπών και πρόχειρο σχεδιασμό στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ» έκανε λόγο στη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος του ΙΣΛ Κ. Γιαννακόπουλος «εκφράζοντας συνάμα τη συμπαράσταση των γιατρών στις πρωτοβουλίες της ΑΔΕΔΥ».
Στην δραματική μείωση των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών επέρριψε τις ευθύνες για τα δεινά των ασφαλισμένων ο πρόεδρος του ΦΣΛ Ι. Μακρυγιάννης προβαίνοντας στη δυσοίωνη πρόβλεψη πως μέχρι το 2015 οι ασφαλισμένοι «θα στερηθούν πολλά φάρμακα ενώ θα χρειασθεί να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη». Κάλεσε τέλος όλους τους πολίτες μαζί με όσους ενεργοποιούνται στο χώρο της υγείας από κοινού να δώσουν τη μάχη για να ισχύσει μια άλλη πολιτική που δεν θα επιδεινώσει την κατάσταση στο νευραλγικό τομέα της υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών.
ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΓΝΛ
Λάβρος επιτέθηκε στην πολιτική που ακολουθείται και ως μια από τις συνέπειες που έχει είναι το κλείσιμο του ΓΝΛ στην περιοχή μας – μαζί με άλλα 53 νοσοκομεία σ’ όλη τη χώρα – ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Λ. Καραγιώργος. Τόνισε πως αυτό υποβαθμίζει σημαντικά την παροχή υγείας εν σχέσει και με άλλες ισοδύναμες πληθυσμιακά περιοχές της χώρα καθιστώντας ζοφερή την κατάσταση στη Λάρισα. Ακόμη ο κ. Καραγιώργος προέβλεψε πως οι περικοπές που εφαρμόζονται, ως απόρροια της πολιτικής του ΔΝΤ, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του προσδόκιμου ζωής στη χώρα μας, το επόμενο διάστημα, κατά 5 – 10 χρόνια κάτι που σημαίνει 500.000 θανάτους.
Στις περικοπές που φθάνουν και το 40% στους μισθούς τους αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΓΝΛ Ζ. Δημεράς, καταδικάζοντας συγχρόνως το κλείσιμο του ΓΝΛ και καλώντας τους πολίτες να αντισταθούν στην λαίλαπα που κατεδαφίζει κάθε εύνοια κοινωνικού κράτους.
Πηγή: Ημερήσιος Κήρυκας